INSPEKCIJA UTVRDILA: Porođaj u Vinkovcima nije vođen sukladno pravilima suvremene prakse

Matea Janković 30. siječnja rodila je mrtvorođenče za što je optužila ginekologa koji ju je nakon 16 sati muka odbio poroditi carskim rezom. Obitelj ga je prijavila DORH-u, istragu je pokrenulo i Općinsko državno odvjetništvo u Vukovaru, a u vinkovačku bolnicu je poslana i inspekcija Ministarstva zdravlja

Dvadesetčetverogodišnja Matea Janković iz Ivankova 30. siječnja očekivala je zdravog sina, no rodila je mrtvorođenče. Unatoč tragediji o slučaju je progovorila javno te je optužila ginekologa koji ju je nakon 16 sati muka odbio poroditi carskim rezom.

Dijete su oživljavali pola sata, no nije mu bilo pomoći. Matea liječnika optužuje za grubost, nemar i vrijeđanje. Obitelj ga je prijavila DORH-u, zbog cijelog slučaja istragu je pokrenulo i Općinsko državno odvjetništvo u Vukovaru, a u vinkovačku bolnicu je poslana i inspekcija Ministarstva zdravlja s ciljem da istraži sve o vođenju porođaja koji je potresao Hrvatsku.

Na upit RTL-a vezano uz nadzor u OŽB Vinkovci Ministarstvo zdravlja danas nam je poslalo sljedeći odgovor kojeg prenosimo u cjelosti:

“Dana 22. i 23. veljače 2016. godine zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravlja u koordinaciji s članovima Stručnog povjerenstva koje je imenovao ministar zdravlja doc. dr. sc. Dario Nakić, dr. med. obavila je nadzor u OŽB Vinkovci u predmetu tijeka vođenja poroda rodilje M.J.

Tijekom nadzora uzete su izjave svih zdravstvenih radnika koji su sudjelovali u vođenju porođaja te je izuzeta cjelovita medicinska dokumentacija (povijest bolesti, sestrinska dokumentacija, Zapisnik sa sekcije, trudnička knjižica).

Uvidom u relevantnu dokumentaciju utvrđeno je kako zbog neadekvatnog vođenja i praćenja porođaja nije prepoznata fetalna patnja, odnosno porođaj nije vođen sukladno pravilima suvremene opstetričke prakse.

Slijedom utvrđenih činjenica cjeloviti predmet zbog mogućih elemenata kaznenog djela bit će proslijeđen Državnom odvjetništvu RH te sukladno članku 171. stavku 3. Zakona o zdravstvenoj zaštiti ustupljen na postupanje Hrvatskoj liječničkoj komori”.
Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari