INES STRENJA: ‘Mladi koji piju napustit će školu. Mlade djevojke će doživjeti neželjene trudnoće’

Foto: Patrik Macek/Pixsell

To je izjavila Ines Strenja na saborskoj raspravi o Akcijskom planu suzbijanja zlouporabe droga

Prema rezultatima zadnjih istraživanja zlouporabe sredstava ovisnosti, neku ilegalnu drogu bar jednom u životu konzumiralo je 20,3 posto ispitanika, a najčešće korištena ilegalna droga u Hrvatskoj bio je kanabis, istaknuto je u petak u saborskoj raspravi o Izvješću o provedbi nacionalne strategije i Akcijskog plana suzbijanja zlouporabe droga u Hrvatskoj za 2017. godinu, prenosi Hina.

Taj je podatak iznio državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić, predstavljajući izvješće čiju je iscrpnost i sadržajnost hvalila većina saborskih klubova apelirajući međutim na veću edukaciju i prevenciju.

Povećao se broj novih osoba u sustavu liječenja

Broj novih osoba u sustavu liječenja, kazao je Dulibić, povećao se u odnosu na 2016. “U 2017. godini prvi put je zbog ovisnosti liječeno 957 osoba što je u odnosu na 2016. kada je liječena 771 osoba povećanje za 24,2 posto. Prema glavnom sredstvu, od svih novopridošlih osoba njih 204 bili su opijatski ovisnici, a 754 konzumenti ili ovisnici o drugim drogama”, istaknuo je državni tajnik.

Mostovka Ines Strenja upozorila je na preko 200 tisuća osoba koje imaju problem s alkoholom te je prigovorila jer je ugašeno stotinjak klubova liječenih alkoholičara. “Na području EU pojavila se čak 51 nova psihoaktivna tvar, a mi u Hrvatskoj imamo 21 smart shop koji i dalje funkcionira”, upozorila je.

Mišljenja je i kako se još uvijek u Hrvatskoj više ulaže u liječenje nego edukaciju i prevenciju, a iznijela je i zanimljiv podatak da smo po godišnjoj potrošnji s 12,8 litara čistog alkohola u samom europskom vrhu.

Strenja: Djevojke koje krenu u alkohol doživjet će neželjene trudnoće

Dotaknula se i problema alkoholizma kod mladih.

“Mladi koji krenu u alkohol, koji s 15-16 godina počnu svakodnevno uzimati alkohol, to su mladi koji će napustiti školu, koji će krenuti prema kriminalu, to su mlade djevojke koje će sigurno doživjeti neželjene trudnoće”, kazala je Strenja a prenosi Hina.

HDZ-ovac Ivan Čelić, upozoravao je kako su velik problem zatvorenici ovisnici o drogama, ali je i pohvalio naš sustav navodeći kako su u SAD-u zatvori postali prave psihijatrijske bolnice zbog pomanjkanja specijaliziranih odjela.

Za Nadu Turinu Đurić (GLAS) iz izvješća se ne može iščitati ni da smo posebno dobri niti da smo posebno loši.

Živi Zid: Izvješće je neprihvatljivo

Za Živi Zid izvješće je neprihvatljivo. “Mi smo predali prijedlog zakona kojim bi se legalizirala indijska konoplja, no vladajuća većina prijedlog je odbila. Sve većem broju je jasno da se radi o ljekovitoj biljci koja pomaže u uklanjanju simptoma bolesti”, zamjerao je Ivan Pernar (Živi Zid).

Aktualizirao je i priču Huanita Luksetića, osuđenog na dvije godine zatvora te Gorana Zakrajšeka koji je dobio 10 mjeseci. “Ljudi su osuđeni samo zato jer su se liječili”, zamjerao je Pernar, poručujući kako se na slučaju sina generalna Kruljca “naš pravni sustav pokazao kao onaj koji se zapravo ne bavi ozbiljnim dilerima i kriminalom”.

Čelić: Dok je HDZ-ove vlade ništa od legalizacije konoplje u rekreativne svrhe

“Vi zagovarate legalizaciju konoplje u rekreativne svrhe i to je u redu, ali dok je HDZ-ova vlada legalizacije konoplje u rekreativne svrhe biti neće i to vam odgovorno tvrdim”, poručio mu je HDZ-ovac Čelić.
Vijesti.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views