PARLAMENTARNI IZBORI 2024.

IZBORI 2024. Što ako ste zabunom zaokružili krivo na glasačkom listiću?

Ilustrativna fotografija: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Parlamentarni izbori održat će se 17. travnja. Pravo birati imaju na temelju općeg i jednakoga biračkog prava, svi hrvatski državljani s navršenih 18 godina života. Kada dođete na biračko mjesto, budite oprezni prilikom ispunjavanja glasačkog listića na izbornom mjestu. Postoje i pravila kako ga ispuniti. Naime, glasuje se za liste izborne jedinice navedene na glasačkom listiću. Glasački listić popunjava se tako da se zaokruži redni broj ispred naziva liste izborne jedinice. Ako birač želi pojedinom kandidatu na toj listi dati preferirani glas, zaokružuje redni broj ispred imena i prezimena kandidata kojemu daje preferirani glas. A ako ste se zabunili…povratka nema, piše Net.hr.

“Člankom 3. stavkom 2. Zakona propisano je da birač na istim izborima može glasovati samo jedanput. Kada birač pristupi glasovanju na biračkom mjestu, birački odbor će, nakon što utvrdi identitet i biračko pravo birača, zaokružiti birača u odgovarajućem izvatku iz popisa birača, nakon čega birač ne može ponovno pristupiti glasovanju, primjerice iz razloga jer je
‘zabunom krivo zaokružio glasački listić’. Slijedom navedenog, ne postoji mogućnost ‘naknadnog ispravka’ glasačkog listića”, kažu za Danas.hr iz Državnog izbornog povjerenstva.

Podsjetimo, da trebate paziti i na nekoliko stvari kod ispunjavanja listića ili će on biti nevažeći.

Kako su za Danas.hr kazali iz DIP-a, Zakon člankom 79. propisuje da je nevažeći glasački listić neispunjeni glasački listić, nadalje to je glasački listić popunjen na način da se ne može sa sigurnošću utvrditi volja birača i okolnost za koju je listu odnosno kandidata glasovao, potom glasački listić na kojem je birač glasovao za dvije ili više lista odnosno kandidata, te glasački listić na kojem je birač glasovao za kandidate s različitih lista, a nije zaokružio jednu od lista, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari