IZBORI 2015.: DIP UKORIO JAVNU TELEVIZIJU -Na HRT-u neće biti izbornog sučeljavanja

Hrvatska radiotelevizija (HRT) otkazala je za petak najavljeno izborno sučeljavanje, a razlog je očitovanje Državnog izbornog povjerenstva za koje na HRT-u smatraju da dovodi u pitanje samostalnog uredničkih odluka i neovisnost javnog servisa, priopćeno je u četvrtak navečer s HRT-a.

“Hrvatska radiotelevizija odlučila je otkazati sutrašnje televizijsko izborno sučeljavanje. Razlog tomu je očitovanje Državnoga izbornog povjerenstva u kojemu stoji da je HRT-ovo ‘tumačenje kriterija odabira sudionika suviše arbitrarno’ te da bi se time ‘utjecalo na stvaranje javnoga mnijenja u korist nekih sudionika izbora’.

Hrvatska radiotelevizija poštuje tu odluku Državnoga izbornog povjerenstva, ali smatra da se njome dovela u pitanje samostalnost uredničkih odluka te zakonom i pravilima zajamčena neovisnost javnoga servisa”, navodi se u priopćenju.

Hrvatska radiotelevizija na sučeljavanje je, na temelju istraživanja javnoga mnijenja i uredničke procjene, pozvala predstavnike pet stranaka, koalicija i neovisnih lista za koje je procijenila da bi nakon provedenih izbora 2015. mogle biti važne u oblikovanju i izboru Vlade Republike Hrvatske, što je, kako se navodi, posve u skladu s pravilima koja je odredio Hrvatski sabor te s HRT-ovim izbornim pravilima.

“Ovom odlukom Hrvatska radiotelevizija nedvosmisleno poručuje javnosti i svim sudionicima izbornoga postupka da ne pristaje biti iskorištena u izbornoj kampanji. Hrvatska radiotelevizija dosadašnji je tijek kampanje pratila u skladu s najvišim profesionalnim standardima i obvezama javnoga medija, a na jednak će način nastaviti pratiti i ostatak izborne kampanje”, zaključuje se u priopćenju.
(Hina)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari