DOBRODOŠLA INOVACIJA

Imamo prvu aplikaciju protiv bacanja hrane! Evo kako će funkcionirati i kako ćete jeftinije napuniti hladnjak

Svatko od nas u Hrvatskoj na godinu baci oko 70 kilograma hrane, dok s druge strane mnogi nemaju što jesti. A uz građane, bacaju i trgovine, pekare, restorani. To promijeniti žele mladi hrvatski poduzetnici sa svojom novom aplikacijom

U Hrvatskoj svake godine 286 tisuća tona hrane završi u smeću. Mladi inovatori aplikacijom Crumbs oni to žele promijeniti.

“Plan je da povežemo prvo u Zagrebu, a onda u cijeloj Hrvatskoj sve trgovce, proizvođače, distributere, sve koji imaju višak hrane s krajnjim potrošačima, kupcima. Prema našoj procjeni jedna pekara u Zagrebu na kraju dana baci hranu u vrijednosti do 150 eura. S našom aplikacijom to se može svesti na nulu”, kaže Lara Čavlek, voditeljica prodaje aplikacije Crumbs, piše Danas.hr.

Odnosno, cilj je da se taj višak hrane u trgovinama, pekarama, restoranima ne baca već građanima proda po cijeni koja je od 50 do 80 posto niža od redovne. Sve funkcionira vrlo jednostavno.

“Korisnici otvore aplikaciju, pronađu objekt koji imaju u svojoj blizini. Odaberu trgovinu, odaberu proizvod, plate preko aplikacije i u vrijeme preuzimanja dođu po paket i uživaju”, objašnjava Antonio Matušan, osnivač aplikacije Crumbs.

Ideju je Antonio dobio dok je još studirao.

“Dok sam studirao u Milanu sam koristio sličnu aplikaciju. Prvo sam bio znatiželjan što je to da za 50 posto popusta možeš dobiti neku nepoznatu vreću hrane. Počeo sam svaki dan živjeti s tim i koristiti je jer kad si student svaki euro je bitan, moraš paziti na svoj budžet. To je niža cijena za hranu koja je i dalje dobra hrana samo što se nije stigla prodati”, kaže Antonio Matušan, osnivač aplikacije Crumbs.

U njihov pokret za spas hrane do sada se uključilo 50 prodajnih lokacija. Među njima je i ovaj restoran.

“Po mojoj procjeni sada kada pogriješimo s procjenom bacimo između 100 i 300 eura hrane na dan. Na ovaj način s ovom aplikacijom ćemo to skroz izbiti, a i moći ćemo testirati svoj stvarni potencijal, odnosno koliko gableca stvarno možemo prodati”, kaže Nikolina Antić, suvlasnica restorana.

Svaki Hrvat na godinu baci 71 kilogram hrane, u 40 posto slučajeva ta hrana je jestiva. S pomoću ove aplikacije hrana koju kupujete potpuno je ispravna i dolazi u paketima iznenađenja.

“Na primjer jedna pekara će imati slani, slatki ili kruh paket s obzirom na to da trgovci ne znaju što će im do kraja dan ostati. To je hrana koja je savršeno dobra ali se do na primjer 19 sati nije prodala i onda je u 19 sati i 5 minuta došla na 50 posto cijene”, objašnjava Lara Čavlek, voditeljica prodaje aplikacije Crumbs.

Aplikacije će s radom krenuti do kraja rujna. U planu imaju povezati se i s humanitarnim udrugama, bankama hrane, pučkim kuhinjama, hranu koja se ne proda tako žele donirati, piše Danas.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari