Iduće godine ukida se stručno osposobljavanje, do prvog posla na drugačiji način

Foto: Ilustracija

Iz HZZ-a su izvijestili da je do ukidanja stručnog osposobljavanja za rad i osposobljavanja za stjecanje odgovarajućeg radnog iskustva došlo zbog promjena na tržištu rada.

U idućoj godini ukida se stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa, a naglasak u davanju potpora za zapošljavanje stavlja se na mjeru pripravništva, priopćili su danas iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Iz HZZ-a su izvijestili da je do ukidanja stručnog osposobljavanja za rad i osposobljavanja za stjecanje odgovarajućeg radnog iskustva, takozvani SOR 30+ došlo zbog promjena na tržištu rada.

Ističu da će zapošljavanjem uz pripravništvo mladi imati “ekonomsku i socijalnu sigurnost”.

Umjesto novčane pomoći koju su primali u SOR-u, u pripravništvu će primati plaću sukladno razini obrazovanja i složenosti poslova koje obavljaju te imati materijalna i druga prava iz kolektivnog ugovora, pojašnjavaju iz HZZ-a.

Odlukom o uvjetima i načinima korištenja sredstava za provedbu mjera aktivne politike zapošljavanja u 2020. godini propisano je da se kod potpora za zapošljavanje ukida gornji limit sufinanciranja.

Najveće izmjene odnose se na promjenu intenziteta potpore u mjeri potpore za zapošljavanje tako što će se sufinancirati 50 posto ili 75 posto plaće bez gornjeg ograničenja, prema aktima o plaći koju poslodavac isplaćuje, navodi HZZ.

Kod potpore za samozapošljavanje u 2020. godini uvode se tri vrste potpore s obzirom na područje u kojem osoba ima prebivalište i u kojem otvara poslovni subjekt.

Također, u mjerama obrazovanje i osposobljavanje uvedene su nove podmjere, a potpore za očuvanje radnih mjesta i mjera stalni sezonac nastavljaju se provoditi bez izmjena.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari