ZABRINJAVAJUĆE PREVIĐANJE

Iz Žitozajednice potvrdilI: ‘Štruca bijelog kruha mogla bi dosegnuti 15 kuna’

Photo: Marko Prpic/PIXSELL

No u Češkoj pekari traže da se što prije ograniči izvoz pšenice iz njihove zemlje jer bi u toj zemlji kruh mogao biti nezamislivih 60 kuna

Ne stabilizira li se tržište energenata zbog kojeg ovih dana bilježimo nikad više cijene pšenice, običan, bijeli kruh u Hrvatskoj mogao bi dosegnuti nezapamćenu cijenu od čak 15 kuna za komad, potvrdila je Jutarnjem listu direktorica Žitozajednice Nada Barišić.

Navode kako je ovo čak konzervativna računica u odnosu na predviđanja bliskih europskih tržišta. Češko udruženje pekara apelira da se što prije ograniči izvoz pšenice i upozoravaju da bi cijena običnog bijelog kruha u Češkoj do ljeta mogla koštati nezamislivih 60 kruna za komad, odnosno 18,50 kuna.

Takvo drastično poskupljenje neslužbeno nije isključeno niti za našu zemlju, no službena predviđanja zasad su u okvirima cijene od 15 kuna.

Kako je za Jutarnji rekla Barišić, pekarska industrija poprilično je zabrinuta jer je cijena pšenice na rekordnoj razini, a mijenja se toliko brzo da se ugovori s dobavljačima potpisuju na rok od maksimalno mjesec dana.

“Kilogram brašna u trgovinama sad je već na deset kuna, što najbolje svjedoči o stanju na tržištu… Tržište divlja, kao posljedica rasta cijena energenata i goriva, o kojima poljoprivreda ovisi”, rekla je Barišić. Dobro je što je Hrvatska po pitanju pšenice samodostatna, ima i za izvoz.

“Sve je vrlo neizvjesno i pekarstvo je u velikim problemima. Možemo biti mirni kad je riječ o opskrbi pšenicom, ali ne po pitanju cijene. Izgledno je da, ne bude li stabilizacije, kruh više nećemo moći jesti po dosadašnjim cijenama i da je moguća cijena od 15 kuna za štrucu bijelog kruha”, potvrdila je Barišić.

Prema podacima koje je lani predstavio Dragan Kovačević, potpredsjednik za poljoprivredu HGK, u Hrvatskoj se prosječno godišnje po osobi potroši 62 kilograma kruha, prenose RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari