ISTRAŽILI SMO: Znate li koliko je ukupno proizvoda povučeno s polica u nešto više od mjesec dana?

Foto: Ilustracija (Željko Lukunic/PIXSELL)

Čini se da svakih nekoliko dana izađe nova vijest o povlačenju nekog proizvoda s polica jer nije podoban za konzumaciju

Budući da u posljednje vrijeme svakih nekoliko dana izađe vijest o povlačenju nekog proizvoda s polica s obrazloženjem da nije adekvatan za konzumaciju, odlučili smo ih sve staviti na jedno mjesto i provjeriti o kojem se broju proizvoda konkretno radi.

29. 9., pisali smo o povlačenju keksa BISKIDS s tržišta. Radi se o keksu namijenjenom za djecu, keksu s okusom jabuke i keksu koji zbog povećanog sadržaja akrilamida nije u skladu s Uredbom (EZ) 178/2002 o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani. Pojednostavljeno, proizvod je sadržavao tvari koji štetno djeluju na djetetov živčani sustav. Distributer proizvoda je nizozemska tvrtka Udea, Doornhoek 4040, 5465 TD Veghel, a na tržište Republike Hrvatske proizvod stavlja tvrtka Biovega, preko vlastitih maloprodajnih bio&bio trgovina.

Nešto više od dva tjedna nakon gorespomenutog incidenta (18.10.), pisali smo da se, zbog povećanog sadržaja sulfita, s tržišta povlače škampi 8/12 s dodanom vodom, LOT brojem 17205, rokom upotrebe do 24. srpnja 2019., nizozemskog proizvođača Weerstand Foods b.v., Foksdiep 1, MK Urk, koje je na hrvatsko tržište stavila Mesna industrija Braća Pivac. Proizvod, naime, nije bio u skladu s Uredbom (EZ) 1333/2008 o prehrambenim aditivima, istaknula je tada Hrvatska agencija za hranu.

 

Vijest o “nezadovoljavajućim” škampima nije se ni “ohladila”, a dan nakon, 19. listopada, pisali smo kako je, zbog poveće količine štetne tvari, Ministarstvo poljoprivrede s hrvatskog tržišta povuklo kukuruzne pahuljice proizvođača Spolka Akcyyna iz Poljske. Akrilamid nastaje tijekom proizvodnje te u termičkim procesima prženja i pečenja, hrane bogate ugljikohidratima i mastima. Proizvod nije bio u skladu s Uredbom (EZ) 178/2002 o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani te Preporukom Europske komisije, priopćeno je tada iz Ministarstva poljoprivrede.

Točno tjedan dana nakon toga, 26. 10., pisali smo kako je Ministarstvo poljoprivrede, zbog povećane količine olova, s tržišta povuklo tri talijanska sira. Te sireve na tržište Republike Hrvatske stavlja poduzeće PIVKA EXPORT IMPORT d.o.o., Jušići 116, 51213 Jurdani. Što je zaključeno? Da “proizvod nije u skladu s Uredbom Europske zajednice o utvrđivanju najvećih dopuštenih količina određenih kontaminanata u hrani.”

Foto. Ilustracija (Dino Stanin/Pixsell)

A onda, istog dana, svega nekoliko sati kasnije, saznali smo za još jednu nepravilnost. Naime, Nizozemski škampi proizvođača Seafood Connection povučeni su s hrvatskog tržišta zbog zdravstvene neispravnosti. Radilo se isključivo o ‘Škampima Frozy since 1993’, neto mase 750 grama, proizvođača Seafood Connection iz Nizozemske, LOT: 17179. Proizvod je rizičan za zdravlje potrošača zbog povišene količine SO2 nije bio u skladu s Uredbom (EZ) 1333/2008 o prehrambenim aditivima, a na hrvatsko tržište stavio ga je subjekt u poslovanju s hranom ZMH Horvat, iz Konjščine.

