Javne tribine o plutajućem LNG terminalu u Njivicama i Omišlju na otoku Krku

Foto: Riportal

Potaknuta interesom javnosti, tvrtka LNG Hrvatska u dogovoru s općinom Omišalj organizira dvije javne tribine na otoku Krku

U Njivicama i Omišlju održat će se 9. i 10. studenoga javne tribine o plutajućem LNG terminalu u Omišlju, na otoku Krku. Javne tribine održavaju s ciljem unapređenja kvalitete informiranja i dijaloga s javnošću u okviru javne rasprave o Studiji o utjecaju na okoliš za plutajući terminal na otoku Krku. Javna rasprava će trajati do 28. studenoga 2017.

Potaknuta interesom javnosti, tvrtka LNG Hrvatska u dogovoru s općinom Omišalj organizira dvije javne tribine na otoku Krku. Prva javna tribina će se održati u Njivicama 9. studenog 2017. u kongresnoj dvorani Hotela Beli Kamik u 17 sati, dok će se druga javna tribina održati u Omišlju 10. studenog 2017. u vijećnici Općine u 17 sati.

Sudjelovanjem na javnim tribinama stanovnici Njivica i Omišlja iz prve ruke mogu dobiti cjelovite informacije o projektu plutajućeg LNG terminala te saznati detalje vezane uz planiranu tehnologiju projekta i u javnosti najčešće spominjanim ključnim utjecajima. Jednako tako, mještani i ostala zainteresirana javnost će moći saznati i ostale relevantne informacije vezane uz kontekst i uvjete razvoja projekta plutajućeg LNG terminala, kao i detalje modela poslovanja projekta koji će za cilj imati ostvarenje konkurentnost uz strogo pridržavanje okolišnih i sigurnosnih standarda relevantne hrvatske i EU regulative.

Tribine se održavaju s ciljem unapređenja kvalitete informiranosti i sudjelovanja javnosti u okviru javne rasprave o Studiji utjecaja na okoliš za projekt plutajućeg LNG terminala, koja će trajati do 28. studenoga 2017. Javna rasprava je sastavni dio postupka procjene utjecaja na okoliš, u okviru kojeg hrvatski zakon propisuje održavanje javnog izlaganja studije utjecaja na okoliš.

Studija o utjecaju na okoliš za plutajući terminal je osim na predviđenim lokacijama u Omišlju i Rijeci od samog početka javne rasprave dostupna za uvid i na internetskim stranicama Ministarstva zaštite okoliša i energetike u posebnoj rubrici PUO / PUO Postupci 2017. na adresi http://puo.mzoip.hr/hr/puo/puo-postupci-2017.html, kao i stranici tvrtke LNG Hrvatska u rubrici Novosti na adresi http://lng.hr/hr/novosti-detalji/pocinje-javna-rasprava-o-plutajucem-lng-terminalu-na-krku-75

Na spomenutim se adresama nalazi i sažeti prikaz Studije utjecaja na okoliš u obliku Netehničkog sažetka.

LNG Hrvatska i projekt izgradnje LNG terminala (kopnenog i plutajućeg) u Omišlju

LNG Hrvatska d.o.o. je tvrtka osnovana 2010. s ciljem izgradnje i upravljanja infrastrukturom (LNG terminalom) koja omogućuje prihvat, skladištenje i uplinjavanje plina. LNG se posebnim brodovima može dovoziti iz različitih dijelova svijeta. Plin se prevozi ohlađen na 162 0C, a hlađenjem mu se smanjuje volumen za približno 600 puta. Najveći svjetski izvoznik LNG-a je Katar sa skoro 30 % udjela.

LNG terminal strateški je investicijski projekt Republike Hrvatske i jedan od 195 ključnih energetskih infrastrukturnih projekata Europske unije poznatih kao Projekti od zajedničkog interesa ili Project of Common Interest. To su projekti koji trebaju pomoći u ostvarivanju zajedničkih energetskih i klimatskih ciljeva Europske unije.

Europska komisija je prepoznala LNG terminal kao važan projekt koji će omogućiti sigurnost opskrbe zemalja jugoistočne Europe koje većinom ovise samo o jednom dobavnom pravcu te je kao jedan od ključnih projekata uvršten na listu Europske strategije energetske sigurnosti. Vlada Republike Hrvatske donijela je u lipnju 2016. odluku o ubrzavanju aktivnosti na realizaciji projekta kroz fazni razvoj i implementaciju prve faze projekta kao plutajućeg LNG terminala.

Fazu realizacije plutajućeg LNG terminala ili Floating Storage Regasification Unit koji ima konstrukciju broda. Plutajući terminal služi za prihvat LNG brodova, pretovar LNG-a u spremnike plutajućeg terminala, uplinjavanje LNG-a (vraćanje iz tekućeg u plinovito stanje) i njegovu isporuku u plinovode do krajnjih kupaca. Plutajući LNG terminal financira se i sredstvima Instrumenta za povezivanje EU ili Connecting Europe Facility i to u ukupnom iznosu od iznosu od 102.147.000 eura.

Fazu realizacije kopnenog LNG terminala s pravomoćnom lokacijskom dozvolom od 25. rujna 2016.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari