Ivan Đikić: Ako se presađivanje napravi što prije, Miline šanse su jako velike

Ivan Đikić, ugledni hrvatski znanstvenik koji radi na pronalaženju lijeka za rak, optimističan je oko budućnosti male Mile Rončević

Milina obitelj je u telefonskom kontaktu s njim, javlja Index.hr.

“Liječnici u bolnici u Rijeci napravili su sve što je u njihovim mogućnostima. Dali su joj puni protokol koji je bio standardan u cijelom svijetu. Nažalost, relaps se pojavio te sada u Rijeci ne postoji ništa što mogu njoj ponuditi”, objasnio je prof. dr. Ivan Đikić za Novu TV.

“Radi se o tome da ona može u Americi, pogotovo u toj dječjoj bolnici u Philadelphiji, dobiti kombinirane terapije i u lijekovima i vrlo brzo transplantaciju, tako da je već sada pronađen donor koji odgovara njezinom genomu”, pojašnjava Đikić.

“Šanse su jako velike”

Đikić je optimističan.

“S obzirom na ono što sam čuo, a čuo sam osobno od obitelji i od liječnika iz Rijeke, šanse su jako velike ako se ta transplantacija napravi što prije”, vjeruje Đikić.

Zato će Mila s roditeljima najvjerojatnije u utorak krenuti u Philadelphiju u Dječju sveučilišnu bolnicu, gdje bi joj mogli pomoći da pobijedi rijetku, opaku bolest.

Eksperimentalno liječenje

U toj se bolnici provodi program eksperimentalnog liječenja ovako teških i rijetkih bolesti poput Miline. Stručnjaci kažu da jedan od dva milijuna ljudi može oboljeti od te teške vrste leukemije.

U cijeloj Europi bolest se liječi kemoterapijom i eventualno presađivanjem koštane srži ako se nađe prikladan donor. U Philadelphiji kombiniraju te dvije mogućnosti i prema podacima do kojih je došla obitelj, uspješni su u tome, a i ugledni hrvatski znanstvenik profesor Đikić smatra da bi se tako moglo pomoći maloj Mili.

Čekaju na plan liječenja, sve ovisi o njemu

Karta za put u Ameriku kupljena je za utorak, ali Milini roditelji će tek sutra imati konačnu informaciju o tome hoće li zaista krenuti za Ameriku ili ne. Milin otac pojasnio je o čemu se točno radi.

“Ono što mi čekamo već dosta dugo je taj plan liječenja iz kojeg se vidi u kojem će dijelu ona biti uključena u taj eksperimentalni dio, koji bi joj svakako garantirao puno veće šanse nego što inače ima, a bez te njihove garancije da će ona biti uključena u taj dio sve to skupa nema smisla tako da mi čekamo taj plan liječenja i čekamo njihovu konačnu cifru koja će biti fizički napisana u toj ponudi tako da možemo uzeti prikupljene novce i uplatiti na njihov račun i da možemo početi s liječenjem. Problem je što oni traže ukupnu cifru avansno”, rekao je Marin Rončević.

Prikupljeno više od pola iznosa

Milino jednogodišnje liječenje u Americi, prema najnovijim informacijama, vjerojatno će koštati više od 2,2 milijuna dolara, odnosno oko 14,55 milijuna kuna.

Dosad je prikupljeno gotovo 10 milijuna kuna, javlja Index.hr.

Foto: Obiteljski album, Pixsell

Više u VIDEOPRILOGU!