I taman kad smo mislili da se situacija smirila, četiri dana kasnije (30.10.), pisali smo: “Upozorenje hrvatskim kupcima: zbog endoparazita s polica se povlači španjolska zaleđena skuša”. Proizvod nije predstavlja opasnost za zdravlje ljudi, ali je u njemu bio prisutan parazit Anisakis. Spomenuti proizvod je iz Španjolske (Congelados Illa de Salvora, Puerto Pescero, La CorunaRibeira), a u Hrvatsku ga distribuira tvrtka ZMH Horvat d.o.o. iz Konjščine (Bistrička cesta).

Ni 24 sata nakon, pisali smo – “Zdjele s popularnim likovima iz crtića povlače se s tržišta zbog ‘utvrđene migracije formaldehida”. Riječ je bila o zdjeli od melamina s dekoracijom Mickeyja, kod Y08019861052, zdjeli od melamina s dekoracijom Mickeyja, kod Y08019861060, zdjeli od melamina s dekoracijom Minnie, kod BY08019861070, zdjeli od melamina s dekoracijom Minnie, kod BY08019861068, i zdjeli od melamina s dekoracijom Minnie, kod BY08019861062. Proizvod nije bio u skladu s Uredbom (EZ) br. 1935/2004 o materijalima i predmetima koji dolaze u dodir s hranom te Uredbom Komisije (EU) br. 10/2011 od 14. siječnja 2011. o plastičnim materijalima i predmetima koji dolaze u dodir s hranom.

Istog dana, 31. listopada, na red je došao LEDO. Riječ je o Ledo Škampima MACDUFF, brzo smrznutom proizvodu, LOT: 15816, zamrznuto dana 06.06.2016., zbog prevelikog sadržaja sulfita. Na tržište Hrvatske, proizvod je stavilo zagrebačko poduzeće LEDO d.d., a detaljniji podaci o povratu proizvoda dostupni su na Ledovim službenim internetskim stranicama.

7. 11. – vijest koja je Hrvatsku digla na noge: “Horor u splitskim Plodinama: prodavali meso kojemu je rok istekao početkom 2016. godine”. S obzirom na to da je meso bilo u katalogu tjednih akcija, odlučili su apelirati na ostale ljude, pogotovo starije koji krpaju kraj s krajem i koji neće dvojiti hoće li uzeti povoljne pljeskavice. Iz uprave Plodina se nitko nije oglasio, ali su iz dućana u Lori kazali kako je došlo do pogreške i da je roba povučena iz prodaje.

Dva dana kasnije, 9.11., Ministarstvo poljoprivrede objavilo je kako se s tržišta povlači još jedan proizvod zbog prisutnosti endoparazita Anisakis sp. Radi se o smrznutom proizvodu KOGO Oslić iz Španjolske, radi prisutnosti endoparazita. Distributer je PPK Karlovačka mesna industrija, a proizvod pakira Mesna industrija Braća Pivac iz Vrgorca.

Posljednji članak o povlačenju proizvoda s tržišta tiče se suncokretovog ulja. Ulje se nalazi u pakiranju od jedne litre, bar koda 4030011700121, datuma najbolje upotrijebiti do 14. ožujka.2018, LOT broja 2017.03.15, podrijetlom iz Ukrajine.

Proizvođač je tvrtka “Ukroliya” LTD, 4 Sadova Str. Chernechyi Yar, Poltawa region, Dikanka area, Ukrajina, a na hrvatsko tržište proizvod stavljaju tvrtke Cossack Consulting, Vlaška ulica 58, Zagreb i Emasof, Vlaška ulica 19, Zagreb. Ispostavilo se da proizvod nije siguran za konzumaciju budući da sadrži policikličke aromatske ugljikovodike u koncentracijama koje prelaze granične vrijednosti definirane Uredbom Europske komisije 1881/2006 o utvrđivanju najvećih dopuštenih količina određenih kontaminanata.

Kako stvari izgledaju, čini se da će još jedan članak ovakve tematike (statistički gledajući) za najviše tjedan dana ponovno osvanuti na našem portalu. Nadamo se da smo u krivu.

Vijesti.hr

 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views