Ivo Sanader državi je predao čak 10 skupocjenih satova, a nije jedini

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Prema važećoj Uredbi o darovima koje prime dužnosnici, sve vrijednije od 500 kuna postaje vlasništvo države.

Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader, koji je u zatvoru nakon pravomoćne presude u slučaju “Planinska”, u svom mandatu predsjednika Vlade dobio je na poklon od drugih državnika čak 10 ručnih satova.

Njihova vrijednost je viša od 500 kuna pa su postali vlasništvo države, a čuvaju se u sefu u Banskim dvorima.

Vidljivo je to iz Vladina odgovora na zastupničko pitanje Ivana Pernara iz Živog zida, postavljeno još u studenom prošle godine, nakon što se i sam našao u situaciji da mu je darovan luksuzni sat.

Naime, Pernar je na dar od katarskog emira dobio skupocjeni sat Chopard, vrijedan nešto više od 30.000 kuna, a nakon što su ga mediji upozorili da ne smije zadržati dar skuplji od 500 kuna, taj sat je predao Hrvatskom saboru.

Pernar je Vladu pitao koliko su satova skupljih od 500 kuna dobili bivši premijeri Ivo Sanader, Zoran Milanović i Tihomir Orešković i koja im je vrijednost. Vlada je odgovorila da je Sanader u evidenciju darova predao deset ručnih satova, a u evidenciji darova nema evidentiranih satova za Jadranku Kosor, Zorana Milanovića i Tihomira Oreškovića, piše Slobodna Dalmacija.

Uz Sanadera, jedan skupi sat je predao i bivši HNS-ov potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić, bivši SDP-ov ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić predao je dva ručna sata, a bivša HNS-ova ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić predala je jedan ručni sat.

“Za predane ručne satove nije izvršena procjena vrijednosti”, kažu u Vladi.

Poznato je da je Sanader jedan zlatni sat dobio od bivšega francuskog predsjednika Chiraca, koji se zajedno s ostalim protokolarnim darovima vrjednijim od 500 kuna, među kojima je i srebrna zdjela koju mu je poklonio bivši američki predsjednik George Bush, čuva u sefu u Banskim dvorima. Također je poznato da je jedna od prvih Sanaderovih afera bila vezana uz satove jer se javnost pitala otkud hrvatskom premijeru najmanje 15 luksuznih satova, koji su tada vrijedili gotovo 200.000 eura, a nisu bili prijavljeni u imovinskoj kartici.

Prema važećoj Uredbi o darovima koje prime dužnosnici, sve vrjednije od 500 kuna postaje vlasništvo države, a primljeni dar predaje se na korištenje tijelu u kojem dužnosnik obnaša dužnost, najkasnije osam dana od primitka dara. O primopredaji se izdaje potvrda.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Nema povezanog sadržaja