DIZELAŠI SU I DALJE HIT

ISTRAŽIVANJE Što voze Hrvati? Najviše električnih automobila ima Zagreb, dok ih je u Lici ispod 10

Najviše dizelaša prošle godine registrirano je u Gradu Zagrebu, njih čak 200036, dok je najmanje dizelaša registrirano na području Ličko-senjske županije, njih 10637

Prema podacima Centra za vozila Hrvatske, Hrvati i dalje najradije voze dizelaše. Naime, prema statistikama iz 2022. godine u Hrvatskoj je registrirano najviše dizelaša, a najmanje plug-in hibrida. Najviše dizelaša prošle godine registrirano je u Gradu Zagrebu, njih čak 200.036, dok je najmanje dizelaša registrirano na području Ličko-senjske županije, njih 10.637, piše Net.hr.

Ako pitate proizvođače automobila, dizel je passe, a budućnost je u “zelenim” vrstama prometa – električnim automobilima, a prije toga u hibridima koji služe kao svojevrstan prijelaz na struju. Hibrida i u Hrvatskoj ima više nego električnih automobila, no i dalje manje nego primjerice benzinaca.

Najviše hibridnih vozila prošle godine bilo je registrirano u Gradu Zagrebu (9323), nakon toga na području Zagrebačke županije (2648), dok je na trećem mjestu Splitsko-dalmatinska županija s ukupno registriranih 2633 hibrida. Najmanje hibridnih vozila bilo je registrirano u Ličko-senjskoj županiji, njih 47.

Najmanje strujića u Lici

Po broju električnih automobila, i ovdje vodi Grad Zagreb gdje je prošle godine bilo registrirano 1803 automobila na struju. U Zagrebačkoj županiji registrirano je 569 električnih automobila, a u Splitsko-dalmatinskoj 485. Blizu je i Primorsko-goranska županija gdje je u 2022. godini registrirano 469 električnih automobila, dok je najmanje električnih automobila registrirano u Ličko-senjskoj županiji – njih 6.

Manji broj registriranih električnih automobila bio je i u Virovitičko-podravskoj županiji (23) te u Požeško-slavonskoj županiji (32).

Hrvati su prema podacima, najmanje zainteresirani za plug-in hibride. Da jednostavno pojasnimo – razlika između plug-in hibrida i “običnih” hibrida je u tome što plug-in hibride morate puniti preko kabela, dok se “obični” hibridi pune sami.

Prema podacima centra za vozila Hrvatske, najviše takvih vozila prošle godine bilo je registrirno na području Grada Zagreba (1089), dok ih je najmanje bilo registriran na području Požeško-slaovonske županije (8). Malo takvih vozila bilo je registrirano i na području Vitrovitočko-podravske županije (10) te Ličko-senjske županije (15), piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari