ODGOVARA NA PITANJA

Infektolog o AstraZenecinom cjepivu: ‘Nije loše cjepivo, ali samo za one koji još nisu navršili 65 godina života’

Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Hrvatska je za cijepljenje stanovništva protiv Covida-19 dosad naručila gotovo šest milijuna doza različitog cjepiva, uključujući i ono proizvođača AstraZenece.

Međutim, učinkovitost AstraZenecinog cjepiva je oko 60 posto za one koji su stariji od 65 godina stoga su mnoge europske države odlučile njime cijepiti mlađe stanovništvo, dok će primjerice Španjolska i Italija tu dobnu granicu spustiti na 55 godina, pišu Vijesti.hr

Specijalist infektologije i interne medicine, šef Odjela za kiruršku infektologiju bolnice Charite u Berlinu prof. dr. sc. Andrej Trampuž odgovorio je na pitanja vezana uz cjepivo i o čemu zapravo ovisi imunološki odgovor.

”Kod svih tradicionalnih cjepiva imunološki odgovor ovisi o imunološkom sustavu osobe koja se cijepi. Kako oni stariji od 65 godina imaju u pravilu lošiji imunološki sustav jer su stariji i bolesniji, njihov organizam slabije će odgovoriti na takvo standardno cijepivo, odnosno imat će slabiji imunološki odgovor, za razliku od mlađih ljudi, koji imaju jači imunitet, koji će dobro odgovoriti na to cjepivo. Mi smo u Njemačkoj počeli cijepljenje AstraZenecom i cijepimo stanovništvo do navršene 64 godine starosti. Tako treba uraditi i Hrvatska”, objasnio je dr. Trampuž za Slobodnu Dalmaciju.

Dr. Trampuž smatra da Hrvatska i ostale europske zemlje ne trebaju ponoviti grešku Velike Britanije koja je većinu stanovništva iznad 65 godina cijepila upravo tim cjepivom. ”Da, pretpostavljam iz razloga jer se to cjepivo i proizvodi u Britaniji, ali i zato što je nedostatak ostalih cjepiva na tržištu. Kod njih je s pandemijom COVID-a izuzetno teška situacija i to je čista politička odluka. AstraZeneca nije loše cjepivo, ali samo za one koji još nisu navršili 65 godina života”, kazao je.

Prednosti AstraZenecinog cjepiva su u bržem transportu i jednostavnijem skladištenju, a druga doza tog cjepiva, kaže dr. Trampuž, ne treba se dati točno nakon tri tjedna, nego i kasnije.

Komentirao je i rusko cjepivo Sputnik V. ”Za rusko cjepivo Sputnik V počeli smo dobivati informacije i mislim da se, prema za sada dostupnim informacijama, radi o dobrom cjepivu, koje daje zaštitu od 90-ak posto, međutim, opet nema podataka za ljude starije životne dobi”, rekao je za Slobodnu Dalmaciju dr. Trampuž.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari