IZ BAZE NA KRKU I SPLITU: Po pacijente na otoke i nepristupačne terene dolazit će vojni helikopteri

Konačno je dogovoreno – po pacijente na otoke i nepristupačne terene dolazit će vojni helikopteri! Cijele godine radit će u dvije baze – u Splitu i na Krku, a tijekom turističke sezone pregovara se i o Dubrovniku. To bi rješenje trebalo biti značajno jeftinije za državu, ali i nešto sporije za pacijente

Napokon je dogovoreno – ako vam pozli na planini ili na otoku, po vas će doći vojni helikopter!

Sporazum između ministarstava zdravlja i obrane težak je 7 milijuna kuna za idućih 9 mjeseci, odnosno 10 milijuna na godinu.

“Imat ćemo dvije baze – jedna u Splitu, jedna na otoku Krku. Pregovaramo s MUP-om da preko ljeta imamo još jednu bazu koja bi bila smještena u Dubrovniku”, rekao je ministar zdravstva Dario Nakić.

Vojni piloti u Splitu već imaju iskustva. Samo ove godine prevezli su 89 pacijenata, a baš danas pomogli su djetetu koje je iz Orebića trebalo hitno prevesti u splitsku bolnicu.

Loša strana vojnih helikoptera je njihova medicinska neopremljenost i sporost

Loša strana vojnih helikoptera je njihova medicinska neopremljenost i sporost. Zato je bivša vlada prošle godine pokrenula pilot projekt najma specijaliziranih medicinskih helikopetra iz Italije. Ali, nova vlada tvrdi da su talijanski preskupi jer koštaju čak 127 milijuna kuna godišnje. Tvrde da ne mogu prevoziti ljude teže od 98 kilograma, niti voziti noću i po lošem vremenu.

Ali ni jeftiniji, vojni helikopteri, nisu bez mane.

“Nažalost s vojnim transportnim helikopterima koji nisu niti osposobljeni za hitnu pomoć mi nismo u mogućnosti prevesti pacijente u roku od zlatnog sata”, pojasnio je Mladen Tureček, Udruga Sigurnost u prometu.

Usprkos sporijim vojnim helikopterima, otočani se čine zadovoljnima jer je napokon pronađeno rješenje.

Prema novom dogovoru, vojna eskadrila na Krk dolazi – vrlo brzo.

“Trebala bi po nekim informacijama početkom četvrtog mjeseca doći vojni helikopteri i tu će im biti baza i nastavit će ono što su Talijani i ona firma prije radila”, otkrio je Damir Ružić, rukovoditelj radne jedinice promet zračne luke u Omišlju.

Osim Krka, još će samo Split imati osiguranu helikoptersku pomoć – cijele godine, a Dubrovnik još čeka potvrdu za svoju ljetnu bazu.

Marina Barukčić/Ana Mušnjak

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari