NEMA VIŠE OKRUGLIH BROJKI

VideoJeste li primijetili? Smanjili su se mliječni proizvodi, konzerve, staklenke… Čudne gramaže na gomili proizvoda!

Cijene proizvoda svakim su danom sve veće, a mnogi proizvodi sve manji, kad je riječ o težini

Sve je krenulo s čokoladom. S početnih 100 grama, standard je postao 80, a danas se “otopila” na mršavih 75 grama.

Ispuhala se i tjestenina. Sada se uglavnom prodaje, u najboljem slučaju po istoj cijeni, ali u pakiranju od 400 grama, izvještava Marko Šiklić za RTL.hr.

Postupno se smanjuje i količina deterdženta za rublje. S jedne litre, spao je na 900 mililitara. Mnogi se proizvodi, malo po malo smanjuju. Gotovo da više ne postoji onaj koji je zadržao istu težinu, ali i cijenu.

“To su čiste prijevare, obmana ljudi. Misliš da je količina pola kilograma, onda dođeš doma i shvatiš da je to 40 dekagrama”, smatra Nevenka Klarić iz Zagreba.

“To je kod nas poznata stvar da se gramaža smanjuje, a cijena ostaje ista – pa to uopće nije čudno”, kazala je Sanja Magdić iz Zagreba.

Postupno smanjivanje gramaže traje godinama.

“Čašicu jogurta smo naviknuli da je 2 decilitra, sad je već 150 grama. Bilo je prije 180, sad je 150 – to više nitko ne registrira”, objašnjava Ana Knežević, predsjednica Hrvatske udruge za zaštitu potrošača.

“Mislim da je to najvidljivije na vodi i bezalkoholnim pićima. Vrlo male su razlike cijene proizvoda od pola litre, litre i dvije litre – jer je sama sirovina ili tekućina u proizvodu puno jeftinija od pakiranja”, kaže Zvjezdana Blažić, konzultantica u poljoprivredno-prehrambenoj industriji.

Pa tako, primjerice i kruh od jednog kilograma, danas gotovo da i ne postoji u ponudi.

“Veliki kruh, recimo gramažom kile – teško prodaš, dok pola kilograma i 30 deka se više proda jer ljudima je to dosta”, istaknuo je Miroslav Trajković, vlasnik pekarnice u Zagrebu.

Ali i skuplje. Kupite li dva kruha od pola kilograma, u ovoj zagrebačkoj pekarnici izdvojit ćete 21 kunu. Jedan od kilograma platit ćete 13.

“Uvijek se isplati manja gramaža, jer imaš drugačiju cijenu. Ako napraviš od kile to je manja zarada, ali vi su tako počeli, u cijeloj prehrani ide manja gramaža da više imaju koristi od toga. Jer ti ako napraviš kilogram kruha tu nisi ništa dobio”, kaže Trajković.

Iako manja količina proizvoda za isti iznos u konačnici nije ništa drugo nego podizanje cijene, zakonski je sve čisto i legalno.

“Trgovci tu, kao ni proizvođači ništa ne krše, oni mogu zapakirati kako hoće – na nama je kao potrošačima da to sve provjeravamo i gledamo i onda donosimo odluku hoćemo li to kupiti ili ne”, tvrdi Knežević.

Pitanje je samo zašto manje grama nismo osjetili i na cijeni, izvještava Marko Šiklić za RTL.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views