STRAŠAN PAD NATALITETA

ISTRAŽIVANJE: Hrvatska će imati 1,62 milijuna stanovnika! Do 2100. broj ljudi na Zemlji će se prepoloviti

Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

Bit će više 75-godišnjaka nego novorođene djece, tvrdi se u novom znanstvenom istraživanju

Znanstvenici su zabilježili značajan pad nataliteta na globalnoj razini koji znači da bi gotovo svaka zemlja mogla imati značajno manji broj novorođene djece. Očekuje se da će 23 države, uključujući Španjolsku i Japan, do 2100. imati dvostruko manje stanovnika. Za Hrvatsku je predviđanje još gore. Prema istraživanju koje je objavio ugledni znanstveni časopis The Lancet Hrvatska bi do 2100. godine mogla imati svega 1,62 milijuna stanovnika. Brojku od 4,28 milijuna iz 2017. nikad više nećemo doseći.

Stanovništvo će činiti starija populacija, što znači da ćemo imati jednaki broj osoba s 80 godina i onih od nekoliko mjeseci.

Što se događa?

Prosječan broj tek rođene svakim danom je u sve većem padu. 1950. godine žene su u prosjeku imale 4,7 djece, odnosno između 4 i 5 djece. Istraživači Instituta za zdravstvenu metriju i evaluaciju Sveučilišta u Washingtonu pokazali su da se globalna stopa novorođene djece gotovo prepolovila  u 2017. godini, prenosi BBC. Njihova studija, objavljena u časopisu Lancet, projicira da će stopa pasti ispod 1,7 do 2100.

Do kraja stoljeća broj stanovnika vrtjet će se, kako znanstvenici tvrde, oko 8,8 milijardi.  “To je prilično velika stvar”, rekao je znanstvenik Christopher Murray za BBC. “Mislim da je nevjerojatno teško sve ovo procijeniti i prepoznati koliki je ovo problem – potrebna je hitna reorganizacija društva”, dodao je znanstvenik.

Koji su razlozi pada nataliteta?

Sve je više visookobrazovanih žena, stalno zaposlenih žena, kontracepcija je nadohvat ruke po niskoj cijeni – puno je razloga, tvrde znanstvenici. Profesor Stein Emil Vollset rekao je kako, usprkos takvim podacima, ne smijemo ženama uskratiti jednaka prava napredovanja na poslovnom planu u usporedbi s muškarcima.

Procjenjuje se da će stanovništvo Japana pasti s 128 milijuna na manje od 53 milijuna do kraja stoljeća. Očekuje se da će Italija pod istim vremenskim okvirom doživjeti jednako dramatičan pad stanovništva – sa 61 milijun na 28 milijuna. Za ŠpanjolskuPortugal, Tajland i Južnu Koreju se očekuje da će im se stanovništvo doslovno prepoloviti. Očekuje se da će Kina, trenutno najmnogoljudnija država na svijetu, dostići vrhunac od 1,4 milijarde u iduće četiri godine prije nego što će se gotovo prepoloviti na 732 milijuna do 2100. Indija je vjerojatno jedina zemlja kojoj će populacija biti više-manje ista. Predviđa se da će za 2063. Britanija doseći 75 milijuna, a do 2100. pasti na 71 milijun.

Znanstvenici smatraju da iz ovakvih podataka proizlazi samo jedna pozitivna stvar, a to je bolja briga za okoliš.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari