OBRADA ZEMLJE

Video | Jedinstveni diplomski studij spas za poljoprivredu? ‘Neka se mladi ne boje, zaposlit ćemo ih’

Mediteran je u opasnosti, no ima nade, jer osnovan je jedinstveni studij u Hrvatskoj. U dva grada školovat će se za zanimanje budućnosti – mediteranska poljoprivreda

Proizvodnja zdrave i ekološki proizvedene hrane, uvjereni su i sadašnji i budući agronomi, budućnost je čovječanstva, pa je i njihovo zanimanje – zanimanje budućnosti. Klimatske promjene, ali i svi izazovi s kojima su suočeni poljoprivrednici, Zadarsko i zagrebačko sveučilište pokrenuli su zajednički studij – studij mediteranske poljoprivrede.

Dok slušaju o zaštiti vinograda, srednjoškolcima nije teško zamisliti i studij poljoprivrede koji bi se dobrim dijelom odvijao u polju.

“Ako završim taj studij, opet mogu dobro proći, zato što uvijek se traži ruka više što se tiče poljoprivrede. Vinogradarstvo, voćarstvo, čak i cvjećari koji prodaju i njima treba ruke”, kaže učenica trećeg razreda Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića Zadar, Vanesa Ošap.

Njezin kolega i vršnjak Marin Musin zaključuje: “Neće se biti teško zaposliti u većim industrijama, može se uvijek otvoriti OPG, znači može se raditi obiteljski i može se raditi u većim kompanijama”.

Diplomski studij mediteranske poljoprivrede jedinstven je u Hrvatskoj jer se jedna godina sluša na zagrebačkom Agronomskom fakultetu, a druga na Odjelu za ekologiju, agronomiju i akvakulturu zadarskog sveučilišta.

“Studij je baziran na kvaliteti. Ta prva godina podrazumijeva više stjecanja teorijskog znanja i kompetencija koje se odnose na samu teoriju, uvjete uzgoja i slično – pojašnjava izvanredni profesor Tomislav Kos, znanstveni savjetnik Odjela ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru i dodaje kako se drugu godinu teorija se učvršćuje u praksi, u laboratorijima i na terenu poput sveučilišnog poljoprivrednog dobra Baštica kraj Zadra: “Onda ide puno više terenskog rada baš na kulturama i u podneblju Mediterana i sa specifičnim problemima koji se ovdje pojavljuju”.

Za mlade stručnjake, specijalizirane za mediteranske kulture posla će biti – tvrde uspješni vinogradari i maslinari.

“Nama je struka neophodna. Ne možemo biti vinogradari, vinari i struka u jednome. Mislim, možemo nešto pohvatati onako letimično, međutim bez nekakve stručne analize, pomoći, navođenja mi ne možemo”, kaže nekadašnji poznati zadarski DJ, a sada poznati vinar iz Nadina Vedran Vinketa.

Suvlasnik jednog od najvećih dalmatinskih maslinika i vinograda Radoslav Bobanović iz Polače se potpuno slaže: “Klimatske promjene, zahtjev industrije ili potrošača, krajnjih konzumenata, da se što manje koriste neka kemijska sredstva, kemijski preparati, da sve ide s nekim organskim pripravcima, to sve jedan prosječni poljoprivrednik ne može svladati. Neka se mladi ne boje, naš cilj je da ih zaposlimo”.

Josip je upisao diplomski studij, ali je zadovoljan jer je već našao posao u struci.

“Radim u Lokalnoj akcijskoj grupi Bura. To je jedan od 55 LAG.ova u Hrvatskoj. Mi većinom radimo natječaje za poljoprivrednike gdje oni mogu ostvariti potpore od 15 do 50 tisuća eura – kaže Josip Šare iz Zadra.

Diplomski studij mediteranske poljoprivrede prima 20 studenata, a za preostala slobodna mjesta jesenski upisni rok otvoren je do kraja rujna, prenosi Danas.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari