''KVALITETA'' PROIZVODA

ISTI PROIZVOD, ALI… Hrvatska Fanta je izrazito narančasta, jedan jogurt najmanje kremast…

Foto: Pixabay

Razlike u domaćim varijantama nisu pokazivale geografski trend, odnosno kako ne postoji razlika konkretno između “istoka” i “zapada”

Kolika je razlika između određenih hranidbenih proizvoda između Hrvatske i ostatka EU, pokazalo je novo istraživanje.

Degustatori su ocjenjivali okus, boju, miris i teksturu proizvoda te ih grupirali po sličnosti, a da nisu znali da postoje razlike u sastavu, prenosi Večernji list.

Jogurt Danone Activia Nature koji se prodaje u Hrvatskoj najmanje je kremast u usporedbi s proizvodima koji se prodaju pod istim imenom u drugim EU državama. S druge strane, Fanta koju kupujemo u trgovinama u Hrvatskoj najviše je narančasta s uspredbom boja svih ostalih Fanti u EU. Jacobs 3 u 1 u Hrvatskoj intenzivnijeg je okusa. Ipak, hrana za djecu Nestlé, NAN, Optipro 2 ne odstupa po osjetilnim karakteristikama od hrane iz trgovina drugih država, prenose Vijesti.hr.

Senzorni testovi za 16 država Europska komisija naručila je još jedno istraživanje o prehrambenim proizvodima koji se prodaju pod istom markom i u istoj ili sličnoj ambalaži u različitim državama članicama nakon pritužbi – i kasnije dokazivanja – da isti proizvodi imaju drukčiji sastav i drukčiji okus, no ovoga su puta proveli senzorne tekstove u kojima su degustatori, njih desetak, ocjenjivali okus, boju, miris te teksturu proizvoda te ih grupirali po sličnosti a da nisu znali da postoje razlike u sastavu.

Za 10 od 20 proizvoda razlike u osjetilnim svojstvima bile su uočljive u nacionalnim verzijama i korespondirale su s razlikom u sastavu. Kao što je bio slučaj u prvoj studiji, razlike u domaćim varijantama nisu pokazivale geografski trend, odnosno kako ne postoji razlika konkretno između “istoka” i “zapada”.

Coca-Cola je varirala po slatkoći, u Poljskoj je najslađa, dok je u Letoniji najmanje slatka. Pepsi Cola iz Hrvatske je nešto manje slatka od ostalih i manje intenzivna okusa.  Danone Activia Nature jogurti najmanje su kiseli kod nas i u Belgiji, ali su naši i najmanje kremaste strukture.

Njemački Milka Choco kolačići su najmanje hrskavi, slovenski i hrvatski su srednje, dok su belgijski i letonski najhrskaviji. Naši su najmanje kiseli. Kod praška za puding od čokolade dr. Oetker proizvod s hrvatskih polica nije se znatnije razlikovao od drugih, a kod Fante situacija najviše odskače – naša je znantno “narančastija” od ostalih.  Tonovi napitka jako se razlikuju. Objašnjenje proizvođača Instant-kava Jacobs Original/ Classic 3 u 1 koja se prodaje u Hrvatskoj po sastavu je jednaka onoj estonskoj ili mađarskoj, dok se od njemačke razlikuje dodatkom laktoze i stabilizatora E340 i E452. Njemački proizvod najmanje je intenzivan, dok se pak hrvatski nalazi na vrhu po toj osobini i ima izrazito jak okus, prenosi Večernji.

Kinder Pingui iz Hrvatske ne odstupa od ostalih po osjetilnim osobinama, kao ni hrana za djecu Nestlé, NAN, Optipro 2.  Danone je objasnio da je zapravo riječ o dva proizvoda – iako to nije navedeno – koja se razlikuju u pripravljanju, dok je Coca-Cola također primijetila da razlike dolaze zbog sastava i da nema govora o dvostrukoj kvaliteti.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views