DOSTA HRVATA SE VRAĆA KUĆI

Video | Je li Njemačka i dalje obećana zemlja? Marko iz Münchena: ‘Radim i po 12 sati. Nije med i mlijeko’

Nijemcima nedostaje radne snage, posao se nudi na svakom koraku. Najbolje prolaze radnici u zdravstvu i IT-u, ali Njemačka je daleko od obećane zemlje kakvom su je mnogi prije doživljavali…

Neki od Hrvata tamo su ostvarili svoje snove, pa i zaradili bogatstvo. Neki su po to tek krenuli, a sigurno ima i onih koji o tome razmišljaju.

‘Smještaj, piće i plaća im je 3000-3500 bruto’

U minhenskom restoranu Sadmira Huseida traži se mjesto više, ali se traže i radnici. Sadmir ih zapošljava 52, većinom doseljenike iz Hrvatske i regije, javlja RTL Danas.hr.

“Njih 90 kod mene imaju hranu, smještaj, piće i plaća im je 3000-3500 bruto. Zavisi od poreza, na ruke dobiju 2000-2300”, kaže Sadmir Huseidi. Pandemija je kaže promijenila sve, pa nedostaje radnika. Iz Hrvatske je puno upita, ali neki se ne zadrže dugo.

“Imam jednu djevojku iz Hrvatske, radi u šanku dva mjeseca. Kaže da ne može više i da se ne uklapa i u ponedjeljak se vraća u Hrvatsku. Da ovo nije posao za nju. Kaže da nije problem u plaći nego ne može živjeti samo na relaciji kuća-posao”, kaže Huseid.

Pa ne čudi da hrvatski Zavod za zapošljavanje bilježi blagi porast doseljenih. Lani se za zavoda zbog odlaska u inozemstvo odjavilo 4570 osoba, a nakon povratka prijavilo se 5225. Ove godine s istim razlogom objavila se 851 osoba, prijavilo se 892.

‘Shvatila sam da treba cijeniti našu državu’

Nakon pet mjeseci rada u Njemačkoj, Enđi Adrijević Mladar se vraća u Sinj. Imala je,za RTL kaže dobrog poslodavca i solidnu plaću, ali ne i život.

“Shvatila sam da treba cijeniti više našu državu i mogućnosti koje imamo dolje jer jednako ovdje ulažemo trud u nešto što nije naše. Da taj trud uložimo dolje mislim da bi se puno bolje isplatilo, uz to da nas država malo potpomogne”, kaže ova Sinjanka.

Naime, država povratnike pomaže s 200 tisuća kuna, dosad njih 139. U 75 posto slučajeva su to povratnici iz Njemačke, zatim Irske i Švicarske. Pandemija, rat u Ukrajini i inflacija promijenili su radnu sliku Njemačke. Zbog poskupljenja ostaje sve manje novca, a radi se puno.

Nijemcima nedostaje radne snage

Marku je ovo osma godina u Njemačkoj, sada radi kao vozač taksija.

“Kad sam počeo raditi na baušteli radio sam 10 do 12 sati. Sad radim 8 do 12 sati. Ima slučajeva da ljudi rade svoj posao i onda idu još 2 sata čistiti ili pomagati. Nije med i mlijeko.”, kaže Marko Dornjak iz Muchena.

Nijemcima nedostaje radne snage, posao se nudi na svakom koraku. Najbolje prolaze radnici u zdravstvu i IT-u. Ali Njemačka je daleko od obećane zemlje.

“Obećana je u onoj mjeri kolika su vaša očekivanja. Prije svega njemačka je socijalna zemlja i zemlja koja nudi jednake mogućnosti za sve. Individualno je kako se netko snađe”, tvrdi nam Dean Đukić, urednik portala Putokaz.eu

U videu pogledajte što hrvatski konzul u München, Vladimir Duvnjak, kaže o rastu hrvatske zajednice na tom području, ali i o troškovima današnjeg života u Njemačkoj, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari