IMAMO VLADU: Hrvatski sabor izglasao povjerenje novoj hrvatskoj Vladi i premijeru Tihomiru Oreškoviću!

Većinom glasova Hrvatski sabor je u petak kasno navečer dao povjerenje novoj hrvatskoj Vladi, a novi je premijer postao Tihomir Orešković!

Glasalo je ukupno 149 zastupnika: njih 83 bilo je ‘Za’, pet je bilo neodlučnih, dok je 61 zastupnik bio ‘protiv’.

Glasanju o povjerenju Vladi prethodila je maratonska 14-satna sjednica.

“Da se moja firma ovako ponašala, da se satima pričalo o ustašama, moja firma bi propala”, rekao je na početku svog govora tada još mandatar Orešković.

“I ja sam bio manjina u Kanadi, a moji prijatelji su bili iz Italije, Kine, Srbije… Manjine su bogatstvo i to je moj stav”, rekao je Orešković i dodao da nije opterećen prošlošću.

“Ja nisam opterećen prošlošću, došao sam ovdje pomoći Hrvatskoj. Ostavio sam dobru plaću i svi su me pitali treba li mi ovo. Treba mi. Trebamo stvoriti nježnu, ljubaznu naciju”, poručio je novi premijer.

“Cilj je da svima podignemo kvalitetu života”, rekao je Orešković i za kraj poručio:

“Idemo raditi!”

Nakon glasanja novi članovi Vlade su prisegnuli da će svoju dužnost obnašati časno.

Podsjetimo, prvi potpredsjednik Vlade postao je šef HDZ-a Tomislav Karamarko, dok je funkciju potpredsjednika preuzeo čelnik Mosta Božo Petrov.

Ministar financija je Zdravko Marić, menadžer iz Agrokora, ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač, međunarodni tajnik HDZ-a, a ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, prvi zapovjednik Ratne luke u Pločama i aktivist.

Ministar gospodarstva je Tomislav Panenić, načelnik općine Tompojevac, ministar obrane Josip Buljević, savjetnik predsjednice Republike, pravosuđa Ante Šprlje, sudac iz Metkovića, a uprave Dubravka Jurlina Alibegović s Ekonomskog instituta Zagreb.

Za ministra poljoprivrede izabran je Davor Romić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, turizma Anton Kliman, poduzetnik i dopredsjednik istarskog HDZ-a, zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović sa zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje, graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević, načelnik općine Nerežišća, a branitelja Mijo Crnoja, umirovljeni pukovnik HV-a.

Ministar zdravlja postao je Dario Nakić, bivši ravnatelj zadarske Opće bolnice, znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar s Filozofskog fakulteta u Rijeci, kulture Zlatko Hasanbegović s Instituta Ivo Pilar, regionalnog razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić, župan Virovitičko-podravske županije, a socijalne politike i mladih Bernardica Juretić, bivša ravnateljica Vladinog Ureda za suzbijanje zlouporabe droga.

Primopredaja vlasti u Banskim dvorima

Premijer Orešković i članovi nove Vlade nekoliko minuta prije ponoći su stigli u Banske dvore gdje im je Zoran Milanović primopredao vlast.

Milanović i Orešković izmijenili su nekoliko kurtoaznih rečenica na – engleskom jeziku!

Istovremeno, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je potpisala odluku o razrješenju Zorana Milanovića i Odluku o imenovanju Tihomira Oreškovića predsjednikom Vlade Republike Hrvatske.
Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari