KAD JE ONA GOVORILA, SVI SU JE SLUŠALI

Izjave po kojima ćemo pamtiti kraljicu Elizabetu: ‘Kad sam se rodila, nije se očekivalo da ću biti tu toliko dugo’

Britanska kraljica Elizabeta II., koja je danas umrla, na prijestolju je bila od svoje 25. godine i velika većina Britanaca u svojem životu nije znala za drugog vladara. Uz to je bila jedna od najprepoznatljivijih osoba u svijetu.

Kao ustavni monarh Ujedinjenog Kraljevstva, Kanade i 14 drugih država Commonwealtha, od kraljice Elizabete II. očekivalo se da ostane iznad stranačke politike i pažljivo bira svoje riječi. Međutim, kad je ona govorila, svijet je slušao.

Kraljica tijekom Drugog svjetskog rata

“A kada dođe mir, zapamtite da ćemo mi, današnja djeca, učiniti svijet sutrašnjice boljim i sretnijim mjestom. Moja sestra je uz mene i oboje ćemo vam poželjeti laku noć. Hajde, Margaret. Laku noć, djeco”, rekla je 14-godišnja princeza Elizabete djeci Commonwealtha, 13. listopada 1940. putem radija. Princeza Elizabeta napravila je svoju prvu radijsku emisiju iz dvorca Windsor tijekom BBC-jevog Dječjeg sata 1940. godine. Kao kraljica spomenula je ovu emisiju u još jednom povijesnom govoru iz dvorca Windsor 80 godina kasnije, u svom obraćanju u travnju 2020. tijekom pandemije koronavirusa.

Kraljica o Philipu i braku

“On je netko tko ne prima lako komplimente, ali on je, jednostavno, bio moja snaga i ostao sve ove godine, i ja i cijela njegova obitelj i ova i mnoge druge zemlje, dugujemo mu veći dug nego što bi on ikada priznao”, rekla je kraljica Elizabeta II. na ručku u Banqueting Houseu, u Londonu, u čast 50. godišnjice braka s princem Philipom, 20. studenog 1997

50-ta godišnjica braka kraljice i princa Philipa bila je zasjenjena smrću Diane, princeze od Walesa, iste godine. Unatoč tome, kraljica je odvojila vrijeme da oda počast princu Philipu desetljećima osobne i javne potpore njezinoj ulozi kraljice Ujedinjenog Kraljevstva i Commonwealtha.

“Razmišljanje o ovim događajima čini me zahvalnom za blagoslove doma i obitelji, a posebno za 70 godina braka. Ne znam da je itko izmislio izraz “platinum” za 70. godišnjicu braka. Kad sam se ja rodila, nije se očekivalo da ću biti tu toliko dugo”, glasila je kraljičina božićna poruka, 25. prosinca 2017.

Kraljica je u svojoj božićnoj poruci 2017. istaknula uspjeh i dugovječnost svog braka. Princ Philip je preminuo 9. travnja 2021., samo dva mjeseca prije svog 100. rođendana.

O Charlesu i majčinstvu

“Dobar je, s dugim prstima, prilično su drugačiji od mojih i svakako drugačiji od očevih. Bit će zanimljivo vidjeti što će postati”, napisala je u pismu prijatelju o rukama malog princa Charlesa u studenom 1948.

U mjesecima nakon rođenja svog prvog djeteta, princa Charlesa, princeza Elizabeta bila je praktična majka i sama ga je njegovala dok nije dobila ospice. Narušeno zdravlje kralja Georgea VI. i pomorska karijera princa Philipa značili su da je uskoro imala pretrpan raspored putovanja od dužih razdoblja u rezidenciji Mountbatten u blizini pomorske baze na Malti do službenog posjeta Kanadi 1951. godine.

“Da, to je najbolji posao,” rekla je kraljica o majčinstvu u razgovoru s glumicom Kate Winslet 21. studenog 2012. kad je kraljica 2012. proglasila glumicu Kate Winslet zapovjednicom Britanskog carstva zbog njezinog doprinosa umjetnosti u Buckinghamskoj palači. Kraljica ju je upitala je li gluma zadovoljavajući način zarađivanja za život, a Winslet je odgovorila da joj se sviđa njezina karijera, ali ne toliko koliko uloga majke. Majčinstvo je najbolji posao.

Kraljica je voljela provoditi vrijeme sa svoje četvero djece, osmero unučadi i 11 praunučadi.

Kraljica o Commonwealthu

“Izjavljujem pred svima vama da će cijeli moj život, bio on dug ili kratak, biti posvećen vašoj službi i službi našoj velikoj carskoj obitelji kojoj svi pripadamo”, rekla je u emitiranju svog 21. rođendana u Cape Townu, Južnoj Africi, 21. travnja 1947.

U svom najpoznatijem govoru, održanom tijekom svoje prve prekomorske turneje sa svojim roditeljima i sestrom, princeza Elizabeta cijeli je život obećala javnoj službi u Ujedinjenom Kraljevstvu i Commonwealthu. Ovo obećanje i svečani obredi njezine krunidbe 1953. naglasili su da kraljica svoju suverenu ulogu doživljava kao doživotnu obvezu.

“Uvijek je bilo lako mrziti i uništavati. Graditi i njegovati mnogo je teže. Zato možemo biti ponosni na novi Commonwealth koji gradimo. Ove godine su se našem bratstvu pridružile Gana i Malaja. Obje ove zemlje sada su u potpunosti samoupravne. Obje su svoj novi status postigle sporazumno i mirno”, rekla je kraljica u prvoj televizijskoj božićnoj emisiji, 25. prosinca 1957.

Govor je naglasio prijelaz iz Britanskog Carstva u Commonwealth ravnopravnih nacija kako je sve više zemalja postiglo neovisnost. Kraljica se također prisjetila kako je bila oduševljena lojalnošću i entuzijazmom svog kanadskog naroda kada je iste godine otvorila parlament u Ottawi.

“Funkcija ustavne monarhije je personificirati demokratsku državu, sankcionirati legitimnu vlast, osigurati zakonitost sredstava i jamčiti izvršenje javne volje. Moja je žarka želja da niti jedan građanin u mojim kraljevstvima ne trpi ograničenja”, glasio je njezin govor pokrajinskom zakonodavnom tijelu Quebeca, 9. listopada 1964.

Godine 1964. kraljica je naglasila ulogu ustavne monarhije kao izvora slobode i nacionalnog jedinstva u govoru održanom uglavnom na francuskom pokrajinskom zakonodavnom tijelu u Quebec Cityju. Kraljica tečno dvojezično govori francuski i engleski. Turneja 1964. pokazala se jednom od najkontroverznijih kanadskih kraljevskih turneja jer se kraljica suočila s prosvjednicima, a govor je u tisku protumačen kao blagi izazov separatizmu Quebeca.

O Mandeli

“I nikada neću zaboraviti državni posjet predsjednika Mandele. Najmilostiviji čovjek nam je svima pokazao kako prihvatiti činjenice iz prošlosti bez gorčine, kako nove prilike vidjeti kao važnije od starih razmirica i kako hrabro i optimistično gledati naprijed”, rekla je u božićnom prijenosu, 25. prosinca 1996.

Kraljica je podržavala kraj apartheida u Južnoj Africi i postoje dokazi da se kraljica i britanska premijerka Margaret Thatcher nisu slagale oko toga treba li ili ne uvesti ekonomske sankcije. Kraljica se prvi put susrela s Nelsonom Mandelom 1991., a 1995. se vratila u Južnu Afriku prvi put od 1947. u državnički posjet. Kraljica i Mandela postali su dobri prijatelji i kraljica ga je sljedeće godine ugostila u uzvratnom državnom posjetu Ujedinjenom Kraljevstvu.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari