SVE JE GORE

Imamo novi ‘crni rekord’! Nacionalni stožer: U Hrvatskoj 255 novozaraženih

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Do danas je ukupno zabilježeno 7329 osoba zaraženih novim koronavirusom

U protekla 24 sata zabilježeno je 255 novih slučajeva pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas 1689, objavio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

Među njima je 127 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 13 pacijenata. U protekla 24 sata testirano je 2397 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je ukupno zabilježeno 7.329 osoba zaraženih novim koronavirusom, od čega 255 u protekla 24 sata. Oporavilo se 5.472 osoba, a dosad je preminulo 168 osoba.

Do danas je ukupno testirana 144.521 osoba, od toga 2397 u protekla 24 sata.

Radman očekuje pozitivne odgovore država koje spremaju nove mjere za RH

13:58 – Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman na Vladi je u četvrtak uz ostalo kazao da danas očekuje pozitivne odgovore iz pojedinih zemalja koje razmatraju uvođenje novih mjera za Hrvatsku i da bi Njemačka mogla zadržati postojeći režim prema Hrvatskoj, uz neke izmjene i preporuke da se ne putuje u neke regije.

“Jučer sam razgovarao i s kolegom iz Njemačke, i nakon toga mislim da možemo biti sigurni da sukladno preporuci za njih relevantnog Instituta Robert Koch, da će ta zemlja zadržati postojeći režim za Hrvatsku, uz neke izmjene i vjerojatno i preporuke za neke regije u Hrvatskoj da se možda ne ide tamo zbog žarišta, ali Njemačka ostaje vjerna kao emitivno i tradicionalno tržište”, poručio je Grlić Radman.

Naglasio i da se nada da će zemlje koje sada razmatraju nove mjere za Hrvatsku, ne navodeći koje su, pozitivno odgovoriti te da će, kako je kazao, “naš trud i veliki napor uroditi plodom i da ćemo i dalje imati turiste u zemlji do kraja kolovoza, pa i u rujnu i listopadu”.

Napominjući kako su od početka i otvaranja granica bili svjesni da će neka strana tržišta imati mjere prema Hrvatskoj, ministar je na Vladi ocijenio i da su upravo pravodobnim i međuresorskim djelovanjem te mjerama u Hrvatskoj omogućeni turistički rezultati.

Sve vrijeme smo djelovali i preventivno kroz istupe u stranim medijima, a posebice u zemljama odakle nam dolazi najviše turista, istaknuo je. Tako danas očekuje i povratne informacije od kolege iz Nizozemske, ali i Italije, nakon što je s njima razgovarao, dodajući da je u više navrata razgovarao i s kolegama iz Austrije i Slovenije te onima iz Češke, Slovačke, Irske i Mađarske.

Sve razgovore na diplomatskim razinama pratilo je i slanje pisama s relevantnim informacijama o epidemiološkoj i turističkoj slici Hrvatske, s detaljnim opisom mjera za sprječavanje širenja epidemije kako bi se i naši građani, ali i turisti osjećali sigurno. Pisma su prije svega išla u Italiju, Njemačku, Ujedinjeno Kraljevstvo, Sloveniju i Nizozemsku.

“U diplomatskim kontaktima ukazivali smo na činjenicu da slučajevi zaraze nisu jednako raspoređeni u cijeloj zemlji te smo se zauzimali da u slučaju donošenja novih mjera za Hrvatsku vode računa i o regionalnom aspektu zaraze i izbjeglo donošenje mjera koje bi obuhvatile cijelu RH”, kazao je ministar Grlić Radman, dodajući da se zalažu i za razmjenu informacija i iskustava oko mjera pri povratku građana u svoje iz drugih zemalja na razini EU-a.

U BiH 338 novozaraženih i 8 preminulih osoba

13:52 – U Bosni i Hercegovini u četvrtak je potvrđeno 338 novih slučajeva zaraze koronavirusom nakon testiranja više od 1800 uzoraka, podaci su zavoda za javno zdravstvo s različitih razina vlasti. U laboratorijima u Federaciji BiH testirali su 1240 uzoraka od kojih je 188 bilo pozitivno na virus SARS-CoV-2 a četiri su zaražene osobe umrle. Najviše novih slučajeva je u Sarajevu gdje je na Kliničkom centru od srijede zaraza potvrđena kod 48 osoba.

U Republici Srpskoj testirano je 647 uzoraka a zaraza koronavirusom potvrđena je kod 146 osoba. Pojedinačno je najviše novozaraženih u Banjoj Luci gdje je bilo 20 takvih slučajeva te u Bosanskoj Gradišci gdje je registrirano 19 novih slučajeva. I u ovom su entitetu u protekla 24 sata umrle četiri zaražene osobe. Dodatna četiri slučaja zaraze vezana su za područje distrikta Brčko.

Od izbijanja epidemije u ožujku u BiH je provedeno nešto više od 165 tisuća testiranja a zaraza je potvrđena u nešto više od 17 tisuća slučajeva. Trenutačno se aktivnim tretira nešto više od 5700 slučajeva zaraze.

Osmero novozaraženih u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

13:47 – “U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je osam novih slučajeva zaraze koronavirusom. Riječ je o muškoj i ženskoj osobi iz Zagreba koji trenutno borave u općini Slivno, po jedna muška osoba iz Konavala, Opuzena i Dubrovnika, te jedna muška osoba iz Kule Norinske koja ima boravište u Dubrovniku. Također, zaražena je starija muška osoba iz BiH koja je trenutno u Dubrovniku, kao i jedna ženska osoba iz Župe dubrovačke. Za četiri osobe je utvrđeno kako su se zarazile izvan naše županije, dok se za ostale utvrđuje epidemiološka veza.

Izliječena je jedna osoba iz Metkovića, a jedan strani državljanin pozitivan na COVID-19 više nije na području naše županije. U OB Dubrovnik hospitalizirana je jedna osoba pozitivna na koronavirus, a od početka pandemije na analizu je poslano 7884 uzoraka.

U samoizolaciji se nalaze 345 osoba, a u posljednja 24 sata utvrđena su dva kršenja mjere samoizlacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 59 slučaja kršenja samoizolacije”, priopćeno je iz stožera.

WHO pozvao mlade da ‘odigraju svoju ulogu’ u pandemiji

13:37 – Nedavni porast slučajeva koronavirusa među mladima u Europi i svijetu podsjetnik je da “nitko nije nedodirljiv”, rekao je u četvrtak šef europskog regionalnog ureda WHO-a Hans Kluge. “Iako je smrtnost mladih manja nego među starijima, još uvijek mogu biti ozbiljno pogođeni”, rekao je Hans Kluge. “Mladi kao i svi drugi trebaju odigrati svoju ulogu kako bi se ograničilo širenje virusa.”

Mladima se preporučuje nošenje maski tijekom bliske interakcije s drugim ljudima, izbjegavanje gužvi i velikih grupa ljudi, okupljanje na otvorenom i držanje razmaka od jednog metra kada je to moguće, dodao je Kluge. Opći porast zaraza u Europi povezan je s popuštanjem mjera socijalne distance i “opuštanjem” ljudi, navodi Kluge. Upozorio je da “rizik ponovnog izbijanja (virusa) nikada nije nestao”, a regija nastavlja bilježiti oko 26.000 novih zaraza dnevno.

Europska regija WHO-a obuhvaća 53 zemlje. Ukupno je u tim zemljama potvrđeno 3.9 milijuna slučajeva, što je oko 17 posto slučajeva u svijetu. Dolaskom nove sezone gripe, Kluge ističe važnost cijepljenja starijih i rizičnih skupina ljudi na vrijeme “kako bi se zaštitile bolnice i zdravstvene snage koje su već opterećene borbom s covidom-19”.

Od 14 uvezenih slučajeva u Sloveniji, najviše je iz Hrvatske

13:21 – Od 43 jučer potvrđenih zaraza koronavirusom u Sloveniji 14 je importiranih, većinom iz Hrvatske, a taj izvor zaraze dominira i u klasterima u zemlji kojih je 21, kazala je u četvrtak u izjavi za novinare epidemiologinja iz Nacionalnoga instituta za javno zdravlje (NIJZ) Nuška Čakš Jager. Među novozaraženima je najviše onih u dobnoj skupini od 15 do 24 i od 24 do 34 godina starosti, kazala je.

Broj zaraza u zadnja 24 sata po njenim je riječima za Sloveniju velik i predstavlja ozbiljan izazov za rad epidemiologa, s novim podacima se broj zaraženih na 100.000 stanovnika u 14 dana u Sloveniji povećao na preko 15, no dobro je što se od jučer potvrđenih zaraza njih 7 odnosi na one koji su bili u samoizolaciji, kazala je Čakš Jager. No, upozorila je da se stanje glede ponovnog rasta zaraza povećava i u drugim zemljama.

“Cijela situacija u Europi se pogoršava, porast zaraza bilježe u skoro svim državama, posebno u Španjolskoj, Francuskoj, Luksemburgu, ali i drugdje”, pojasnila je. Odgovarajući na pitanja novinara, izjavila je da je nezahvalno s obzirom na sadašnji rast slučajeva davati najave za iduće tjedne i jesen, kao i davati ocjene o mogućim novim potrebnim mjerama, ali da je i dalje treba primjenjivati sve propisane i preporučene epidemiološke mjere, te se ponašati odgovorno.

Preporučila je građanima da u što većem broju na svoje telefone instaliraju aplikaciju za otkrivanja mogućih kontakata sa zaraženima koja je u funkciji od ovog tjedna, čime olakšavaju rad epidemilozima, a onima koji se vraćaju iz inozemstva da ako imaju sumnje da su zaraženi to prijave svojim liječnicima i ostanu izolirani do testiranja.

Čak 75 novozaraženih u Splitsko-dalmatinskoj županiji

13:16 – U Splitsko-dalmatinskoj županiji u četvrtak je zabilježeno 75 novozaraženih osoba, doznaje se u županijskom Stožeru civilne zaštite. Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 538 obrađenih testova danas je 75 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 26, Makarske 12, Sinja šest, Imotskog pet, Kaštela, Vrlike i Dugog Rata po četiri, troje iz Tučepa, po dvoje iz Podstrane, Solina, Hvara i Otoka, te po jedna osoba iz Starog Grada, Šestanovca i Marine.

“Od 75 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije deset osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba, dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju”, istaknuli su u Stožeru. Ukupno 1193 osobe su u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju je 15 COVID pozitivnih osoba u splitskom KBC-u, dok su dvije osobe na respiratoru. Dvije osobe su u karanteni, od toga jedan hrvatski državljanin i jedan strani državljanin, naveli su iz Stožera.

Foto: Milan Šabić/PIXSELL

Šibenski gradonačelnik prokomentirao stavljanje na njemačku crvenu listu

13:06 – Epidemiološka situacija je dobra, nikada ona nije bila loša, rekao je gradonačelnik Šibenika, Željko Burić komentiravši odluku Njemačke da Šibensko-kninsku županiju stavi na crvenu epidemiološku listu.

“Osobno mislim da bismo mi morali odgovoriti na crvene liste susjednih zemalja besplatnim testiranjem turista. U to se moraju uključiti jedinice lokalne uprave”, poručio je medijima te dodao da postoji doza politikantstva u odlukama drugih zemalja koje su stavile Hrvatsku na crvenu listu.

Smatra da odgovornost za to nije na Nacionalnom stožeru. “Pustimo Nacionalni stožer, on daje nacionalne smjernice, ali nama na lokalnoj razini nitko ne brani poduzimati inicijativu i poduzimati poteze koji odgovaraju smjernicama Nacionalnog stožera”, zaključio je Burić.

Nema novozaraženih u Zagorju

13:03 – “U protekla 24 sata na području Krapinsko-zagorske županije nisu evidentirane nove osobe zaražene koronavirusom. U istom razdoblju zaprimljena su 62 negativna nalaza na koronavirus. Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom osoba s područja Krapinsko-zagorske
županije je 16”, priopćeno je iz županijskog stožera.

Raste broj zaraženih u europskim zemljama nakon ljetovanja

12:56 – Njemačka, Francuska i Austrija zabilježile su najveći broj dnevno zaraženih u posljednjih nekoliko mjeseci, dok u četvrtak zabrinutost izaziva mogući veći porast broj zaraženih zbog povratka građana s ljetovanja i početka školske godine u učionicama.

U četvrtak je potvrđeno 1.707 novih slučajeva zaraze u Njemačkoj, što je najveći dnevni porast od vrhunca pandemije u travnju. Njemačka je bila uspješnija u borbi s koronavirusom od mnogih europskih zemalja, ali je broj dnevno zaraženih značajno porastao tijekom ljetnih praznika. Uzrok velikog broja novih slučajeva su građani koji se vraćaju s ljetovanja, ali i partiji, kao i obiteljska okupljanja. Škole su se već otvorile prošloga tjedna u nekim dijelovima Njemačke. Njemačka je prošloga mjeseca uvela besplatno i obavezno testiranje na koronavirus za svaku osoba koja se vraća u Njemačku iz područja s lošom epidemiološkom situacijom. Kancelarka Angela Merkel upozorila je prošloga tjedna da neće biti dodatnih relaksacija restrikcija.

Francuska je pak u srijedu zabilježila najveći  dnevni porast broja zaraženih od svibnja. Gotovo 3.800 novih slučajeva potvrđeno je u posljednja 24 sata, objavio je DGS, odjeljenje za javno zdravstvo ministarstva zdravstva. “Svi indikatori rastu, a transmisija virusa intenzivira se”, stoji u priopćenju DGS-a. Toulouse je u srijedu postao prvi francuski grad koji je nametnuo obvezno nošenje maski na otvorenom. Nošenje maski već je obvezno u javnom prijevozu te na javnim mjestima u zatvorenom u Francuskoj.

U Austriji je također u posljednja 24 sata zabilježen novi rekord broja novozaraženih koronavirusom. Koronavirus potvrđen je kod 347 osoba. Kako tvrde austrijske vlasti, ovom visokom broju, najvećem od početka travnja, doprinijeli su povratnici s ljetovanja, prvenstveno iz Hrvatske. Samo na Beč otpada 187 novozaraženih.

Španjolska je u srijedu također zabilježila rekordni broj novozaraženih od ukidanja karantene, njih 6.700. Rekordan broj zaraženih u jednom danu zabilježila je Ukrajina te je po prvi puta u toj zemlji bilo više od 2 tisuće novih slučajeva u 24 sata. Finska je u srijedu izbacila većinu članica EU-a sa “zelene liste”, što znači da će samo stanovnici manjine europskih zemalja moći ući u zemlju bez restrikcija od ponedjeljka.

Nijemci stavili dvije jadranske županije na crvenu listu

12:30 – Šibensko-kninska i Splitsko-dalmatinska županija stavljene su danas na njemačku crvenu listu kao rizično područje za zarazu koronavirusom. Odluku je donio Robert Koch institut (RKI), ustanova koja upravlja pandemijom koronavirusa u Njemačkoj. RKI svoju odluku obrazlaže porastom broja novozaraženih u tim županijama.

Šestero novozaraženih u Karlovačkoj županiji

12:27 – “Tijekom jučerašnjeg dana, u Karlovačkoj županiji je testirano 94 osoba (od čega 14 u Ogulinu). U posljednja 24 sata od ukupno testiranih osoba njih 6 je pozitivno na COVID-19, 4 žene i 2 muškarca i uglavnom se radi o mlađim osobama.

Četiri osobe su kontakti već prije oboljelih osoba, 1 osoba se vratila s godišnjeg odmora na moru, a za  jednu osobu za sada nije utvrđen izvor zaraze. Epidemiološka obrada je u tijeku. 2 osobe su s područja Karlovca, 1 osoba iz općine Draganić, 1 osoba iz općine Barilović, 1 osobe iz Ogulina te 1 osoba iz Lasinje.

Do sada su u Karlovačkoj županiji ukupno oboljele 152 osobe. Na hospitalizaciji u OB Karlovac se i dalje nalaze 2 muške osobe. U samoizolaciji se nalazi 193 osoba”, priopćili su iz Stožera.

Istekla odluka o održavanju svadbi u Vukovarsko-srijemskoj županiji

12:26 – U srijedu je istekla odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite o održavanju svadbi na području Vukovarsko-srijemske županije samo u krugu najuže obitelji, a nije stigla nova odluka o mogućem produženju te mjere, potvrđeno je u četvrtak iz županijskog Stožera civilne zaštite. Na prijedlog Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije, Nacionalni stožer donio je 20. srpnja odluku da se svadbe u toj županiji do 4. kolovoza održavaju isključivo u krugu najjuže obitelji, a potom je ta odluka produžena do 19. kolovoza.

“U Odluci nikada nije bio naveden maksimalan broj osoba na svadbama. Naravno, Stožer apelira sve građane da se i dalje pridržavaju svih propisanih mjera i budu odgovorni, kako za sebe tako i za druge”, poručuju iz županijskog Stožera.

Odluku da se svadbe održavaju isključivo u krugu najjuže obitelji Stožer civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije zatražio je nakon što je u srpnju porastao broj osoba zaraženih koronavirusom, a analize su pokazale kako je najveći broj zaraženih prethodno bio na svadbama.

Četvero novozaraženih u Varaždinskoj županiji

12:24 – “U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježena su četiri nova slučaja zaraze koronavirusom. Radi se o tri bliska obiteljska kontakta prethodno zaraženih osoba, dvije osobe starije životne dobi i jedna srednje životne dobi, s blažim kliničkim slikama i liječe se kod kuće. Kod četvrte osobe radi se o ženi srednjih godina, koja se epidemiološki još obrađuje, za sada nepoznatog izvora zaraze, a koja se također zbog blaže kliničke slike liječi kod kuće.

Tijekom jučerašnjeg dana jedna je osoba zbog srednje teške kliničke slike s kućnog liječenja prebačena u Opću bolnicu Varaždin na bolničko liječenje. Time je broj aktivnih slučajeva u Varaždinskoj županiji sada 27 od čega su četiri osobe smještene u Općoj bolnici Varaždin, a 23 ih se liječi izolirano kod kuće i pod aktivnim su zdravstvenim nadzorom infektologa.

Od početka epidemije u Varaždinskoj županiji imamo 93 registriranih slučajeva zaraze i dodatnih 13 slučajeva koji nam se pripisuju zbog prijavljenog mjesta prebivališta. Pod mjerom samoizolacije nalazi se 90 osoba”, priopćeno je.

Studija otkrila predvidljiv redoslijed simptoma koronavirusa

12:15 – Nova studija globalne pandemije otkrila je da zaraženi covidom-19 mogu imati predvidiv redoslijed simptoma koji se razlikuje od onog kod gripe i drugih koronavirusa. Dosad su dokazi ukazivali na to da je najvjerojatniji redoslijed početnih simptoma covida-19 obično počinjao s temepraturom a zatim se razvijao kašalj te bol u mišićima, nakon čega bi slijedila mučnina i/ili povraćanje te na kraju dijareja.  Iako sami simptomi nisu osobito jedinstveni, redoslijed kojim se javljaju razlikuje se od onog kod drugih respiratornih virusa i autori studije vjeruju da bi njihov model mogao pomoći u razlikovanju novih slučajeva i ograničavanju širenja bolesti.

Koristeći podatke Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o više od 55.000 potvrđenih slučajeva u Kini, autori su usporedili redoslijed simptoma kod covida-19 s tisućama slučajeva gripe koje je prikupilo Sveučilište u Michiganu, gotovo 150 slučajeva SARS-a na području Toronta i malim brojem slučajeva MERS-a u Koreji. Utvrđeno je da gripa počinje s kašljem i temperaturom. I dok MERS i SARS mogu slično početi kao covid-19, kod njih je donji gastrointestinalni sustav obično prvi pogođen, što dovodi do dijareje prije mučnine i povraćanja.

“Redoslijed simptoma je važan”, smatra Joseph Larsen koji se bavi istraživanjima u području računarske biologije i bioinformatike na Sveučilištu Južne Karoline. “Znajući da svaka bolest drukčije napreduje znači da liječnici mogu brže utvrditi je li netko obolio od covida-19 ili ima drugu bolest, što može pomoći u donošenju boljih odluka o liječenju.”

Kada su znanstvenici analizirali simptome covida-19 kod 500.000 pacijenata, otkrili su “najčešći redoslijed prepoznatljivih simptoma… koji se razlikuju od onih kod drugih respiratornih bolesti”. Čak i kada su bili uključeni drugi simptomi poput grlobolje, glavobolje i umora, redoslijed četiri najvjerojatnija početna simptoma ostao je isti. Budući da je temperatura prva, mjerenje temperature moglo bi biti relevantan probirni mehanizam.

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) već savjetuje mjerenje temperature prije izlaska iz izolacije, a novo istraživanje poduprijelo je tu preporuku. “Mi ne predlažemo početne simptome kao dijagnostički test, nego kao mogući znak da se treba testirati”, napisali su autori. Covid-19 je zarazniji od gripe i ima tendenciju pojavljivanja u klasterima. Ako možemo bolje izvijestiti javnost o redoslijedu pojave simptoma te bolesti, to bi nam moglo pomoći da brže identificiramo zaražene i stavimo ih u karantenu prije nego što se dalje proširi zaraza, kažu oni.

Bob Lahita, reumatolog koji nije bio uključen u studiju, rekao je za CBS da je novi model simptoma “dobar vodič”. Studija je objavljena u časopisu Frontiers in Public Health.

Njemački mediji prenose upute u slučaju zaraze tijekom boravka u Hrvatskoj

12:12 – Njemački mediji prenose upute svojim državljanima na odmoru u Hrvatskoj kako postupati ako primijete “simptome nalik gripi, koji bi mogli upućivati na covid-19”.

Süddeutsche Zeitung, između mnogih drugih medija, navodi da se turisti odmah trebaju javiti ili najbližoj epidemiološkoj službi ili nekoj od turističkih ambulanta, ali ne prije najave telefonom.

“S iskaznicom europskog zdravstvenog osiguranja, otisnutom sa stražnje strane zdravstvene iskaznice, pokriveno je osnovno zdravstveno osiguranje. Put u domovinu, međutim, nije pokriven, a često ne niti sve zdravstvene usluge”, navodi Süddeutsche Zeitung.

Objašnjavaju gdje i kako doći do nekog od brojnih centara za testiranje na koronavirus u Hrvatskoj, kako doći do detalja, a prenosi se i upozorenje da bi osoba trebala dodatno dokazivati “u slučaju objave upozorenja o putovanju” da je kadra podmiriti troškove.

Marić: Trošak epidemije je 21 milijardu kuna

12:09 – Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić u četvrtak je na prvoj sjednici Vlade nakon ljetne stanke izvijestio da, prema preliminarnim podacima, ukupni trošak pandemije Covida-19 na proračun iznosi 21 milijardu kuna. Marić je iznio preliminarne podatke da su u prvih šest mjeseci ove godine proračunski prihodi dosegnuli 60,4 milijardi kuna, rashodi 77,1 milijardi, dok je deficit proračuna 16,7 milijardi kuna.

Od početka izbijanja pandemije Covida-19 do jučer zabilježeno je 17 milijardi kuna manje fiskaliziranih računa u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Naime, ove godine fiskalizirano je 105,7 milijardi kuna, a u istom razdoblju lani 122,7 milijardi kuna, rekao je Marić, dodavši da su ti podaci bitni jer fiskalizacija pokriva gotovo trećinu prometa u gospodarstvu. Što se tiče prihodne strane proračuna, Marić je kazao da su od početka godine do jučer prihodi dosegnuli 75,9 milijardi kuna, što je otprilike 10 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju.

Kada se izdvoji segment koji se isključivo odnosi na gospodarsku aktivnost, to jest porezni prihodi i doprinosi, njih je manje za oko sedam milijardi kuna. Kada se tome priroda originalno planirani efekt rasta gospodarske aktivnosti od oko 2,5 posto, kao i određena stopa inflacije, pad prihoda proračuna u odnosu na planirano doseže oko 9,5 milijardi kuna, izvijestio je Marić.

Na rashodnoj strani proračuna zabilježene su značajno veće potrebe za rashodima i izdacima, koji su veći za oko 11,5 milijardi kuna, a izravno su vezani za pandemiju Covid-19. Kako navodi Marić, više od pola tog iznosa odnosi se na mjere pomoći i potpore očuvanju radnih mjesta, na koje ime je dosad isplaćeno nešto više od šest milijardi kuna, dok se dio izdataka odnosi i na nabavku respiratora, zaštitne opreme i sl.

Do današnjeg dana, istaknuo je Marić, ukupni trošak Covida-19 na proračun iznosi 21 milijardu kuna, napominjući da su ovo preliminarni podaci. Marić kaže i da su sve potrebe za financiranjem, odnosno velika većina njih, za ovu godinu u potpunosti ispunjene, a kaže da postoji spremnost za sve izazove koji će uslijediti.

Napominje da će Državni zavod za statistiku u idućim danima objaviti podatke o BDP-u za drugo tromjesečje, kada će se vidjeti koliko iznosi gospodarski pad, a najavljuje da će Vlada početkom rujna izaći s novim, ažuriranim projekcijama za 2020. u smislu BDP-a i ključnih sastavnica. Radi se i na pripremama proračuna za 2021. godinu, za koju Marić ocjenjuje da je izuzetno važna, u kojoj bi prema svim projekcijama trebao krenuti oporavak, no teško da će u idućoj godini biti dosegnut i pun oporavak, dodaje.

Goran Stanzl/PIXSELL/EU2020HR

Božinović govorio o radu Stožera, nabavci zaštitne opreme, turistima…

12:07 – Od 30. srpnja obavljeno je 61.846 nadzora i izdano 1767 upozorenja, a taj posao se nastavlja i dalje, izvijestio je u četvrtak potpredsjednik Vlade, ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović. Božinović je na sjednici Vlade naglasio da se trenutno u skladištu Civilne zaštite u Jastrebarskom nalazi 1150 tona zaštitne opreme, dok je u regionalnim skladištima u blizini Rijeke, Splita i Osijeka 200 tona zaštitne opreme.

Govoreći o aktivnostima Nacionalnog stožera, Božinović je istaknuo da je iz Njemačke 6. kolovoza stiglo 40.000 zaštitnih maski tipa FFP2 i FFP3, dok je 10. kolovoza preuzeta oprema iz zadnjeg brodskog kontejnera zaštitne opreme nabavljene iz Kine. Ukupno je stiglo devet zrakoplova i tri broda s 1000 tona zaštitne opreme vrijedne 440 milijuna kuna, od čega je 380 milijuna kuna dobiveno iz fondova Europske unije. Aktivnosti Nacionalnog stožera civilne zaštite bile su proporcionalne cilju koji se želi postići, a glavni cilj je od početka izbijanja pandemije zaštita života i zdravlja ljudi, poručio je Božinović.

“Na razini domaće i međunarodne znanstvene javnosti predviđalo se da bi se tijekom ljetnih mjeseci bolest mogla manifestirati kroz blažu kliničku sliku, što se još uvijek događa. Stoga smo u Nacionalnom stožeru stavili naglasak na izradu preporuka i stalno ukazivali na prihvatljive i neprihvatljive obrasce ponašanja”, rekao je.

Analizirajući ovogodišnju turističku sezonu, Božinović je ocijenio da je Hrvatska iznad svih očekivanja bila odredište za brojne strance, a ti rezultati nisu došli sami od sebe već su stranci percipirali Hrvatsku kao sigurnu destinaciju. Ministar je precizirao da je od pokretanja web stranice entercroatia.mup.hr dolazak u Hrvatsku ukupno prijavilo 4.371.964 osoba, a od toga je njih 89 posto kao razlog za putovanje navelo turistički dolazak.

Nacionalni stožer civilne zaštite kontinuirano prati situaciju i poziva gospodarske subjekte i građane na poštivanje svih propisanih mjera i preporuka u cilju izbjegavanja porasta broja novozaraženih. Posebno pozivamo one koji se vraćaju s mora da, bez obzira na simptome, minimaliziraju bliske kontakte u društvu, s kolegama s posla, ali i s ukućanima sa ciljem prevencije potencijalnog prijenosa infekcije, kazao je Božinović.

Sedmero novozaraženih u Zagrebačkoj županiji

12:04 – Na području Zagrebačke županije u posljednja 24 sata zabilježeno je sedam novozaraženih koronavirosom, a deset osoba je izliječeno, priopćio je u četvrtak županijski Zavod za javno zdravstvo. Među sedmoro novozaraženih po dvoje je iz Jastrebarskog, Velike Gorice i Zaprešića, a jedan novi pozitivni je u Samoboru.

Na području Zagrebačke županije trenutno je aktivno 78 slučaja. Od početka epidemije u Zagrebačkoj županiji ukupno su evidentirane 333 zaražene osobe, do sada su ukupno izliječene 244 osobe, a 11 ih je umrlo.

Devetero novozaraženih u Šibensko-kninskoj županiji

12:03 – “U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije devet osoba oboljelo je od zarazne bolesti COVID-19. Radi se o sedam osoba s prebivalištem na području Grada Šibenika, jednoj osobi s prebivalištem na području Pirovca i jednoj osobi iz Drniša. Većina novooboljelih je mlađe životne dobi.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 416 osoba: 412 osoba su kontakti oboljelih; 4 osobe su se javile nadležnom epidemiologu, a ušle su u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja. U posljednja 24 sata uzorkovan je 221 uzorak za testiranje na SARS-CoV-2 virus”, javljeno je iz Stožera.

Beroš iznio sve brojke vezane uz epidemiju u Hrvatskoj

11:44 – U ovom trenutku u Hrvatskoj je 1520 aktivnih slučajeva covida-19, među kojima je 122 na bolničkom liječenju od čega 11 na respiratoru, rekao je u četvrtak minisar zdravstva Vili Beroš ustvrdivši da je zdravstveni sustav spreman nositi se s potencijalim izazovima na jesen. Na 178. danu od početka epidemije u Hrvatskoj smo imali ukupno 7074 pozitivnih na koronavirus od kojih se 5386 oporavilo.

“U proteka tri tjedna je ukupno bio 2081 novooboljeli a u istom je razdoblju preminulo 25 osoba, dok je na bolničko liječenje primljen 201 pacijent. U istom periodu imamo 881 ozdravljenu osobu. Trenutno se 5459 nalazi u samoizoacjii. Od zadnjeg izvješća na vladi oboljelo je 111 osoba zaposlenih u zdravstvenom sustavu”, rekao je Beroš podnoseći izvješće na sjednici Vlade.

Prosječna dob oboljelih unazad tri tjedan je manja od 25 godina, a klinička slika blaga te nemamo veliki broj hospitaliziranih. Kumulativna 14-dnevna stopa incidencije koronavirusa je 33,32 na 100.000 stanovnika, a broj novih slučajeva na intenzivnoj njezi 0,3. Trenutno u Hrvatskoj imamo 22 testna mjesta PCR metodom a na 29 mjesta se uzimaju uzorci briseva.

“U Hrvatskoj je trenutno oko 700.000 turista pa je i porat broja covid-19 pozitinvih osoba posljednjih dana bio očekivan. Dodatno uvedene mjere zasigurno će doveti do smanjenja broja zaraženih, ali je isto tako puno toga na osobnom odabiru i ponašanju svakog građanima i turista, osobito mladih koji dolaze na ljetovanje u Hrvatsku”.

Beroš je rekao kako smo imali i importirane slučajeve covida-19 iz 14 zamalja  EU i okruženja; 111 slučajeva i 395 njihovih kontakata. Što se tiče žarišta Beroš je rekao kako je gotovo petina zaražena prilikom okupljanja i u noćnim klubovima diljem obale, a 15 posto su kontakti prethodno oboljelih.  U kontinenalnom dijelu Hrvatske najviše oboljelih je u Zagrebu, Zagrebačkoj i Osječko-baranjskoj županiji, a povezuje se u najvećoj mjeri s povratkom s godišnjih odmora i boravkom u noćnim klubovima. Žarišta su stavljena pod kontrolu. U Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji situacija je stabilna. Epidemiolozi uspijevaju indentificirati mjesta širenja infekcije i kontakte, a ograničenjem radnog vremena noćnih klubova smanjen je rizik od daljnjih žarišta.

Smanjen je broj zaraze na svadbama i drugim okupljanjima, a vjerski objekti i radna mjesta uzrok su zanemarivog broja oboljelih s manje od 1 posto, kazao je Beroš. Postoje i županija s malim ili neznatnim brojem oboljelih: Koprivničko-križevačka županija s tri, Vukovarska s pet. U turističkim žipanijama – Istarskoj s 20 slučajeva, Dubrovačkoj 28, Pimorsko-goranskoj 36 ne može se govoriti kao o žarištima koronavirusa.

Beroš je rekao i kako je zamijećen povećani broj testiranja na temelju privatnih zahtjeva, među kojima bilo najviše turista pa je dosad provedeno 1266 testiranje osoba koji nisu hrvatski državljani. Beroš je kazao i kako je Hrvatska dobila 14. kolovoza prvu pošiljku od 493 doze lijeka remdesivir nakon što je sudjelovala u zajedničkoj nabavi tog lijeka na razini EU, a očekuju se još dvije pošiljke.

Kazao je i kako je ekspertna skupina Ministarstva zdravstva zaključila kako od početka epidemijie postoji mogućnost da roditelji budu uz dijete tamo gdje postoje infrastukturni i kadrovski uvjeti, ali da zdravstveni sustav na prvom mjestu mora prvo zaštiti bolesnu djecu od zaraze. Posjete bolnicama ograničene su u cijelom svijetu radi zaštite belesnika i zdravstvenih djelatnika.

Hrvatski zdravstveni sustav potpuno je spreman nositi se s potencijalnim izazovom jeseni. Imamo dovoljan broj respiratora, čemu treba pridodati i novonaručene preko EK te dovoljno akutnih bolničkih postelja, a najveći teret nose zdravstveni radnici, rekao je Beroš. Apelirao je na osobnu odgovornost pojedinaca i poštivanje epidemioloških mjera.

“Virus je među nama i samo odgovornim ponašanjem uspjet ćemo zajedno održati situaciju pod kontrolom. Razumijemo potrebu za nastavkom uobičajenih životnih aktivnosti svih, pa i mlađe populacije, ali još jednom napominjemo da odgovornim ponašanjem utječemo na vlastito i zdravlje naših bližnjih”, rekao je Beroš.

Foto: Milan Šabić/PIXSELL

43 novozaraženih u Sloveniji

11:25 – U Sloveniji je u zadnja 24 sata sa 1168 provedenih testiranja potvrđeno 43 novih slučajeva zaraze koronavirusom, šest  više nego prethodni dan, objavila je u četvrtak slovenska vlada. Najviše novozaraženih  otkriveno je u Ljubljani (10) i u Celju (4). U zadnja 24 sata nije bilo novih smrtnih slučajeva, pa broj umrlih od početka epidemije ostaje 129. Prema ocjeni ministarstva zdravstva aktivno je 313 slučajeva zaraze, u bolnicama je 17 pacijenata, od čega dvoje na intenzivnom liječenju.

Ovako visok broj dnevnih zaraza u Sloveniji nije zabilježen od početka travnja, no zbog strukture zaraženih zdravstvena je situacija mnogo povoljnija jer  sada među oboljelima dominiraju mlađi ljudi sa blagim simptomima ili bez njih, pa ne trebaju hospitalizaciju. Početkom travnja, kada je dnevni broj zaraza bio na sadašnjoj razini u bolnicama je bilo stotinjak ljudi jer je tada obolijevala starija i ugroženija populacija, prenose danas slovenski mediji. Oni prenose uvjeravanja zdravstvenih vlasti da je sistem spreman za suočavanje s mogućim porastom infekcija ove jeseni, kako u pogledu zaštitne i medicinske opreme.

Jedan novozaraženi u Međimurju

11:22 – U Međimurskoj županiji jedna je novooboljela osoba te je ukupno 25 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, izvijestili su u četvrtak županijskog Stožera Civilne zaštite te napomenuli da je ta županija osigurala pola milijuna kuna za nabavku novog PCR uređaja. Načelnik Stožera Civilne zaštite Međimurske županije Josip Grivec rekao je na konferenciji za novinareda je bilo za očekivati da će, nakon dugo vremena bez oboljelih, doći do promjene situacije, ali i da je situacija pod kontrolom.

“Očekivali smo da će u jednom trenutku doći do ovakve situacije s obzirom da su naši građani boravili na odmoru širem obale gdje, nažalost, postoje određena žarišta i to se očekivanje ostvarilo. Svi oboljeli su unos, nema nikakve transmisije unutar naše županije“, kazao je Grivec.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije Marina Payer Pal naglasila je da je 25 oboljelih u dvije skupine – oni koji su se zarazili na ljetovanju te oni na privremenom radu u Međimurskoj županiji. “Po povratku s ljetovanja razvili su simptome koji su uglavnom vrlo blagi i neupadljivi, ali zbog boravka u tim mjestima u kojima se govori u medijima javili su se našoj epidemiološkoj službi ili svojim liječnicima te su zbog toga bili i testirani. Puno manja skupina su radnici na privremenom radu u našoj županiji koji su po povratku iz svojih matičnih zemalja bili testirani na inicijativu svojih poslodavaca“, rekla je.

Dodala je da do sada nisu uočene transmisije među stanovništvom te podsjetila da osobe koje su preboljele koronavirus nisu više opasne za svoju okolinu, uputivši apel da se takve osobe ne stigmatiziraju i diskriminiraju.

Silvija Špicar iz Policijske uprave međimurska kazala je da je u samoizolaciji trenutno 137 osoba te da je bilo 50-ak provjera, a kršenja mjera nije bilo. Dodala je da je na graničnima prijelazima pod kontrolom PU međimurske u zadnja tri vikenda bio pojačan promet. “S obzirom na okolnosti koje su se desilo s Republikom Austrijom, konstatirali smo da preko naših graničnih prijelaza nije bilo pojačanih izlazaka iz Hrvatske“, rekla je Špicar.

Međimurski župan Matija Posavec naglasio je da situacija nije dramatična. “Situacija je apsolutno pod kontrolom. Sve projekcije koje smo radili početkom ljeta su u nekom trenutku očekivale porast, s obzirom na povećanu migraciju našeg stanovništva“, rekao je Posavec i dodao da je najvažnije da nema lokalne transmisije niti žarišta. “Riječ o pretežno mlađim ljudima koji su bez ili s vrlo blagim simptomima. To je važno jer nam se ne opterećuje zdravstveni sustav. U ovom trenutku nemamo ni jednu hospitaliziranu osobu, zbog kojih bi trebale posebne sobe za izolaciju i pojačan rad naših liječnika“, kazao je međimurski župan.

Međimurska županija osigurala je pola milijuna kuna za nabavu novog PCR uređaja za molekularnu dijagnostiku. “Ne samo da će se smanjiti cijena testiranja, nego da će se sva testiranja obavljati u Međimurju, bit će puno brža i efikasnija i veća“, najavio je Posavec.

Devetero novozaraženih u Zadarskoj županiji

11:17 – “Devet je novih slučajeva zaraze koronavirusom u Zadarskoj županiji, a kod novooboljelih uglavnom je riječ o obiteljskim kontaktima. Trenutno na području naše županije imamo 97 aktivnih slučajeva.

U samoizolaciji je 449 osoba, nadzor je istekao za njih 4988, a tijekom jučerašnjeg dana testirano je 240 uzoraka. U Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 11 pacijenata oboljelih od koronavirusne bolesti, od kojih je četvero na respiratoru. Policijski službenici Policijske uprave zadarske u protekla 24 sata nisu evidentirali kršenje mjere samoizolacije”, priopćio je županijski stožer.

44 novozaraženih u Zagrebu

11:13 – U Gradu Zagrebu danas je 44 novozaraženih. Osamanest novooboljelih osoba su povratnici s godišnjih odmora, a 11 osoba su kontakti ranije oboljelih. Za osam novoozaraženih je negativna epidemiološka anamneza te je šest slučajeva uvezeno iz BiH i Kosova. Za jednu je osobu epidemiološka obrada u tijeku, priopćeno je iz gradskog stožera.

Dvoje novozaraženih u Ličko-senjskoj županiji

11:10 – “Na području Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata dvije su novooboljele osobe. Oboljele osobe su s područja Primorsko-goranske te Šibensko-kninske županije. Na području Ličko-senjske županije koriste izolaciju.

Ukupno je oboljelo 39 osoba od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije od čega je osam aktivnih slučajeva, 30 osoba je izliječeno te jedna osoba preminula. Do danas je potvrđen virus kod dvoje stranih državljana koji borave na našem području. U protekla 24 sata testirano je 18 osoba.

Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije  su 54 osobe. Policijski službenici PU ličko-senjske obavili su provjere  poštivanja izrečenih mjera samoizolacije kojom prilikom nije utvrđeno kršenje/nepoštivanje izrečenih mjera”, priopćeno je iz županijskog stožera.

Plenković: ‘Situacija s pandemijom zahtijeva oprezan pristup’

11:02 – Hrvatski premijer Andrej Plenković upozorio je u četvrtak kako aktualna globalna situacija s pandemijom zahtijeva oprezan pristup kako bi se zaštitilo hrvatsko gospodarstvo i radna mjesta, a na oprez je apelirao i u osobnim kontaktima, osobito kad je riječ o mlađoj populaciji. U uvodnom govoru na sjednici Vlade u Banskim dvorima premijer Plenković je istaknuo kako u aktualnim okolnostima snažnog globalnog rasta broja zaraženih covidom-19, pri čemu i Hrvatska posljednjih dana bilježi rast novooboljelih, “moramo i dalje biti izrazito budni i oprezni, kako bismo štitili zdravlje ljudi, štitili naše gospodarstvo, štitili radna mjesta”.

Ocijenio je kako je dobro što je u Hrvatskoj uglavnom riječ o novozaraženima s blagim simptomima bolesti. “Ono što je dobro, imamo svega oko 120 hospitaliziranih i nešto više od 10 ljudi koji su na respiratorima. Ta činjenica je vrlo bitna. Moramo polako gledati tu distinkciju između onih koji su inficirani i onih koji su zaista oboljeli”, kazao je Plenković. “Ono što primjećujemo u posljednje vrijeme je da se radi o mlađoj populaciji i o većem broju osoba koji se vraćaju s godišnjeg odmora. Zbog svega toga, apeliram na sve naše sugrađane, osobito mlade, da se ponašaju odgovorno i da izbjegavaju bliske kontakte koji mogu dovesti do zaraze”, poručio je.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Kacin potvrdio da Slovenija poslijepodne stavlja Hrvatsku na crvenu listu

10:41 – Glasnogovornik slovenske vlade za pandemiju COVIDA-19 Jelko Kacin tamošnjim je medijima potvrdio je da će Slovenija tijekom popodnevne sjednice staviti Hrvatsku na crvenu listu zemalja, što znači 14-dnevnu karantenu po povratku za sve putnike.

Slovenski državljani koji su trenutno na odmoru u Hrvatskoj imat će još neko vrijeme omogućen povratak kući bez obavezne karantene, vjerojatno do kraja tjedna. Kada je riječ o slovenskim državljanima koji su vlasnici nekretnina i plovila u Hrvatskoj, oni ne spadaju u iznimke te će po povratku također morati biti u karanteni, no bit će im omogućeno razdoblje od 48 do 72 sata u kojem će moći organizirati sve što im je potrebno, potvrdio je jučer slovenski ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs.

Hojs je naveo kako se za putnike iz Hrvatske razmatra uvođenje karantene, uz nekoliko iznimaka poput svakodnevnih poslovnih migracija ili liječničkog pregleda. Napomenuo je da će na graničnim prijelazima tijekom vikenda sigurno biti gužve, ali da je policija u potpunosti spremna na takvu situaciju. Savjetovao je onim građanima koji nisu vezani turističkim aranžmanom da se u Sloveniju vrate prije petka. Na slovenskoj crvenoj listi bi se mogla naći i Austrija.

13 novozaraženih i jedna preminula osoba u Vukovarsko-srijemskoj županiji

10:29 – “U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8 sati, u posljednja 24 sata je 13 novih pozitivnih osoba na COVID-19 (7 osoba iz Vinkovaca, 1 osoba iz Županje, 2 osobe iz Cerne, 1 osoba iz Gradišta, 1 osoba iz Vukovara i 1 osoba iz Otoka), a 1 osoba je preminula. Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 574, od kojih su 425 osoba izliječene, a ukupno je 8 preminulih osoba.

Trenutno je u županiji 27 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirano je 345 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 7314. U samoizolaciji na području županije je 189 osoba”, javio je županijski stožer.

Nema novozaraženih u Požeško-slavonskoj županiji

10:27 – “U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 13 slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19), 11 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a dvije osobe su hospitalizirane. U samoizolaciji se nalazi 69 osoba, a ukupno je testirano 4691 osoba. Na posljednjem testiranju bilo je 137 uzoraka, svi uzorci su negativni. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba”, priopćeno je iz županijskog stožera.

Petero novozaraženih u Osječko-baranjskoj županiji

10:25 – “U zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske obrađeno je ukupno 203 uzorka od kojih su pet bili pozitivni na koronavirus. Novooboljele osobe iz Osijeka, Vuke, Đakova, Petrijevaca i Našica. Mjera samoizolacije određena je za 21 kontakt osobu novooboljelih, pa je sada u samoizolaciji ukupno 284 osoba. U Kliničkom bolničkom centru Osijek hospitalizirano 18 pacijenta (pet manje nego jučer) od kojih su četiri na respiratoru. Policija nije dobila dojave građana o kršenju samoizolacije, a u 34 samoinicijativnih provjera sve osobe su zatečene na prijavljenoj adresi”, priopćili su iz stožera.

Grlić Radman potvrdio glasine o njemačkom stavljanju Hrvatske na crvenu listu

10:11 – Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman dao je izjavu za medije prije sjednice Vlade i osvrnuo se na epidemiološku situaciju te progovorio o tome kako je razgovarao s kolegama iz Italije i Njemačke o stavljanju Hrvatske na crvene liste. Potvrdio je da bismo mogli očekivati i crvenu oznaku od pojedinih dijelova Njemačke.

“Njemačka će ići parcijalno. Pretpostavljam, ta odluka tek treba biti donesena. Ja sam u razgovorima s ministrom dobio takvu informaciju. U svakom slučaju preporuka Europske komisije je da ne bude diskriminacije, da granice budu otvorene, ali sigurno je da svaka država ima svoje razloge”, rekao je Grlić Radman.

11 novozaraženih u Brodsko-posavskoj županiji

10:05 – “U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije evidentirano je 11 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Ukupan broj zaraženih osoba koje imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije s današnjim danom iznosi 246, dok je broj aktivnih slučajeva 59. Broj osoba pod mjerom samoizolacije na području Brodsko-posavske županije je 292”, priopćili su iz županijskog stožera.

Devetero novozaraženih u Primorsko-goranskoj županiji

9:39 – “Devet novozaraženih osoba danas je u Primorsko-goranskoj županiji. Novozaražene osobe su mlađe životne dobi. Osmero njih su povratnici s godišnjeg odmora, uglavnom po Dalmaciji, a jedna je osoba došla iz Austrije”, izvijestio je županijski stožer.

Dvoje novozaraženih u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

9:31 – “Na području Bjelovarsko-bilogorske županije dva su nova slučaja zaraze koronavirusom, s tim da je jedna od dvije zaražene osobe testirana u našoj županiji, ali ima prebivalište izvan Bjelovarsko-bilogorske županije. Novooboljele osobe nisu kontakti ranije zaraženih COVIDOM-19 u našoj županiji. Trenutno je na području naše županije devet aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom. U samoizolaciji je u našoj županiji 106 osoba”, javljeno je iz stožera.


Dubrovački ugostitelj zaražen, nije prijavio konobare kao kontakte

9:29 – Prije nekoliko dana jedan je ugostitelj iz Dubrovnika dobio pozitivne rezultate testiranja na koronavirus. Muškarac nije postupio onako kako je trebao te nije prijavio djelatnike s kojima je na poslu kontaktirao. Dubrovačkom dnevniku se obratila osoba koja je bliska djelatniku koji radi u jednom ugostiteljskom objektu čiji vlasnik je pozitivan na koronavirus.

Naime, osoba tvrdi kako je vlasnik bio u kontaktu s djelatnicima, no nije ih naveo kao bliske kontakte prilikom saznanja da je pozitivan na koronavirus. Kako ističe osoba čiji su podaci poznati redakciji Dubrovačkog dnevnika, zaraženi vlasnik je naveo samo nekoliko osoba, no ne i svoje zaposlenike.

Širenje koronavirusa u Brazilu možda usporava

9:24 – Širenje koronavirusa u Brazilu možda usporava, reklo je ministarstvo zdravstva u srijedu, u jeku izvješća da je stopa prijenosa pala ispod presudene granice i  uz prve znakove postupnog pada tjednog broja zaraženih i umrlih. Umjereni optimizam dolazi unatoč brojkama što pokazuju porast broja potvrđenih slučajeva i broja mrtvih u prethodna 24 sata učvršćujući status Brazila kao drugoga najvećeg žarišta covida-19 nakon SAD-a.

Prema podacima ministarstva Brazil je imao pad u tjednom broju oboljelih od covida-19 na 304.684 prošli tjedan, s najviše brojke od 319.653 zaraženih u tjednu do 25. srpnja.Tjedni broj umrlih pao je na 6755 sa 7677, kad je bio najveći, u zadnjem tjednu srpnja. U međuvremenu, istraživanje Imperial Collegea u Londonu pokazalo je da je Brazil, prvi put nakon travnja, ovaj tjedan zabilježio stopu prijenosa ispod 1, prema brazilskim medijskim izvještajima.

Takozvana “stopa R” ispod 1 ukazuje da će svaka zaražena osoba zaraziti manje od jedne osobe, što je prag za usporavanje epidemije. “To je na neki način trend. Moramo vidjeti kako će se bolest ponašati u sljedeća dva tjedna kako bismo vidjeli postoji li značajan pad”, rekao je Arnaldo Medeiros, tajnik zdravstvenog nadzora, na novinskoj konferenciji u srijedu.

Naglasio je međutim da vidljivo usporavanje nije razlog za ublažavanje preventivnih mjera poput nošenja maski i fizike distance. Službeni podaci ministarstva objavljeni kasnije u srijedu pokazali su stanje od 49.298 zaraženih i 1212 umrlih od bolesti prouzročene virusom u protekla 24 sata. Brazil sada ima prijavljenih 3,456.652 slučajeva zaraze virusom od početka pandemije, dok je službeni broj umrlih od covida-19 porastao na 111.100, prema podacima ministarstva zdravstva.

27 novozaraženih u Istri

9:17 – “Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 320 uzoraka briseva (155 za administrativne potrebe) na COVID-19, od kojih je 27 pozitivno. U 18 slučajeva radi se o osobama iz mjera samoizolacije, bliski kontakti s pozitivnim osobama, a povezani su s ranije izvještavanim događajima (objekt za preradu i prodaju mesa, predškolske ustanove u Puli i Vrsaru). Kod tri osobe radi se o uvezenim slučajevima (poslovni boravak u Republici Srbiji i boravak na području srednje Dalmacije). Za šest osoba u tijeku je epidemiološka obrada. Izliječena je jedna osoba. Trenutno je 49 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 170 osoba”, priopćio je županijski stožer.

Jedna novozaražena osoba u Sisačko-moslavačkoj županiji

9:00 – U Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan, jedna je novooboljela osoba od zarazne bolesti COVID-19. Osoba je s područja grada Siska. doznaje se iz županijskog stožera.

Troje novozaraženih u Koprivničko-križevačkoj županiji

8:40 – Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako su pristigli nalazi 39 testiranih uzoraka na SARS-CoV-2 u posljednja 24 sata te su potvrđena 3 nova slučaja zaraze koronavirusom.

Riječ je o mlađim osobama s koprivničkog i đurđevačkog područja, jedna osoba je kontakt zaražene osobe, a dvije osobe nisu povezane s trenutno aktivnim zaraženim slučajevima, već su razvile simptome bolesti nakon povratka s ljetovanja. U tijeku je daljnja epidemiološka obrada bliskih kontakata novo zaraženih osoba te se u narednom razdoblju očekuje povećanje broja zaraženih osoba.

Četvero novozaraženih u Virovitičko-podravskoj županiji

8:38 – Na području Virovitičko-podravske županije četiri su novozaražene osobe virusom SARS-CoV-2, doznaje se od županijskog stožera.

Tri su žene mlađe, a jedna srednje životne dobi. Sve imaju blage simptome i nalaze se na kućnom liječenju. Jedna od njih je zdravstvena radnica. Iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije podcrtavaju na odgovorno ponašanje i pridržavanje epidemioloških mjera kako bi se spriječilo širenje zaraze. Broj testiranih, u posljednja 24 sata je bio 33 (29 negativnih i četvero pozitivnih), a od početka epidemije u VPŽ on je trenutno 2705.

Pojedine njemačke pokrajine žele Hrvatsku na ‘crvenoj listi’

7:21 – Novinar Deutsche Wellea Srećko Matić poručio je da njemačka vlada pažljivo promatra situaciju u Hrvatskoj, te da se u ovom trenutku ne isključuje stavljanje Hrvatske ili pojedinih regija na crvenu listu zbog situacije s koronavirusom. “Kriterij nije trenutna situacija nego trend, ukoliko se on nastavi u nekim regijama. Konkretno, drži se kriterija u trenutku kada kumulativno broj novih infekcija prijeđe 50 na 100 000 stanovnika u zadnjih sedam dana“, pojasnio je.

Iz Bavarske i Baden Wurtenburga raste pritisak na kancelarku Angelu Merkel. “Premijeri tih pokrajina jučer su tražili zajednički da se Hrvatsku stavi na crvenu listu, posljedica je to odluke Austrije, ovdje često kopiraju Sebastiana Kurza, on je kao trendsetter u Njemačkoj. Osim toga, u tijeku su ljetni odmori i mnogi iz ovih pokrajina planiraju u Hrvatsku“, otkriva Matić.

 

Hrvatska ide i na britansku ‘crvenu listu’

7:10 – Hrvatska bi u četvrtak mogla biti uklonjena s popisa sigurnih koridora za putovanje Velike Britanije, nakon što su tamo potvrđeni prvi uvezeni slučajevi koronavirusa povezani s boravkom našoj zemlji, piše The Guardian. Britanska će vlada, piše list, vjerojatno ukloniti Hrvatsku s popisa sigurnih zemalja zbog porasta broja slučajeva koronavirusa.

Ukoliko dođe do toga, svi koji u Veliku Britaniju uđu iz Hrvatske morat će u 14-dnevnu karantenu. Odlukom bi mogle biti pogođene tisuće britanskih turista koji trenutno borave u Hrvatskoj. Britanski ministar prometa Grant Shapps susreo se u srijedu popodne s drugim ministrima kako bi razgovarali o idućim potezima, a službena bi najava mogla biti objavljena već danas. Guardianu je rečeno da su službenici vladinog Zajedničkog centra za biosigurnost identificirali određene slučajeve koronavirusa koji su uvezeni u Britaniju iz Hrvatske.

Nije poznato koliko je slučajeva potvrđeno, ni gdje, ali je utvrđeno da je broj uvezenih slučajeva iz Hrvatske na sličnom nivou kao broj potvrđenih slučajeva uvezenih iz Španjolske, prije nego što je ta zemlja uklonjena s liste sigurnih u roku od samo nekoliko sati, što je izazvalo velike probleme mnogim turistima. Kada su nedavno Francuska i još nekoliko zemalja uklonjene s liste, vlada je ipak dozvolila rok od 30 sati za prilagodbu pa se vjeruje, navodi list, da će takav slučaj biti i s Hrvatskom.

Markotić: ‘Testiramo po potrebi, cijene su pale’

Jučer – “Testiramo po potrebi. Ljudi prepoznaju kada treba više testirati i prema tome dolaze. Definitivno je sad situacija drugačija. U prvoj fazi smo imali malo oboljelih i malo asimptomatskih pa se išlo dijelom na testiranje onih s kliničkim indikacijama i bliskih kontakata. Sad je puno više asimptomatskih i s blagim simptomima, ali su ljudi svjesni da se vraćaju među svoje obitelji pa i sami idu više prema testiranjima”, objasnila je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti u Zagrebu, Alemka Markotić.

Markotić naglašava da su cijene testova pale u odnosu na one kakve su bile u proljeće pa se sada ljudi mogu i samoincijativno testirati. Ističe da se najniža cijena testova može pružiti i ona iznosi 501 kunu.

Božinović: ‘Sigurno će se produljiti mjere za noćne klubove’

Jučer – Načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović u srijedu je kao sigurno naveo daljnje produljenje zabrane rada noćnih klubova iza ponoći, s obzirom da su u najvećem broju novozaraženih mladi koji su boravili u noćnim klubovima, posebno u srednjoj Dalmaciji.

“Sigurno će se produljiti, vidjet ćemo ima li tu prostora za neke modifikacije jer se to sada pokušava zaobići kroz neke druge objekte, koji su zapravo jedini, ugostiteljski i barovi, da mogu raditi do iza ponoći. Onaj tko je odobrio nekome da radi i iza ponoći, jer ne spada u ovu kategoriju, bi to trebao vratiti na ponoć”, izjavio je Božinović. Najavio je kako će inspekcije nastaviti nadzirati te objekte, u međuvremenu je nekoliko noćnih klubova i zatvoreno, a za sve je naložena  dezinfekcija i testiranje osoblja, “tako da će se s tim i nastaviti”.

Net.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari