Istarski ugostitelji u problemima: ‘Promet nam je pao za 60 posto’

Idi na originalni članak
Foto: Pixabay

Istarski ugostitelji osjećaju posljedice koronavirusa

Oglas

Nakon što je u Italiji krenula epidemija koronavirusa, vlasnici restorana u Istri, kojima su do prije izbijanja epidemije koronavirusa u Italiji u zimskim mjesecima vikendom konobe i restorani bili puni talijanskih gostiju, sada osjećaju velik gubitak.

U nekima talijanskih gostiju uopće nema, a kod nekih ih je upola manje. A što će biti dalje, ni sami ne znaju, osobito nakon što je cijela Italija stavljena u karantenu. Međutim, ne zatvaraju svoja vrata jer su još uvijek puni zahvaljujući domaćima i Slovencima, piše Jutarnji list.

“Prošlog se vikenda jako osjetio pad talijanskih gostiju kod nas u konobi. Danas imamo samo jedan stol, a sve ostalo su domaći i Slovenci. Taj pad osjećamo posljednjih 15 dana, mogao bih reći da nam je promet upola manji nego lani u istom razdoblju”, rekao je za Jutarnji Edi Prodan, vlasnik konobe Nono u Petroviji pokraj Umaga. Ističe da se gosti iz Italije javljaju za rezervacije, ali da se jako boje kako će prijeći granicu.

POVEZANI VIDEO

“Dolaze nam samo oni koji su odmah tu blizu Trsta. Ovi ostali se boje jer ne znaju koliko će ih zadržavati na granici, a neki se čak boje da ne bi ostali tu kod nas u karanteni 15 dana. Nije im ugodno”, istaknuo je Prodan.

Tullio Fernetich, koji sa svojom obitelji u Brtonigli pokraj Umaga drži gourmet restoran u sklopu svoga malog obiteljskog hotela San Rocco te još jedan restoran u centru mjesta, žali se da im je promet zbog koronavirusa pao za 60 posto.

“U hotelu to jako osjećamo. Ljudi se javljaju, ali se boje doći zato što misle da bi mogli imati problema na granici. Neki su zbog toga otkazali rezervacije. S druge strane, u drugom restoranu, gdje većinom dolaze domaći, ne primjećujemo zasad pad prometa”, kaže vlasnik.

Ljiljana Vežnaver iz restorana Pergola kaže pak da oni otvaraju tek idući vikend jer su trenutačno na godišnjem odmoru. Iako nemaju talijanskih gostiju u restoranu, kažu da je situacija drugačija nego inače.

“Većinom kod nas dolaze Slovenci i uvijek bismo prijašnjih godina imali unaprijed rezervirano. Otvaramo idućeg vikenda i trenutačno rezervacija nema” priznaje u razgovoru za Jutarnji”.

Vijesti.hr

Exit mobile version