Kesteni su i ove jeseni preplavili tržnice i supermarkete, no kupci su ostali šokirani cijenama. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, godišnja proizvodnja kestena u Hrvatskoj iznosi oko 15 tona, ali većina kestena na tržištu dolazi iz uvoza – najviše iz Italije, Grčke i Kine. Domaćih, posebno onih sa Sljemena i iz Petrinje, gotovo da više i nema jer ih, kažu prodavači, nema tko brati, piše Net.hr
Cijena kestena ove godine skočila je i do 10 eura po kilogramu, što je čak 2 eura više nego lani. „Maron je 10 eura, jeftiniji su sljemenski, možda sitni, ali najslađi – pravi domaći!“, rekao je prodavač Ivica.
U inspekciji po zagrebačkim tržnicama, cijene mjerica kretale su se između 3 i 7 eura, no prodavači upozoravaju da bi do blagdana Svih svetih mjerice mogle poskupjeti i više.
Jedan od najpoznatijih prodavača kestena u Zagrebu, Mahir Šemsidini, koji već godinama prodaje kestene na Zrinjevcu, priznaje da razmišlja o dizanju cijena. „Iskreno, i ja ću morati dići cijenu. Sve poskupljuje – od hrane do goriva. Prije su ljudi kupovali po dvije, tri mjerice bez pitanja. Danas prvo pitaju cijenu, pa se premišljaju“, kaže Mahir.
Na pitanje o mogućem poskupljenju do 10 eura, iskreno odgovara:
„Ma previše je, stvarno. To je puno novaca, rijetko tko si to može priuštiti. Došli smo do toga da si kesten više nije tradicija, nego luksuz.“







