NEZAPAMĆEN UDAR INFLACIJE

Video | INFLACIJA ‘GAZI’ Pojest će i više od jedne plaće? Ni turizam nas ovaj put ne može spasiti!

Ove će godine Hrvatska zabilježiti najveću stopu inflacije u svojoj novijoj povijesti, procjenjuju analitičari

Za tri dana bit će objavljen indeks potrošačkih cijena, a građani već sada pokazuju nezadovoljstvo jer litru mlijeka sada košta deset kuna, a pileće bijelo meso doseže i po sto kuna za kilogram, prenosi Net.hr.

“Cijelo ljeto će bit obilježeno stopama tim visokim stopama inflacije. A usporavanje rasta cijena zasada očekujemo tek negdje na kraju četvrtog kvartala, krajem godine”, objašnjava Sandra Švaljek, zamjenica guvernera HNB-a za RTL Danas.

Cijene goriva divljaju

Ove će godine Hrvatska zabilježiti najveću stopu inflacije u svojoj novijoj povijesti, procjenjuju analitičari, a inflacija bi mogla pojesti i više od jedne plaće. U HNB-u ističu da je zbog ulaska u eurozonu, manevarski prostor izuzetno skučen.

Cijene goriva i dalje divlja u cijeloj Europi, cijene plina porasle su deset puta, a cijene nafte duplo. A Europa od ovog tjedna treba solidarno štedjeti.

“Posljedice koje mi trpimo da je energija postala luksuz i bojim se da bi moglo izazvati političke nemire, turbulencije na trusnom području Europe. Mi smo proglasili sankcije Rusima i kad su Rusi počeli provodi, počeli govoriti da je političko oružje a zaboravljamo da smo sami izmislili”, pojasnio je energentski stručnjak Davor Štern.

Dionice bi se platile po cijeni na burzi?

Stručnjaci kažu da je Hrvatska u nešto povoljnijem položaju, ali u energetskoj krizi se aktualizira pitanje INA-e. Zato naftni konzultant, Jasminko Umićević, predlaže da država izvlasti dionice INA-e koje se nalaze na skrbničkim računima kojima se ne zna vlasnik. Riječ o dva posto dionica.

“Netko drži dionice na skrbničkim računima, ne kažem ni da je prljav novac , ali ne znam ni tko je vlasnik tih računa, možda su Rusi vlasnici”, kazao je Umićević.

Po njegovoj ideji dionice bi se platile po cijeni na burzi, što iznosi, izračunao je oko dvije milijarde kuna, a za cijeli proces bi trebao složen zakonodavni okvir.

Plina će biti

Stručnjaci za energetiku prognoziraju plina će u Hrvatskoj biti.

“Ne trošimo ni izdaleka plina. Petrokemija koja je trošila 600 milijuna kubika ne radi mjesecima i neće proraditi pod ovih uvjetima. A pitanje grijanje mislim da ćemo nekako ovu zimu proći”, kazao je Štern.

“S udvostručenjem cijena plina neke procjene govore da bi inflacija mogla porasti za dva postotna boda”, rekla je Švaljek.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari