POVUKAO SE, A ONDA UDARIO PO UKRAJINI

Je li na Putina utjecala pandemija? Kopao je po arhivima, starim mapama i dokumentima, distancirao se od svih…

Screenshot YouTube

Nakon izolacija, predsjednik Rusije je vrijeme provodio u prirodi gdje se šetao te lovio ribu, izvijestili su iz Kremlja

U listopadu prošle godine, britanski ekonomski tjednik The Economist objavio je tekst o ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu s naslovom: “Zahvaljujući COVIDU-19, Putin je postao gotovo nevidljiv”, no četiri mjeseca kasnije, Putin je glavni uzročnik trenutno najvećeg svjetskog problema.

Aludirali su tada naime na stroge mjere protiv COVIDA-19 kojeg provodi ruski predsjednik koji se s olimpijcima koji su tada pristizali iz Tokija odlučio sastati samo ako su proveli prethodnih sedam dana u izolaciji.

Sada je pak Putinova opsesija zaštitom od pandemije opet pala u prvi plan kada su svjetski čelnici zamijetili da ruski predsjednik u nastupima djeluje nervozno, a istini za volju ni agresija kojoj svi svjedočimo danas, prema Ukrajini, da naslutiti da se kod predsjednika nešto promijenilo, tvrde.

Fiona Hill, nekadašnja članica američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost istaknula je kako je Putin nekada bio proračunat i ciničan dok sad djeluje gnjevno.

S druge strane, nekadašnji republikanski predsjednički kandidat Marco Rubio na svom je Twitteru u pitanje postavio Putinovo mentalno zdravlje. “Volio bih kada bi mogao podijeliti više, ali sve što sada mogu reći je da je poprilično očito kako s Putinom nije sve u redu”, napisao je.

Svjetski mediji odmah su dakako podsjetili kako je ruski predsjednik praktički posljednje dvije godine proveo u izolaciji zbog pandemije. Prema izvještajima Washington Posta i londonskog Timesa, Putin se za vrijeme izolacije udaljio od kruga prijatelja i neformalnih savjetnika koji su, kao tvrde, obuzdavali predsjednikov temperament, dok se izoliran okružio dužnosnicima sigurnosno-vojnog aparata.

Prema nekim izvještajima, izolaciju je koristio za česte odlaske u arhiv Kremlja, u kojem je listao stare mape i dokumente.

Navode, između ostalog i kako je predsjednik Rusije i na posljednjim sastancima sa svjetskim čelnicima ostao poprilično oprezan po pitanju pandemije pa se s francuskim predsjednikom našao na suprotnim stranama dugačkog stola, a ranije je u sličnoj situaciji, doduše u drugoj prostoriji, fotografiran i sa svojim ministrom Lavrovom. Ranije se, također, našao i s Vijećem za sigurnost i to u, kako kaže Washington Post, neobično velikoj prostranoj sobi gdje je Putin bio smješten u sredini tog “balona”, poprilično udaljen od preostalih sudionika.

Naposljetku, Economist podsjeća kako je Putin, kada je Rusija zabilježila prvi slučaj zaraze koronavirusom, pred javnost izašao u žutom zaštitnom odijelu i to prilikom posjete najvećoj bolnici za COVID u Moskvi.

Kasnije su zabilježeni i slučajevi zaraze u predsjedničkom timu pa se on u nekoliko navrata sam izolirao od njih. U ožujku je pak BBC objavio kako je Putin potrošio 85 milijuna dolara za karantenu djelatnika i posjetitelja ruskom predsjedniku što je, kako su tada procijenili, popriličan iznos ako u obzir uzmemo da je Rusija razvila svoje cjepivo protiv COVIDA.

Naposljetku, nakon predsjedničkih izolacija, u medijima su objavljeni  tekstovi kako Putin u Siberiji provodi vrijeme u prirodi, peca i šeće se. Dakako, opet izoliran od većeg broja ljudi, prenosi RTL.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari