BAVI SE PSIHOTERAPIJOM

Iva je ovogodišnja Najdoktorica: ‘Sa 6 godina sam doživjela nesreću, jedva sam preživjela. Tada sam si rekla – bit ću liječnica’

Izvor: RTL

‘Tijekom ovih 13 godina kroz moja vrata ordinacije prošlo je sigurno više od 4000 ljudi, različitih životnih priča, različitih duša’, ispričala nam je Iva

“Sa šest godina sam doživjela nesreću, jedva sam preživjela, ostala sam bez slezene i dugo vremena sam provela po bolnicama i čini mi se da sam već tada donijela odluku da i ja želim biti ta koja će pomagati na način na koji su pomogli meni”, ispričala nam je Iva Stasiow, psihoterapeutkinja koja je već sedmu godinu za redom izabrana za Najdoktora.

RTL

Naime, portal najdoktor.com svake godine objavi popis najboljih doktorica i doktora po izboru pacijenata u Hrvatskoj. Lista je sastavljena na temelju iskustava pacijenata, a kriterij za uzimanje ocjena u obzir su ukupan broj komentara, odnos broja pozitivnih i negativnih komentara te kvaliteta samih komentara. Među najdoktorima bila je i Iva.

Iva se psihoterapijom bavi već 13 godina i, kako kaže, krenula je u to bez puno razmišljanja.

“Medicinski fakultet je bio moj prvi i jedini izbor. Željela sam biti liječnik, pomagati ljudima i oduvijek me to intrigiralo. Zdravlje je najveća vrijednost koju možemo posjedovati. Medicinski fakultet vrlo je zahtijevan, puno sam učila i zbog dobre organizacije imala sam vremena i za druženje i hobije i sve sam završila u roku”, kaže Iva, no nas je ipak zanimalo kako to da se odlučila za psihoterapiju.

Odgovara nam da je psihoterapija pronašla nju, a ne ona psihoterapiju.

“Ponekad se nađemo u situaciji, da ne znamo što dalje, ne znamo što želimo, ne vidimo taj put. I ne trebamo ga niti vidjeti, trebamo samo krenuti negdje i pravi put će nam se pokazati sam po sebi”, kaže nam Iva i dodaje kako je psihičko zdravlje nešto na što imamo najveći utjecaj.

“Međutim, ljudi imaju jako malo znanja kako zapravo mogu utjecati na svoje psihičko stanje i kontrolirati ga. To je moj najveći zadatak i izazov. Da svoje klijente naučim tehnikama i metodama kako utjecati i kako mijenjati ili kontrolirati svoj um i osjećaje”, objašnjava.

(Izvor: Iva Stasiow)

Jedina u Hrvatskoj

Iva je za sada jedini metakognitivni psihoterapeut u Hrvatskoj. Metakognitivna terapija je dio kognitivne znanosti i već se upotrebljava u svijetu više od 20 godina.

“Sastoji se od dijaloga kroz moja vođena pitanja. Vrlo je strukturirana, jasna, razumljiva i primjenjiva za klijente. Temelj moga rada i pristupa je takav da je klijent aktivni sudionik u procesu izlječenja, ravnopravni sudionik koji također snosi dio odgovornosti i da svakom trebam pristupiti na individualni način, sagledati ga kao cjelinu, jer svatko od nas je individua, osoba sa svojim specifičnim problemima i potrebama”, objašnjava nam Iva.

Napisala je stručni postdiplomski rad iz Metakognitivne terapije u liječenju depresije i anksioznih poremećaja. Bila je primljena i na  MCT Institut u Kopenhagenu i završila je dvogodišnju edukaciju, a naredne godine će završiti i Master level.

‘Radost kada pomognem je neprocijenjiva’ 

Ističe kako joj se s vremena na vrijeme jave klijenti i podijele svoju radost s njom.

“Ispričaju mi dobar nastavak svoje životne priče, nazovu da mi se zahvale ili mi se samo jave. To su trenuci sreće koji se ne mogu opisati riječima! Tijekom ovih 13 godina kroz moja vrata ordinacije prošlo je sigurno više od 4000 ljudi, različitih životnih priča, različitih duša i sama činjenica da sam barem u jednom vremenskom okviru bila aktivni sudionik njihovih života je predivna i daje mi osjećaj zahvalnosti i radosti”, kaže Iva.

(Izvor: Iva Stasiow)

Najteže joj je kada se klijentovo stanje ne mijenja.

“U početku rada mi je to bilo izuzetno teško jer sam svu krivnju i odgovornost pripisivala sebi, a to je pogrešno. Ponekad klijenti dolaze na terapiju iz pogrešnih motiva, da bi nešto nekome dokazali, ili im to netko drugi uvjetuje, čak ponekad samo iz znatiželje. Ponekad niti nemaju želju da nešto promijene ili očekuju da bez njihovog truda se stvari čarobno mogu promijeniti. To su teške situacije”, ističe i dodaje kako se nekad dogode i one neugodne.

“Znaju se ljutiti na mene, otkazivati pa se ponovo vraćaju, žele da umjesto njih razgovaram s njihovim bliskim osobama, riješim probleme na poslu, zovu me ponekad u bilo koje doba dana, budući da ja ne odjeljujem posao i privatni život”, objašnjava psihoterapeutkinja.

Najveće nagrade 

“Kada dobijem preporuku ili pohvalu klijenta. To je neprocjenjivo”, ističe Iva i dodaje kako joj je najveća nagrada kada vidi promjenu kod klijenta.

Ponosna je što je već sedmu godinu zaredom izabrana preko portala Najdoktor te što je surađivala s pojedinim portalima, a kaže kako joj je sudjelovanje u RTL-ovom projektu ‘Brak na prvu’ u ulozi eskpertice koja spaja parove bio osobni izazov.

“U životu je najvažnije činiti. Kroz činjenje stječemo iskustvo. Kroz greške učimo. Trudim se kroz svoj rad i život biti autentična i da sve ono što govorim svojim klijentima i ja primjenjujem u svom životu jer s time stječem povjerenje”, zaključuje psihoterapeutkinja Iva Stasiow, piše RTL.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari