OPREZA NIKAD DOSTA

Jeste li primili ovakav SMS? Nije vam ga poslala Pošta, ne nasjedajte i ne otvarajte poveznicu!

Foto: Igor Kralj/PIXSELL/Screenshot

Karlovačka policija izvijestila je o mladiću koji je nasjeo na lažnu poveznicu, unio podatke s kartice i ostao bez 850 eura

Nova žrtva prevaranata koji vrebaju koristeći lažne SMS poruke postao je 27-godišnjak iz Karlovca.

On je, navodi Policijska uprava karlovačka, prijavio da je putem lažne SMS poruke 20. siječnja na mobitel dobio SMS poruku da mu očekivana dostava nije izvršena zbog nepotpunih podataka adrese za dostavu.

Otvorio je poveznicu koja ga je odvela na lažnu stranicu trgovačkog društva koje se bavi dostavom paketa. Unio je tražene podatke, uključujući i one sa svoje bankovne kartice. Nakon toga je shvatio da mu je s računa “opeglano” više od 850 eura.

O prevari su se na službenim stranicama oglasili iz Hrvatske pošte:

“Putem SMS poruka širi se lažna obavijest o nemogućnosti dostave paketa zbog nepotpunih informacija. Nemojte otvarati poveznice koje se u njima nalaze jer se time izlažete riziku od krađe vlastitih bankovnih podataka.

Ako ste primili lažni SMS u istom periodu kada očekujete pošiljku, u pitanju je slučajnost. Jedino primatelj ili pošiljatelj pošiljke mogu saznati osnovne podatke o pošiljci putem sustava za praćenje, i to ako raspolažu brojem pošiljke, odnosno ako je za pošiljku odabrana usluga praćenja.

Lažne poruke i obavijesti prepoznatljive su po sumnjivoj i čudnoj e-mail adresi ili poveznici (službena domena Hrvatske pošte je posta.hr) te pravopisnim i gramatičkim pogreškama na stranici. Posebnu pozornost obratite ako na poveznici trebate unijeti podatke s bankovne kartice”, prenosi Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari