PRVA DRŽAVNA FIRMA S ISO

JANAF, gdje je šef bio Dragan Kovačević, dobio je ISO certifikat za suzbijanje korupcije

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Iz JANAF-a su danas priopćili kako su dobili certifikat ISO 370001, odnosno sustav upravljanja za suzbijanje podmićivanja

Državno poduzeće JANAF, gdje je donedavno čelni čovjek bio Dragan Kovačević, kojeg USKOK tereti da je namještenim natječajima pogodovao nizu tvrtki da dobiju unosne milijunske poslove, danas je objavilo kako odsad posjeduje antikorupcijski standard. Riječ je o certifikatu ISO 370001., odnosno sustavu upravljanja za suzbijanje podmićivanja, piše Net.hr.

Prva državna tvrtka s ‘antikorupcijskim’ certifikatom

U JANAF-u napominju kako će time menadžment dobiti sigurnost da poduzima razumne korake u svrhu sprječavanja podmićivanja te da su prvo trgovačko društvo u većinskom vlasništvu države koje posjeduje taj certifikat. Također kažu da je odluka o uvođenju Sustava upravljanja za suzbijanje podmićivanja donesena jednoglasno.

Podsjetimo, bivši šef JANAF-a Kovačević optužen je za primanje mita u iznosu od 1,9 milijuna kuna, ali i nekoliko stanova u Zagrebu te automobila. U lipnju je pušten iz istražnog zatvora.

Standard koji omogućava sprječavanje podmićivanja

Povodom uvođenja ‘antikorupcijskog’ sustava JANAF je objavio i priopćenje koje prenosimo.

“JANAF d.d. dobio je certifikat za normu ISO 37001 – Sustav upravljanja za suzbijanje podmićivanja od certifikacijske kuće Bureau Veritas. Uspješnom certifikacijom za ISO 370001 JANAF d.d. postao je prvo trgovačko društvo u većinskom vlasništvu Republike Hrvatske koje posjeduje ovaj certifikat. Certifikat ISO 37001 je standard sustava upravljanja s rizicima podmićivanja osmišljen kako bi pomogao organizaciji da uspostavi, implementira, održava i poboljša mehanizme za suzbijanje podmićivanja. Uključuje niz mjera i kontrola koje predstavljaju dobru praksu borbe protiv podmićivanja na globalnoj razini.

Ovaj antikorupcijski standard daje sigurnost menadžmentu, odnosno osigurava da organizacija poduzima razumne korake u svrhu sprječavanja podmićivanja, jača integritet i lojalnost zaposlenika te daje sigurnost poslovnim partnerima da JANAF upravlja rizicima u skladu s globalnim regulatornim zahtjevima i najboljom praksom.

‘Nulta stopa tolerancije prema korupciji’

Implementacijom certifikata ISO 37001, koji se naziva i Antikorupcijskim standardom, ova je Uprava JANAF-a još jednom jasno i odlučno pokazala nultu stopu tolerancije prema korupciji, što je jedan od temeljnih postulata u sadašnjem i budućem poslovanju JANAF-a. Ponosni smo na odluke i mjere koje smo donijeli, a kojima smo uspješno odgovorili na reputacijske i tržišne izazove s kojima smo bili suočeni te smo osigurali stabilizaciju i daljnji razvoj poslovanja JANAF-a u iznimno zahtjevnim tržišnim okolnostima. Za to su zaslužni svi zaposlenici JANAF-a te im se i ovom prigodom zahvaljujemo na iznimno vrijednom i značajnom doprinosu. Zajedno ćemo nastaviti razvijati i unaprjeđivati poslovanje u svim segmentima, a naši rezultati potvrđuju da idemo u dobrom smjeru”, istaknula je Uprava JANAF-a d.d. na čelu s predsjednikom Uprave mr. sc. Stjepanom Adanićem i članom Uprave Vladislavom Veselicom.

Uvođenje sustava počelo lani u listopadu

Proces implementacije navedenog sustava u JANAF-u trajao je od listopada 2020. godine do srpnja 2021. godine. Tijekom tog razdoblja doneseno je više različitih dokumenata, kao što su: Politika za suzbijanje podmićivanja, Poslovnik JANAF-a za Sustav upravljanja za suzbijanje podmićivanja, Metodologija procjene rizika te Ciljevi JANAF-a za 2021. godinu za navedenu ISO normu. Također, napravljena je procjena rizika po radnim mjestima te je tiskana brošura za zaposlenike o navedenoj normi.

Tijekom same implementacije standarda ISO 37001 Društvo je očekivano bilo suočeno i s određenim izazovima, ali na njih se uspješno odgovorilo te su stvoreni svi preduvjeti za uspostavljanja što konkretnijeg i efikasnijeg antikorupcijskog sustava”, stoji u priopćenju JANAF-a.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari