NEZAPAMĆENE TEMPERATURE

Video | Jadran vrije! Rekorder je otok gdje je izmjereno čak 30 stupnjeva. Stručnjaci zabrinuti: ‘Neće biti ribe’

Bura sada donosi osvježenje, kako na obali tako i u moru, ali stručnjaci su zabrinuti!

Ni skok u more nije što je nekad bio. Na splitskom Žnjanu blizu 28 stupnjeva u moru, a spas od enormnih temperatura traži se pod tuševima, izvještava Rade Županović za RTL.hr.

No, nije samo nama teško. Na udaru visokih temperatura mora su i morski organizmi.

“Bit će sve manje ribe i riba će dolaziti sve više iz toplih mora, recimo Crvenog mora, to je nešto što se događa nekoliko desetljeća. Bit će sve više meduza, ovdje u Splitu na neki način nas meduze zaobilaze, ali gore na sjevernom Jadranu to je uobičajena pojava, jer one obožavaju toplo more”, objašnjava Ivica Vilibić s Instita Ruđer Bošković.

More prekriva preko dvije trećine planeta Zemlje pa je jasno da od mora i nastaje klima. Začarani je to krug.

“Kao što ste primijetili u zadnje vrijeme kad imate smanjene vjetrove, visoku temperaturu zraka, kad imamo malo padalina to ponovno dodatno djeluje na more koje onda postaje sve toplije, a onda to toplije more ponovno dodatno djeluje na klimu. Dok se ne uhvatimo u koštac sa ovim klimatskim promjenama, odnosno uzrocima, situacija će biti sve gora i gora”, tvrdi Alen Soldo sa Sveučilišnog odjel za studije mora.

A do tada spas od vrućina, osim ispod tuševa nudi se u morskim dubinama. Već na deset metara ispod površine, kažu nam ronioci, sasvim je ugodno.

“Na 10-12 metara dubine temperatura je oko 18-20 stupnjeva. Dublje, idite dolje. Osim što je hladnije to je i jedno novo iskustvo”, kaže Svjetlana iz Ukrajine.

Tko nije probao, neka proba. Djeluje, izvještava Rade Županović za RTL.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari