GRAĐANIMA SVE TEŽE

Video | Inflacija nam ozbiljno jede plaću: Njeno povećanje će biti tek mrvica u odnosu na poskupljenja

Za najviše 45 eura građanima će porasti plaće nakon onoga što premijer zove poreznom reformom. Stupa na snagu iduće godine, a inflacija koja već mjesecima ozbiljno jede plaću i ovo bi povećanje mogla progutati i prije nego što sjedne na račune

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović danas brani porezne izmjene i vladinu politiku.

“Osigurava da plaće stalno rastu i sigurno da će rasti dok je ove Vlade jer to je jedna od tema kojima se mi bavimo na dnevnoj razini”, rekao je Božinović.

Ipak, građanima je sve teže i teže

Kako tvrdi bivši SDP-ov ministar financija, ovo je populistička mjera bez pozitivnog efekta za građane.

“Moraju ulaziti u mirovinski sustav da bi povećali plaću od 40-ak eura, a tako dugoročno ugrožavaju mirovinski sustav tako da sve ove mjere koje je Vlada donijela, ljudi će biti, nažalost, razočarani”, kazao je saborski zastupnik Boris Lalovac.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u prva tri mjeseca ove godine prosječna neto plaća bila je 1110 eura. Očekivano, u prosjeku najviše se zarađuje u Zagrebu, nešto više od 1300 eura, i Zagrebačkoj županiji, dok su primanja u Slavoniji najniža.

Oporba tvrdi da građani neće bolje živjeti s poreznim porastom plaća od nekoliko desetaka eura od prosječno 20-ak eura.

Saborska zastupnica Marija Selak Raspudić poručila je: “Građanima nije vraćeno ni pola novca koje je država zaradila na inflaciji.”

Inflacija ne samo da je napunila državni proračun, nego je pogodila i građane

Vlada je procijenila da će inflacija u ovoj godini biti šest i pol posto, a u idućoj 2,8 posto. Ona prosječna plaća iz prvog tromjesečja ove godine bi se poreznim izmjenama trebala povećati ukupno malo više od 13 eura što je tek 1,20 posto. Ne zaboravimo inflaciju iz 2022. do 10,8 posto. Dakle, povećanje plaće će biti tek mrvica u odnosu na poskupljenja.

Ona će biti još i veća ako lokalni šefovi odluče podizati lokalne poreze i usluge. Predsjednik Udruge gradova još ne zna hoće li njegov Zaprešić podizati porez na dohodak.

“Na temelju punjenja proračuna odlučit ćemo ove godine. U ovome trenutku nema razloga za poskupljenje javnih usluga”, poručio je gradonačelnik Zaprešića Željko Turk.

Gradonačelnici će tako u superizbornoj godini biti pred izborom – privlačiti birače smanjenjem poreza na dohodak ili održati stabilan proračun. No, ako odaberu prvu opciju, rupu u financijama će opet morati nečim pokrpati, a kako drugačije nego na štetu građana, izvještava Ilija Radić za RTL Danas.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari