ZEMLJA PARADOKSA

Jeste li primijetili što se događa s cijenama u dućanima? Ovo je udarac bez presedana na džepove osiromašenih Hrvata

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

‘Ususret turističkoj sezoni ne možemo očekivati da će doći do pojeftinjenja kruha zato što će na tržištu doći do veće potražnje’, objasnila je šefica Žito zajednice Nada Barišić

Inflacija u Hrvatskoj usporava iako građani ne mogu steći taj dojam svakodnevnim odlaskom u trgovine. Dojam koji ondje mogu steći jest da cijene hrane i dalje divljaju. Najbolji primjer su jaja čija je cijena u travnju narasla za gotovo 60 posto.

Od danas su skuplji i duhanski proizvodi. Neke cigarete skuplje su i 15 centi po kutiji. No, još nedovoljno da ih se neki okorjeli pušači odreknu.

Okorjeli pušači ne odustaju

“Ne pada mi na pamet. Ničega se više ne odričem u životu. Ono što si mogu priuštiti, to ću si i priuštiti. Ono što ne mogum nisam nikad ni mogla”, kazala je za RTL Danas Zagrepčanka Kristina Imirilović, jedna od okorjelih pušačica.

“Neću sigurno. Ja pušim od 14. godine, sada imam 55. Nemoguće je toga se osloboditi”, dodaje još jedan ‘okorjeli’, Dražen Ivaković iz Zagreba.

Neki uopće ne zdvajaju nad poskupljenjem duhanskih proizvoda i alkoholnih pića.

“Neka hranu pojeftine, a cigarete me uopće ne zanimaju. Ni alkohol. Samo hranu nek pojeftine, koja ljudima treba”, kazala je RTL-u Merdija Dezdani iz Zagreba.

Sve je skuplje nego lani

A hrana je u odnosu na isti mjesec prošle godine skuplja gotovo 16 posto. Najviše su poskupjela jaja – čak 57 posto. Šećer je skuplji 38 posto, a kruh 25 posto. Za 21,5 posto skuplji je sir, meso gotovo 13 posto, svježe voće 16, a povrće gotovo 17 posto skuplje nego lani.

Proizvođači pekarskih proizvoda i dalje mantraju da je glavni razlog užasno visoke cijene kruha i pekarskih – rast cijena sirovina i energenata.

“Kad govorimo o tome da je sada cijena pšenice nešto povoljnija i da je gorivo nešto povoljnije, moramo uzeti u obzir da su svi ostali ulazni troškovi još visoki”, očekivano je objašnjenje Nade Barišić, direktorice Žito zajednice, u izjavi za RTL.

Uši potrošača već su otvrdnule na takve tvrdnje.

“Mi sada za naše penzije i plaće možemo kupiti puno manje nego što smo mogli kupiti prošle godine u isto vrijeme. Mislim da sam rekao sve”, kazao je Ivan Županić.

“Krpamo jedva kraj s krajem. Pa neka se AP zapita bi li on mogao živjeti od tisuću kuna mjesečnih primanja”, kaže Ruža.

Proračun pun k’o brod, a novčanici prazni

Direktorica Žito zajednice nema lijepe vijesti ni za Ivana ni Ružu ni ostalih tri i nešto milijuna građana. Razlog je, naravno, i turistička sezona.

“O nekom pojeftinjenju koje bi za potrošače bila pozitivna vijest ne možemo još govoriti. Ususret novoj turističkoj sezoni ne možemo očekivati da će do nekog pojeftinjenja doći zato što će na tržištu doći do veće potražnje”, dodaje Nada Barišić.

Udruge za zaštitu potrošača od Vlade traže da nastavi s mjerom zamrzavanja cijena i još proširi listu.

“Hvale se da je proračun pun, da smo puni kao brod pa onda izvolite malo vi subvencionirajte trgovce i proizvođače, a olakšajte život potrošačima ako već toliko love ima”, poručuje Ana Knežević iz udruge za zaštitu potrošača, prenosi Net.h.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari