CIJENA ŽIVOTA U ISELJENIŠTVU

Ispovijest Hrvatice u Švicarskoj: ‘Ovo nije život o kojem sam sanjala, iako imam sve o čemu sam maštala’

Photo: Ilustracija (Slavko Midzor/PIXSELL)

Da svaka iseljenička priča ima i malo dobrog i malo lošeg, zna Franka, Hrvatica iz Bosne i Hercegovine

Franka već godinu dana živi u Švicarskoj kamo je preselila iz Bosne i Hercegovine. Prije toga je radila i u Njemačkoj. Zaposlena je u skladištu za kozmetičke proizvode koji zahtjeva fizičku snagu i izdržljivost, a za magazin Fenix je opisala svoje dosadašnje iskustvo daleko od obitelji i prijatelja.

Iz Bosne i Hercegovine je, kao i mnogi drugi s našeg područja, otišla u potrazi za boljim životom koji se sada svodi na rano ustajanje, putovanje autobusom i dva vlaka do posla koji počinje u 8, a završava u 17 sati, zatim povratak kući po mraku, tako da danje svijetlo vidi samo za vikend. U prometu izgubi više od 2 sata dnevno.

“Ne žalim se na primanja koja su nešto veća nego u Njemačkoj gdje sam radila prije pet godina, ali je ovdje posve drugačije”, kaže Franka koja je odlučila motati cigarete jer kutija u Švicarskoj stoji 9 franaka.

“Uvijek mi je nekako u podsvijesti što sve mogu za tih 9 franaka kupiti svojoj majci koja je ostala doma”, kaže Hrvatica.

‘Rijeka nije poput naših. Ova je siva, mutna, beživotna’

U Švicarskoj joj se ostvario san da živi u stanu ili kući s pogledom na rijeku ili more, ali ta rijeka koju vidi nije poput onih na našim prostorima.

“Rijeka nije poput naših rijeka čista, smaragdno zelena koja ti nekako daje snagu. Ova rijeka koju gledam svaki dan s mog prozora, siva je, mutna, tako “beživotna” i umjesto da me razveseli, oboji moje misli svojim sivilom, pa mi je ugasila želju da sjedim na balkonu i gledam u nju i daljinu”, kaže Franka.

Hrvatica plaćom koju zaradi u inozemstvu pomaže majci, sestrama, bratu, sestričnama. Može uštedjeti za odmor u bilo kojoj zemlji na svijetu. Ali vikendi su usamljeni, a život je užurban.

“Kada dođe vikend, moram ga iskoristi za veliku kupovinu, čišćenje i pospremanje, poput kartona koji mogu bacati samo na određenim lokacijama i u određeno vrijeme”, kaže Franka.

“Praktično život koji živim nije život o kojem sam sanjala, iako u njemu imam sve o čemu sam maštala”, kaže Hrvatica. Paradoks je to s kojim se susreću i mnogi drugi koji sreću odluče potražiti daleko od domovine, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari