ECDC

Istra i Primorje su opet žrtve Dalmatinaca: Ovaj graf otkriva zašto nam je cijela obala narančasta

Foto: Pixsell

Europski centar za kontrolu bolesti (ECDC) i ovaj tjedan je cijelu hrvatsku obalu obojio u narančasto, čime bi nam se mogao smanjiti broj turista koji na temelju te karte zaraze koronavirusom odlučuju gdje će na odmor.

Riječ je o najvažnijoj karti za praćenje pandemije koronavirusa u Europskoj uniji, jer zemlje članice određuju svoje epidemiološke mjere prema boji na toj karti. A boje se, pak, određuju kombinacijom broja potvrđenih slučajeva zaraze na 100.000 ljudi u zadnjih 14 dana s postotkom testirane populacije, piše Net.hr

Zelene županije su se bunile i ranije

Već su se i ranijih tjedana pojedine hrvatske županije, koje imaju manju stopu zaraze, žalile što ECDC “boja” svoju kartu po regijama jer su one, iako su zelene po broju slučajeva u zadnja dva tjedna, na europskoj karti završili u narančastom. Tako se dogodilo i ovog tjedna.

A zašto je to tako zorno pokazuje karta Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u ovotjednom izvješću gdje su Istarska i Primorsko-goranska županija “zelene”, pa slijede Zadarska, Šibensko-kninska i Splitsko-dalmatinska koje su “crvene”, dok je na krajnjem jugu obale Dubrovačko-neretvanska županija – “narančasta”.

Kada se pogledaju brojke, od jadranskih županija najveći broj slučajeva na 100.000 stanovnika u 14 dana ima Zadarska županija – 203,4. Slijedi je Šibensko-kninska s incidencijom 110,8 i Splitsko-dalmatinska županija sa 107,6. “Narančasta” Dubrovačko-neretvanska županija ima 138,6 zabilježenih slučajeva na 100.000 stanovnika u 14 dana. S druge strane liste nalaze se sjeverne jadranske županije. Istarska županija ima samo 3,4 potvrđena slučaja zaraze na 100.000 stanovnika u 14 dana, dok je Primorsko-goranska na 32.

Image
Izvor: HZJZ

No, kada se pogleda prosjek regija, na temelju kojeg i ECDC boja svoju kartu, Jadranska Hrvatska ima 88,2 slučaja na 100.000 stanovnika u 14 dana pa je i ovaj tjedan završila u “narančastoj” zoni.

Image
Izvor: HZJZ

A na temelju ovih podataka Istrijani i Primorci opet mogu tvrditi da su žrtve Dalmatinaca jer bi, u slučaju da se gledaju samo županije, bili u “zelenoj” zoni – primamljivijoj turistima iz cijelog svijeta.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari