(NE)BRIGA ZA RADNIKE

Video | Inflacija raste, a što je s plaćama? Neke hrvatske tvrtke hvale se s povišicama: Pogledajte koje!

U Hrvatskoj udruzi poslodavaca traže od Vlade dodatno porezno rasterećenje kako bi imali prostor za rast plaća, jer je ove godine inflacija praktički već ‘pojela’ jednu

Ako je u Hrvatskoj inflacija pojela jednu plaću na razini godine, onda je rješenje u tome da nam porastu plaće. Sindikati se bore za učiteljice, medicinske sestre i sve ostale u javnom sektoru i pregovori će se uskoro zahuktati, makar sigurno nikome plaća neće rasti 12,3 posto koliko su porasle cijene.

“Plaće bi bar trebale pratiti tu stopu inflacije”, kazala je za RTL Direkt Zlatica Štulić, predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske.

‘Prodavači rade za 4300 kuna neto, oni su umjetnici preživljavanja’

Trka je u startu izgubljena za sto tisuća radnika u maloprodaji, upozoravaju u tom sindikatu.

“Mi danas imamo da prodavači rade za 4300 kuna neto, što je izuzetno malo i oni su umjetnici preživljavanja”, dodala je Štulić.

RTL Direkt je poslao upite u 50 tvrtki tražeći odgovor jesu li svojim radnicima podigli plaće. Jedan od, po anketama najpoželjnijih poslodavaca DM, odgovorio je: “U siječnju smo povećali bruto plaće u prosjeku za 3,5 posto. Drugo povećanje plaća bilo je u lipnju za 4,5 posto.” U Mlinaru kažu: “U ovoj je godini korigirana plaća u dva navrata. Povećali smo i naknada za prijevoz zbog porasta cijene goriva.”

Napunit će se malo novčanici radnika Ine s takozvanim inflatornim dodatkom. Jednokratnu naknadu će sedam tisuća Ininh radnika dobiti u dva navrata – sada i krajem godine, prenosi Net.hr.

Inflacija radnicima ‘jede’ plaću, a poslodavcima prihode

U Hrvatskoj udruzi poslodavaca kažu da su neki poslodavci i više puta od početka inflatorne krize podigli plaće radnicima. Nažalost, mnogim poduzetnicima inflacija i porast cijena gotovo svih inputa u poslovanju “pojeo” je prihode iz čega je jedino moguće povećanje plaća. Stoga su mogućnosti izuzetno sužene.

“Poslodavce treba shvatiti. Ako cijene luduju na razini 2,3, 4, 5 puta plina i struje oni se teško mogu odlučiti na dodatni trošak kroz povećanje plaće”, smatra Radimir Čačić iz Stranke reformista

Iz Podravke poručuju da su zaposlenicima u manje od godinu dana u dva navrata povećavali plaće.

“Time je njihova prosječna plaća porasla za 14 posto, što je više od prosjeka Hrvatske”, dodaju.

Neki osigurali povišice, drugi vode računa o stabilizaciji

U ENNA grupaciji i PPD-u, kojima je na čelu Pavao Vujnovac, kazali su za RTL: “Kumulativno prosječno povećanje plaće zbog inflacije u ovoj godini je čak 20 posto.” Sedamsto radnika tih kompanija drugo će povećanje osjetiti već na plaći za kolovoz. Iz Atlantic grupe su odgovorili da su prošle godine za dio zaposlenika osigurali povišice plaća. “Naravno, nastavljamo i dalje pratiti kretanja tržišta rada i gospodarsko okruženje”, napominju.

U Plivi kažu kako početkom svake godine prilikom godišnjih korekcija plaća uzimaju u obzir promjene troškova života.

“S obzirom da su cijene lijekova na recept strogo regulirane i ne mogu se mijenjati usprkos povećanju troškova, moramo voditi računa o stabilizaciji poslovanja koje je pod velikim pritiskom”, objašnjavaju.

HUP od Vlade traži dodatno porezno rasterećenje

Iz Arena Hospitality grupe poručuju: “Pratimo gospodarska kretanja i prognoze i razmišljamo o budućnosti i eventualnoj nužnosti prilagodbe inflaciji.”

U Hrvatskoj udruzi poslodavaca traže od Vlade dodatno porezno rasterećenje kako bi imali prostor za rast plaća. Privatni sektor nije sindikalno zaštićen.

“Poslodavci samo kroz tržište mogu biti natjerani. Očekujem da će se u cijelom nizu kompanija taj pritiska javiti ili spontano ili organizirano za povećanje mora pratiti povećanje troškova života”, kaže Radimir Čačić, nekoć potpredsjednik Vlade zadužen za gospodarstvo.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari