"MOŽEMO POMOĆI DRUGIMA"

Ikea i još 32 tvrtke vraćaju Hrvatskoj sve potpore koje su dobile za vrijeme krize!

Foto: Marin Tironi/PIXSELL

HZZ namjerava do kraja tjedna objaviti novu listu korisnika potpora

Stabilizacija poslovanja uslijed značajnog popuštanja epidemijskih mjera suzbijanja navela je nekolicinu domaćih kompanija na vraćanje Vladine novčane pomoći koju su tijekom ožujka i travnja primile za očuvanje radnih mjesta.

Najveći poslodavac koji se odlučio za takav potez je Ikea Hrvatska, domaća podružnica poznatog švedskog trgovca namještajem.

Kako doznaje Poslovni dnevnik, Ikea je prošlog petka Hrvatski zavod za zapošljavanje obavijestila da želi vratiti dobivenu potporu od 3,8 milijuna kuna, koju je koristila za plaće svojih 572 zaposlenika za ožujak i travanj.

Prema dostupnim podacima, Ikeinim povratom neće se okoristiti samo hrvatski proračun jer istovjetni potez ta kompanija namjerava učiniti i u drugim zemljama u kojima posluje, a u kojima je imala priliku koristiti takve ili slične mjere.

Marketinški trik ili nešto drugo?

Iz menadžmenta hrvatske Ikee za Poslovni su dnevnik poručili kako je ta kompanija uslijed izbijanja korona krize bila suočena s dosad neviđenim izazovima, a budućnost je u tom prvom trenutku nije bila jasna.

“Zbog toga smo odlučili prihvatiti Potporu za očuvanje radnih mjesta Vlade RH u ožujku i travnju, a naš prioritet je bio zaštititi što je moguće više zaposlenika. Izrazito smo zahvalni Vladi što je podržala naše poslovanje i naše ljude ovom posebnom mjerom”, ističu iz kompanije, kažu. Dodaju da se situacija mijenja nabolje, a njihovo se poslovanje vraća na novo normalno stanje.

“Vidimo kako bi sredstva podrške za koja smo se namjeravali prijaviti mogla pomoći drugim tvrtkama i dijelovima društva kojima su ona trenutno potrebnija. Zato smo donijeli odluku kako nećemo više primati Potporu za očuvanje radnih mjesta. Uz to, odlučili smo i vratiti sredstva koja smo po ovoj Potpori dobili za ožujak i travanj”, stoji u odgovoru Ikea Hrvatska, koja je uspjela brzo reagirati i prilagoditi se novim okolnostima, te povećati internetsku prodaju.

Ikein potez, nema sumnje, imat će i dobar marketinški odjek, no kako je potvrđeno iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), dosad je ukupno 973 poduzetnika prijavilo da odustaje od korištenja naknade, i to za ukupno 18.359 radnika.

Na upit što u svojim obavijestima navode kao glavni razlog zbog kojega se odlučuju vratiti potpore, iz HZZ-a odgovaraju kako je najčešći razlog odustanka nemogućnost dokazivanja pada prihoda u svibnju za više od 20 posto u odnosu na svibanj prethodne godine, za poslodavce koji zapošljavaju više od 50 radnika.

Sam odustanak uglavnom se odnosi na potporu za svibanj. U tom slučaju se samo obustavlja daljnji proces i isplata novca. Tek u manjem broju slučajeva odustajanja, pak, korisnici zasad izražavaju namjeru da poput Ikee “dignu ruke” od potpore za cijelo razdoblje financiranja.

U tom slučaju, poduzetnik potporu vraća na žiro račun Zavoda s kojeg je i isplaćena, koji će nakon obrade iznos proslijediti nazad na pozicije državnog proračuna.

U toj kategoriji, uz spomenutu Ikeu, dosad je ukupno 33 poslovna subjekta, koji su se predomislili i odlučili vratiti sav primljeni državni novac iz ove mjere.

Inače, u nekim slučajevima, poput nekih domaćih estradnih zvijezda, ali kako se čuje i nekih uglednih konzultantskih i financijskih kuća, presudno za vraćanje minimalca bila je sama objava imena svih korisnika kojima je isplaćena pomoć.

HZZ namjerava do kraja tjedna objaviti novu listu korisnika potpora za očuvanje radnih mjesta za travanj, na kojemu bi se trebalo naći oko 97 tisuća tvrtki s 550 tisuća zaposlenih.

No, ne treba zaboraviti i da će na ovakve poteze utjecati i nedavna odluka Vlade kojom tvrtkama koje su zatražile potporu za naredno razdoblje priječi isplatu dobiti svojih vlasnicima, što je za poduzetnike koji su u međuvremenu uspjeli presložiti poslovanje opravdan i razuman povod da preispitaju kalkulacije i odluče se na vraćanje potpore.

Vijesti.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views