ZABRINJAVAJUĆE PREVIĐANJE

Iz Žitozajednice potvrdilI: ‘Štruca bijelog kruha mogla bi dosegnuti 15 kuna’

Idi na originalni članak
Photo: Marko Prpic/PIXSELL

No u Češkoj pekari traže da se što prije ograniči izvoz pšenice iz njihove zemlje jer bi u toj zemlji kruh mogao biti nezamislivih 60 kuna

Oglas

Ne stabilizira li se tržište energenata zbog kojeg ovih dana bilježimo nikad više cijene pšenice, običan, bijeli kruh u Hrvatskoj mogao bi dosegnuti nezapamćenu cijenu od čak 15 kuna za komad, potvrdila je Jutarnjem listu direktorica Žitozajednice Nada Barišić.

Navode kako je ovo čak konzervativna računica u odnosu na predviđanja bliskih europskih tržišta. Češko udruženje pekara apelira da se što prije ograniči izvoz pšenice i upozoravaju da bi cijena običnog bijelog kruha u Češkoj do ljeta mogla koštati nezamislivih 60 kruna za komad, odnosno 18,50 kuna.

Takvo drastično poskupljenje neslužbeno nije isključeno niti za našu zemlju, no službena predviđanja zasad su u okvirima cijene od 15 kuna.

Kako je za Jutarnji rekla Barišić, pekarska industrija poprilično je zabrinuta jer je cijena pšenice na rekordnoj razini, a mijenja se toliko brzo da se ugovori s dobavljačima potpisuju na rok od maksimalno mjesec dana.

“Kilogram brašna u trgovinama sad je već na deset kuna, što najbolje svjedoči o stanju na tržištu… Tržište divlja, kao posljedica rasta cijena energenata i goriva, o kojima poljoprivreda ovisi”, rekla je Barišić. Dobro je što je Hrvatska po pitanju pšenice samodostatna, ima i za izvoz.

“Sve je vrlo neizvjesno i pekarstvo je u velikim problemima. Možemo biti mirni kad je riječ o opskrbi pšenicom, ali ne po pitanju cijene. Izgledno je da, ne bude li stabilizacije, kruh više nećemo moći jesti po dosadašnjim cijenama i da je moguća cijena od 15 kuna za štrucu bijelog kruha”, potvrdila je Barišić.

Prema podacima koje je lani predstavio Dragan Kovačević, potpredsjednik za poljoprivredu HGK, u Hrvatskoj se prosječno godišnje po osobi potroši 62 kilograma kruha, prenose RTL Vijesti.

Exit mobile version