ISTINA o zvijezdi Vašeg inboxa – Radnicima nikad nije isplatila plaće

FOTO: screenshot

Portal zagreb.info, istražio je tko je Martina Županić Johnson, osoba koja nam je zapunila inbox uz pomoć naših prijatelja koji su pogurali reklamni spot stranke Živi zid iako je inicijator borbe protiv poreza na nekretnine bila udruga poreznih obveznika “Lipa” koja je potpisivanje već i pokrenula, ali ne želeći imati veze s bilo kojom političkom strankom. Zahvaljujući svima koji su video slali svojim prijateljima, video je pogledalo 700 000 građana.

Zagreb.info navodi kako je zvijezda videa imala restoran u strogom centru Zagreba, ChevapRolls koji je odnedavno zatvoren jer, kako je sama Martina izjavila medijima, nije mogla plaćati radnike zbog višemjesečnih radova u Gajevoj. Međutim, Martinini bivši radnici ove tvrdnje opovrgavaju te upućuju teške optužbe na njezin račun.

Radnicima nikad nije isplatila plaće

Ana je bila voditeljica njezinog propalog restorana, dobro upućena u njegovo poslovanje.

“Kakvi radovi u Gajevoj? Radovi su odavno bili završili, a mi i dalje nismo dobili plaće. Ljudi su radili u restoranu dan i noć za te za njezine adventske kućice pripremali hranu, ne samo na četverostrani ugovor, već i bez prijava. Nisu dobili ni lipe, a kamo li kune. Prijavili smo ju  Financijskom inspektoratu i Inspektoratu rada , postupci su u tijeku. Nije nam dala papire kada smo odlučili otići​, nikakve ugovore o raskidu radnog odnosa, potvrde o neisplaćenim plaćama, mirovinsko i zdravstveno nam nije plaćala. Ništa! Otišla sam iz države u Irsku, kuću imam u Lijepoj našoj i sad mi samo treba još jedan lopov da mi se bori za pravo moje nekretnine. Zar se ne bi trebalo provjeriti prvo tko nam se za što bori? Utajivač poreza protiv poreza! Netko tko gazi radnika za pravo radnika! Dužna je ostala dobavljačima, za svu moguću robu koju je uzela, Pik Vrbovec, Roto, te brojnim manjim zastupnicima koji zastupaju vina, vege hranu…”, ogorčeno  priča Ana.

Kako navodi, na adventskim kućicama i u restoranu gospođa Županić zaradila je oko 100 000,00 kuna što nije prikazala na računu firme.

“A da ne pričam o prometu iz restorana. Također, sve odštete je dobila od grada kada su bili radovi, a sad ona priča kako je zatvorila restoran radi toga. Niti jednog dobavljača nije platila. Pa gdje je sva ta lova? Od svega je uplatila na račun firme 8000 kn! Osobno sam išla uplatiti te novce koje sam morala isti trenutak i podići. Nije mi bilo jasno što to znači, dok se nisam raspitala u jednom knjigovodstvenom uredu. Žena koja je utajila porez, izrabljivala ljude po cijele dane, sada se bori za neku pravdu” dodaje Ana.

Također navodi da im je Martina Županić neisplatu plaće pravdala pokrivanjem dugova koje je imala prema dobavljačima. Naime, ova članica Živog zida, radnicima je kazala kako će dobiti plaće nakon što pokrije račune kod dobavljača. Međutim, vrlo brzo Anu kao voditeljicu restorana, počeli su nazivati dobavljači kojima Martina nije platila niti lipe, a situacija je bivala sve jasnija.

Kako kaže, kada je davala otkaz upitala je Martinu što je s njihovim neisplaćenim plaćama. Također joj je napomenula da se nalazi u teškoj životnoj situaciji jer joj otac boluje od raka te su im novci neophodni.

“Znate što mi je odgovorila? ‘Boli me kurac, što mi možete?’ Misli da joj sve ovo može proći”, govori nam  Ana čiji je dečko, Darko Lončar  također radio kod dotične gospođe te potvrđuje izrabljivanje radnika.

Mario Solina radio je kao dostavljač u Martininom restoranu te nam je također ispričao svoje iskustvo. Njemu nije isplatila zadnje tri plaće, kako nam je ustvrdio.

“Nije mi htjela riješiti sanitarnu a morao sam raditi u kuhinji i za blagajnom, dok mi je opis posla bila dostava. Nije mi isplatila zadnje tri plaće zbog čega sam ju tužio. Na pozive inspektorata gospođa se uopće ne odaziva. Kada su me zvali da moram dati ponovno iskaz, kazali su mi da su zvali i nju, slali joj službene dopise da se odazove na razgovor, ali ona se niti jedanput nije odazvala”, kazao nam je Mario, priloživši nam i dokaze o prijavi te zapisnik sa suda.

Nakon nakupljenih dugova – Martina je nestala

Sve ove navode potvrđuju i ostala dva bivša radnika članice Živog zida i propale zagrebačke poduzetnice koja se danas bori za prava malog čovjeka.

Kontaktirali smo i dobavljača vina s kojim je Martina surađivala, a koji nam je također potvrdio da računi za dostavljenu robu nikada nisu podmireni. Kako nam on navodi,  robu su joj dali na revers.

“Račun iznosi 1000 kuna, od toga su dvije boce vina prikazane na računu R1, a ostatak na gotovinskom, kao fizičkoj osobi. U čemu je caka? Ovo je napravljeno kako ne bi postojao dokaz da su ostale boce vina ikada prošle kroz firmu, a mi joj dugovanje ne možemo naplatiti. “,
govori nam dobavljač čiji je identitet poznat redakciji portala zagreb.info. Dodaje, nije veliki iznos, no radi se o principu.

Osoba koja joj je dobavljala vege hranu, a čiji su podaci poznati redakciji, navodi kako je Martina Županić dužna apsolutno svima – od dobavljača kruha do radnika. Također, dodaje kako joj je prilikom ugovaranja posla obećavala i garantirala poštenu suradnju te ju je osvojila – simpatičnošću.

“Dužna mi je oko 500 eura, a prilikom ugovaranja posla garantirala je da će sve biti podmireno. Veselila sam se cijeloj toj priči jer se prezentirala iznimno dragom i simpatičnom, no samo je odjednom nestala. Izbrisala je sve s društvenih mreža, na telefon se nije javljala. Ja sad podmirujem njezine dugove te me time vratila korake unatrag. Ubila me u pojam doslovno, ne mogu više ništa naručiti dok ne podmirim njezine dugove”, kazala nam je dodavši da je cijela ta priča iza nje.

S portala Poslovna.hr vidljivo je da je, nakon svih ovih sumnjivih radnji, račun tvrtke CHEVAPROLLS d.o.o u vlasništvu Martine Županić u blokadi, a zatražen je i stečaj.

Nevjerojatna je činjenica da je osoba na čiji teret su iznesene sve ove, iznimno ozbiljne optužbe, a koje su potvrđene sa svih strana, aktivna članica stranke Živi zid, stranke koja je stvorila monopol nad borbom za prava radnika, malog čovjeka i socijalno osjetljivih skupina unutar društva. Mainstream mediji ju prozivaju heroinom, njezina fotografija “vrišti” sa naslovnica portala, a novinari čije ime je cijenjeno u medijskom svijetu nazivaju ju “licem borbe protiv poreza na nekretnine”. – zaključuje zagreb.info te postavlja pitanje hoće li Živi zid stati u zaštitu radnika i malih dobavljača kojima je njihova članica dužna?

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari