TREBAMO LI STRAHOVATI?

Video | Idete preko granice? Ovo su prijelazi za Sloveniju na koje se trebate zaputiti: Neke policija neće kontrolirati

Hrvatski premijer zaključio je da će ponovno uspostavljanje policijske kontrole na granicama teško spriječiti terorizam

Kako je slovenski ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar rekao ranije privremene granične kontrole bit će uvedene u subotu u ponoć, najprije na deset dana, a kasnije će se vidjeti hoće li biti produljene. Večernji list iz Slovenije je dobio neslužbeni popis ponovno uspostavljenih graničnih prijelaza koji su podijeljeni u tri kategorije, a prva su – veliki granični prijelazi koji će biti otvoreni za sve putnike, iz EU i trećih zemalja gdje će stalno biti policijska kontrola:

Sečovlje, Dragonja, Sočerga, Starod, Jelšane, Petrina, Metlika, Obrežje, Dobova, Gruškovje, Zavrč, Petlišovci.

U drugu kategoriju pripadaju prijelazi samo za građane EU, a tamo će policija kontrolu provodi selektivno – dakle, ne svako vozilo, nego po potrebi i procjeni:

Podgorje, Babno Polje, Vinica, Slovenska vas, Rigonce, Orešje, Bistrica ob Sotli, Imeno, Rogatec, Ormož, Središče ob Dravi, Gibina

Treća kategorija su stari malogranični prijelazi po SOPS-u koje su služili stanovnicima obje zemlje uz granicu s potvrdama, a na njima, kao što je to bilo i ranije, neće biti kontrole.

Posljednjih godina iza napada su stajali ‘vukovi samotnjaci’

Hrvatki premijer Andrej Plenković kazao je da Schengen nije gotov, a kako doznaje RTL Danas, građane EU-a dočekat će povremene kontrole, no moći će ulaziti na sve granične prijelaze. Granice će se prvo zatvoriti na deset dana, a vjerojatno je da će se produživati – po Zakonu o Schengenu to mogu do dva mjeseca.

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović istaknuo je da se radi o domino efektu jer je i Francuska uvela kontrole svim svojim susjedima, Italija je uvela granične kontrole prema Sloveniji i Mađarskoj, a Austrija prema Sloveniji, a potom i Češkoj.

Naime, nakon dva ubojstva iz mržnje u Francuskoj i Bruxellesu upalila se lampica za uzbunu, a sve to nakon što je izbio sukob na Bliskom istoku. SOA je podigla razinu budnosti, a prema zadnjem izvješću posljednjih godina iza napada su stajali “vukovi samotnjaci”.

Opasnost predstavljaju povratnici iz džihada koji su osuđeni zbog terorizma ili planiranja – čak 200 ih ove godine izlazi iz zatvora u Zapadnoj Europi. Ipak, hrvatski premijer zaključio je da će ponovno uspostavljanje policijske kontrole na granicama teško spriječiti terorizam, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari