NASTAVNICI, LIJEČNICI, MEDICINSKE SESTRE

Video | Ide li val štrajkova? Svi redom nezadovoljni plaćama: ‘Muče ih koeficijenti, uvjeti, ugovori’

‘Sindikat će sigurno organizirati prosvjede, pa ako bude nužno i štrajk’, kaže Nada Lovrić, predsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama

Nastavnici, liječnici, medicinske sestre – nezadovoljstvo sa svih strana. Liječnici su spremni na prosvjede i štrajk. Novi sastanak s ministrom Berošem zakazan je za dva dana.

“Koeficijenti koje smo vidjeli su oko 5 posto povećanja, to ne prati inflaciju. Ono što očekujemo bi bilo podizanje za 20 posto”, rekao je Kristijan Ćupurdija, tajnik Hrvatskog liječničkog sindikata.

‘Mi smo stalno u pripremama za akcije’

Uz koeficijente, do kraja tjedna traže izmjene vezane za robovlasničke ugovore, a do kraja mjeseca početak pregovora o granskom kolektivnom ugovoru i upućivanje u e-savjetovanje prijedloga Zakonu o radno-pravnom statusu.

“Mi smo stalno u pripremama za sve moguće akcije, mi ne spavamo. Pustili smo neko vrijeme da Vlada odradi svoje, 9 mjeseci je prošlo od dogovora ništa se nije pomaklo”, rekao je Kristijan Ćupurdija, tajnik Hrvatskog liječničkog sindikata.

‘Sve opcije su otvorene’

Veće plaće i bolje uvjete rada žele i medicinske sestre.

“Naravno da su sve opcije otvorene, i prosvjeda i štrajka. Sestre muči gdje će biti u odnosu na svoje sadašnje stanje, sadašnje koeficijente, uvjete rada, na odgovornost koju imamo u kolektivnom ugovoru, hoće li to biti ispoštovano, hoće li biti umanjeno, boje se da ne budu zakinute i prevarene”, rekla je Anica Prašnjak, predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara, za RTL Danas.

Plaće učitelja u školama zaostaju za ostalima u javnom sektoru, poručuju sindikati i traže veći rast koeficijenata.

“Ne zbog toga što smo mi nešto ljubomorni nego je riječ o tome da moramo stizati tu razliku. Šteta koju će nastavnici trpjeti bit će sve veća i veća. Mi čak ni ne očekujemo izjednačavanje koeficijenata, ali očekujemo da taj rast bude 15 posto”, rekla je Nada Lovrić, predsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

“Ako dogovoreni rast plaća ne uspije povezati nositelje službe u obrazovanju s ostalim nositeljima službi, sindikat će sigurno organizirati prosvjede, pa ako bude nužno i štrajk”, kaže Lovrić.

Ministar: ‘Nisam prorok’

Za povećati plaće na raspolaganju je 850 milijuna eura.

“Koliko god da povećamo određene koeficijente javljaju se zahtjevi za dodatna povećanja, negdje moramo podvući crtu”, poručio je Marin Piletić ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Na pitanje očekuje li štrajkove, ministar Piletić je odgovorio: “Nisam prorok”.

Konačan prijedlog uredbe o koeficijentima svim sindikatima bit će predstavljen za tjedan dana, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari