ZBOG KAŠNJENJA ISPORUKE

Inspekcija upala u tvornicu cjepiva! Žele otkriti što je uzrokovalo probleme s isporukom…

Foto: Pixell/Twitter-K.T.

Belgijske su vlasti poslale inspekciju u tvornicu AstraZenece u okrugu Seneffe.

Razlog njihova posjeta je utvrđivanje jesu li točni navodi uprave kompanije da su isporuke cjepiva protiv koronavirusa odgođene zbog problema u proizvodnji, piše Net.hr

Associated Press javlja da je Europska komisija direktno pozvala belgijsku vladu da pošalje inspekciju usred “užarenog spora između bloka 27 nacija i anglo-švedskog proizvođača lijekova”. Mediji tvrde da su europski dužnosnici pod ogromnim političkim pritiskom, jer je ispalo da se cijepljenje provodi puno sporije od istog procesa u Velikoj Britaniji ili Izraelu. Europska je komisija nedavno objavila plan kojim se do ljeta namjerava cijepiti 70 posto odraslog stanovništva EU, što je sada vrlo upitno.

AstraZeneca je objavila prošlog tjedna da planira smanjiti svoje ranije dogovorene isporuke prema EU s 80 na 31 milijun doza cjepiva. U EU su ustvrdili da bi mogli dobiti čak još i manje doza, odnosno svega četvrtinu količine koja je ranije dogovorena za isporuku do ožujka. Der Spiegel navodi da je “misija inspektora ispitati je li objašnjenje kojim je AstraZeneca opravdavala novonastalo stanje s isporukom EU-u istinito, odnosno isporučuje li se iz tvornice materijal kupcima u Velikoj Britaniji”.

Službeni Bruxelles sumnja da je smanjena isporuka cjepiva posljedica mogućih neograničenih isporuka zemljama koje nisu članice EU iz tvornica na njihovu tlu. AstraZeneca inzistira da o tome nema niti govora, da je apsolutno riječ o “tehničkim proizvodnim problemima”. Guardian navodi kako dužnosnicima EU to nije dovoljno opravdanje, zbog čega su mogući i novi posjeti inspektora.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari