NIŠTA NIJE KAO PRIJE

‘Ja sam Jonathan, vaš sam novi poštar i dolazim s Filipina’: Strani radnici u Hrvatskoj obavljaju sve širi spektar poslova

Foto: Screenshot / HRT

Radne dozvole za strane državljane tražene su tijekom cijele godine, ne samo za turističke poslove nego i u građevini

U Hrvatskoj je sve više stranih radnika, posebno na obali, koji su neophodni za uspješno odrađivanje turističke sezone. Na dubrovačkom području primjećuje se rast broja radnika, kako iz susjednih zemalja, tako i iz udaljenih zemalja poput Nepala. Prognozira se da će u idućim godinama Hrvatska trebati još više strane radne snage, što sve više potiče pozive za dodatnom regulacijom uvoza radne snage.

Jonathan je jedan od četvero Filipinaca koji Dubrovčanima od siječnja raznose poštu.

“Prije nego što sam došao ovamo, radio sam u Kataru, kao vozač limuzine. Moji su prijatelji već radili ovdje i čuo sam mnogo toga dobrog o Hrvatskoj i ljudima ovdje”, rekao je za HRT Jonathan Junio.

‘Ovo mi je peta zemlja u kojoj radim i lijepo mi je ovdje’

Od početka godine u Dubrovačko-neretvanskoj županiji izdano je oko 6000 radnih dozvola, najviše za državljane susjednih zemalja, ali sve više i za državljane Filipina, Nepala i Indije, koji su postali prijeko potrebna radna snaga u turističkoj sezoni.

“Očito je da na tržištu nedostaje radnika. Srećom, pripremili smo se za ovu sezonu. Većina je domaćih radnika, a ima ih i iz susjednih zemalja, poput BiH i Crne Gore. Imamo i radnike iz Nepala, Indije, Filipina, koji osiguravaju raznovrsnost naše ponude”, istaknuo je Ugur Yeni, šef recepcije u Hotelu Rixos Premium Dubrovnik.

“Radio sam u Dubaiju, Kataru, Omanu i na Maldivima. Ovo je peta zemlja u kojoj radim i lijepo mi je ovdje”, izjavio je Pratap Koirala iz Nepala.

Radne dozvole za strane državljane tražene su tijekom cijele godine, ne samo za turističke poslove nego i u građevini.

‘Sve to dovodi do devastacije kvalitete našeg turizma’

Hrvati odlaze u ostale zemlje Europske unije, a u Hrvatsku sve više stižu radnici s Istoka, koji, nakon što steknu određene kvalifikacije, često odlaze dalje na Zapad.

“Zapravo sve skupa dovodi do nekakve, ja bih rekla, devastacije kvalitete našeg turizma. Pa sad da se ne bi taj trend, koji smo zapazili, ove godine nastavio mislim da bi trebali preuzeti stvari u svoje ruke, na neki način upravljati situacijom, to jest, posložiti igru, odrediti pravila igre”, naglasila je Nikolina Trojić, predsjednica HGK – Županijske komore Dubrovnik.

Uoči turističke sezone predviđalo se da će Hrvatskoj trebati oko 60.000 radnika, od kojih će se samo jedna trećina, prema očekivanjima poslodavaca, moći pronaći u Hrvatskoj. Taj bi problem u idućim sezonama mogao postati još izraženiji budući da se na njega godinama upozorava, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari