POZITIVNE VIJESTI

Ivan Đikić: ‘Našli smo način kako blokirati širenje koronavirusa!’

Idi na originalni članak
Pixsell

Istodobno bi se zaustavljao virus i jačao imunitet, rekao je Đikić

Oglas

Grupa znanstvenika s Instituta za biokemiju II Sveučilišta Goethe u Frankfurtu na Maini sa suradnicima prepoznali su proteazu PLpro koronavirusa SARS-CoV-2, sličnu papainu, kao osnovni virusni enzim ali i moguću slabu točku ovog virusa koja bi čak mogla biti i njegovom Ahilovom petom, prenosi Večernji list.

PLpro je potreban za procesiranje virusnih polipeptida i sastavljanje novih virusnih čestica unutar ljudske stanice. Uz to, SARS-CoV-2 koristi ovaj enzim kako bi utišao odgovor imunog sustava na njegovu prisutnost te pomaže virusnoj modulaciji da rad domaćeg imunog sustava okrene u svoju korist. Tako se virus lakše može replicirati i dalje širiti. Skupina je znanstvenika dokazala kako farmaceutici usmjereni prema PLpro proteazi putem nekovalentnog inhibitora blokiraju širenje virusa i povećavaju imunost protiv novog koronavirusa u ljudskih epitelnih stanica, prvoj postaji ulaska virusa u organizam. Rezultati su ovog istraživanja dostupni javnosti kao rad predložen za objavljivanje u znanstvenim časopisima ugledne obitelji Nature.

Obećavajući rezultati

“Naši rezultati nude uzbudljivu mogućnost dvostazne terapijske strategije putem ciljanja PLpro proteaze – istodobno se zaustavlja virus te se jača imuni sustav. Da bismo postigli ovako dubok uvid kombinirali smo biokemijsko, strukturalno i funkcionalno znanje koje postoji na našem institutu pa sam iznimno zahvalan mojoj skupini znanstvenika koja je doista postigla puno u jako kratko vrijeme”, rekao je prof. dr. sc. Ivan Đikić koji je voditelj skupine znanstvenika sa Sveučilišta Goethe koje potpisuje ovo postignuće, piše Večernji list.

Vijesti.hr

Exit mobile version