HRVATI NE ŠTEDE

Video | Ima ili nema krize?! Tržište automobila cvate: Najtraženiji benzinci i hibridi, a evo tko je prodao najviše vozila

U prodaji i dalje dominiraju benzinski modeli, koji čine gotovo polovicu prodaje, odnosno 46%. Slijede hibridi s 30,4%. Dizel je pao na 18%, dok električni automobili čine niskih 2% prodaje u siječnju, objavila je Promocija plus.

Hrvati ne štede bar kada je u pitanju kupnja automobila. Samo u prvom mjesecu ove godine prodano ih je 33 posto više nego prošlog siječnja. Najviše su se kupovali benzinci i hibridi, a potpuno električni model kupilo je 96 Hrvata.

U potrazi za novim automobilom i obitelj Kosanović koji kažu da je nakon 20 godina njihov stari automobil svoje odvozio

“Mislim da je totalno za otpad. Limarija, motor, curi ulje, na njemu je sve katastrofa“ kaže Sandra Kosanović Trnovac.

Stari se, iz financijskih razloga, previše se zadržao u njihovom dvorištu.

“Imali smo druge prioritete, sagradili smo novu kuću, preselili se… i sad je vrijeme za novi auto. Zanima nas obiteljski auto, da bude par godina star, što manje prijeđenih kilometara“ ističe Sandra.

Naravno, važno je i da budu što je moguće jeftiniji, a takve, kaže nam direktor salona, traže svi.

„Prošle godine su cijene bile više, ove godine su mrvicu cijele pale – i sad je stanka, ne idu ni gore ni dolje. Čekamo razvoj situacije, kako će tržište reagirati, koliko će se vozila novih pojaviti na tržištu, koliko rabljenih – a cijena stoji, ne ide ni gore ni dolje“ kaže direktor prodaje u zagrebačkom salonu rabljenih vozila Mario Primorac.

Da je dobar trenutak za kupnju prepoznali su mnogi, jer tržište automobila cvate kao u najboljim godinama.

“Tako da ove godine imamo registrirano oko 80 tisuća rabljenih vozila i oko 60 tisuća rabljenih vozila, što je posljedica ekonomskog rasta, ali isto tako i dospijeća narudžbi koje su bile obavljanje godinu prije, a vozila su tek sada došla na isporuku i registraciju u RH“ ističe Tomislav Škreblin, pomoćnik Uprave za tehničke poslove Centra za vozila Hrvatske.

Škoda je prodala najviše novih vozila – 616, a slijede Opel s 349 te Volkswagen s 336. Više od tri stotine vozila prodali su i Toyota (318), Suzuki (317) i Dacia (309).

Najprodavaniji model bila je Opel Corsa koje je prodano 312 komada, a slijedi Škoda Octavia s prodajom 258 novih vozila. Suzuki SX4 prodan je u 159 primjeraka, Dacia Duster u 145, a Suzuki Vitara u 127, pokazuju podaci Promocije plus. U siječnju je registriran i jedan novi Bentley.

U prodaji i dalje dominiraju benzinski modeli, koji čine gotovo polovicu prodaje, odnosno 46%. Slijede hibridi s 30,4%. Dizel je pao na 18%, dok električni automobili čine niskih 2% prodaje u siječnju, objavila je Promocija plus.

„U topu 10, pa čak i topu 5, topu 3 vidimo automobile gradske klase, kompaktne klase, to su pristupačni automobili za narod, cijena početna im je čak i ispod 20 tisuća eura i to je nešto što si ljudi mogu priuštiti“ istaknuo je Ante Radić, zamjenik glavnog urednika magazina Auto motor i sport.

„Rokovi isporuke vozila su se malo smanjili, ali pojedini modeli se i dalje čekaju po godinu dana, nešto što je najtraženije i dalje se tako čeka“ kaže Mario Primorac, direktor prodaje u zagrebačkom salonu rabljenih vozila, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari