IZBJEGLIČKA KRIZA U Hrvatskoj 6200 izbjeglica, ministar Varga najavljuje njih 20 tisuća

Do 10.50 sati u Hrvatsku ušlo je ukupno 6200 migranata, izvijestio je MUP na svojim internetskim stranicama.

Hrvatski Crveni križ (HCK) ispraznio je sve svoje zalihe vode, hrane i higijenskih potrepština, o čemu je izvijestio Državne robne zalihe, koje će tijekom dana ustupiti svoje zalihe za potrebe izbjeglica u Tovarniku, prihvatnom centru Ježevo i hotelu Porin u Zagrebu, izjavio je u četvrtak Hini izvršni predsjednik HCK-a Robert Markt.

Predsjedništvo HDZ-a u 15 sati održat će sjednicu na kojoj će prva točka dnevnog reda biti izbjeglička kriza budući da ta stranka drži da “situacija na terenu izmiče kontroli”, potvrđeno je Hini iz HDZ-a.
Ministar zdravlja Siniša Varga izjavio je u četvrtak da se u iduća dva tjedna u Hrvatskoj očekuje, prema neslužbenim procjenama, više od 20 tisuća migranata.

Ministar obrane Ante Kotromanović donio je odluku o pružanju potpore Oružanih snaga RH državnim tijelima u provedbi aktivnosti oko dolaska migranata u Hrvatsku, objavilo je u četvrtak Ministarstvo obrane (MORH) na svojim internetskim stranicama.

U povodu sve većeg broja izbjeglica koji ulaze u Hrvatsku premijer Zoran Milanović poručio je u četvrtak s Vladine sjednice kako je riječ o humanitarnoj krizi u kojoj institucije rade sve što treba “u najboljem interesu, prije svega Hrvatske, humanosti i poštivanja europskih pravila”, ali i upozorio da su hrvatski kapaciteti ograničeni.
Hrvatska se dobro nosi s dolaskom migranata i zasad ne razmatra opciju zatvaranja granice, ali ako njihov broj premaši hrvatske kapacitete zatražit će međunarodnu pomoć, izjavio je u četvrtak u Zagrebu zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je u četvrtak ujutro u Puli vezano za val od oko 5 i pol tisuća migranata koji su u 24 sata ušli u Hrvatsku, da je prvoga dana nekontrolirano ušao preveliki broj izbjeglica, te naglasila kako joj je na prvome mjestu sigurnost hrvatskih građana i stabilnost hrvatske države.

Na granicu Srbije i Hrvatske kod Tovarnika od srijede do četvrtka ujutro stiglo je 70 autobusa i oko 180 taksija s migrantima koji su prešli srpsko makedonsku-granicu i odustali od takozvane mađarske rute, a tijekom dana autobusi će do hrvatske granice prevoziti i migrante koji odustaju od namjere da kod Horgoša uđu u Mađarsku, javljaju u četvrtak beogardski elektronički mediji.

Izbjeglički val koji je preplavio Europu sigurno će se preliti i na Bosnu i Hercegovinu a to će se dogoditi onog trenutka kada Hrvatska zatvori svoje granice za njihov prolazak, izjavio je čelnik Službe za strance pri Ministarstvu sigurnosti BiH Izet Nizam kako ga u četvrtak citira sarajevski “Dnevni avaz”.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari