Izašla je lista 516 najboljih nastavnika u Hrvatskoj: Provjerite je li među njima i neki vaš

Foto: Pixsell

Oni su najbolji u obrazovnom sustavu jer svojom stručnošću, metodama i uzornim radom unapređuju nastavni proces poučavanja i odgojno-obrazovni sustav u cjelini

Riječ je o 516 nastavnika, odgojitelja, učitelja i stručnih suradnika koji će krajem travnja biti promovirani u zvanje mentora i savjetnika, a njihova imena objavila je Agencija za odgoj i obrazovanje.

Svečana promocija odgojitelja, učitelja, nastavnika i stručnih suradnika u zvanje mentora i savjetnika koje stječu najbolji u obrazovnom sustavu, održat će se 26. travnja 2019. godine u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Svečana promocija održat će se u dva dijela, u 11 i 13 sati, priopćili su iz Agencije za odgoj i obrazovanje, piše srednja.hr.

U ovom posljednjem krugu u novo zvanje promovirano je ukupno 516 obrazovnih djelatnika, čija imena možete vidjeti u dokumentu u nastavku:

popis-promoviranih-travanj-2019

Prema Pravilniku o napredovanju, u oba se zvanja odgojno obrazovni djelatnici biraju na pet godina, a u isto zvanje mogu biti ponovno izabrani. Dakle, moguće je da je neki od djelatnika s popisa poviše već imao isto zvanje i u njega je ponovno izabran. Promoviranjem u zvanje mentora i savjetnika, osim titule, nastavnici dobivaju i uvećanu plaću. No, istovremeno se povećavaju i njihove obaveze, pa će im tako dio radnog vremena od sada odlaziti za potrebe Ministarstva znanosti i obrazovanja na poslovima stručno-pedagoškog nadzora, mentorstva pripravnicima, stručnog usavršavanja i slično.

Kod ocjenjivanja za napredovanje, u obzir se uzima metodička kreativnost u podučavanju, primjenjivanje suvremenih oblika i metoda rada u poučavanju te postignuti rezultati u odgojnom radu s učenicima. Nastavnici koji žele napredovati trebali bi imati i mogućnost osposobljavanja učenika za samostalno učenje i trajno obrazovanje te promicati ljudska prava i brigu za zdrav okoliš. Važno je i da su kandidati za promaknuće dobro surađivali s nastavnicima, roditeljima i ostalim predstavnicima društvenog okružja škole.

No, ovaj Pravilnik o napredovanju, inače star 23 godine, uskoro bi trebao doživjeti značajne izmjene. Javno savjetovanje oko novog Pravilnika o napredovanju i nagrađivanju učitelja, nastavnika, stručnih suradnika, odgojitelja, stručnih učitelja i ravnatelja u osnovnim i srednjim školama i učeničkim domovima završeno je još početkom veljače.

Izvješće o provedenoj javnoj raspravi trebalo je biti objavljeno još 1. ožujka, a njegovo kašnjenje zapravo ne iznenađuje, budući da je tijekom javnog savjetovanja na prijedlog Pravilnika pristiglo preko 1.800 komentara.

Podsjetimo, novim se Pravilnikom, osim zvanja mentora i savjetnika, planira uvesti i treće – zvanje izvrsnog savjetnika. Uz to, prvi puta se uvodi i nagrađivanje učitelja, a više detalja s predstavljanja prijedloga novog pravilnika možete doznati u članku na srednja.hr.

Popis 516 najboljih nastavnika u Hrvatskoj možete pogledati u dokumentu u nastavku:

popis-promoviranih-travanj-2019

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari