TEŠKO SE NAVIKAVAMO

Video | Jeste li se naviknuli? Još samo tri mjeseca cijene će se izražavati i u kunama

Svega tri mjeseca preostalo je do kraja obveze trgovaca da cijene iskazuju dvojno i u kunama i u eurima

Nakon toga bit će istaknute samo u eurima. Reporteri RTL-a provjerili su s građanima u jednoj zagrebačkoj trgovini jesu li se naviknuli.

“Nekako mi je lakše kada gledam kune”, kaže nam Ivanka Kašnar.

Miro Jurić, također kupac, poručuje: “Trebat će to vremena. Treba gledati i kune i euro. Jer je euro navlakuša. Nije skupo, ali je skupo.”

Pitali su i Zlatu Španić. Ona kaže da se naviknula, ali da tu i tamo pogleda u cijene kunama. Zaključuje: “Euro je naš novac”.

Ali na euro se sporo navikavamo. Više od 90 posto građana povremeno preračunava u kune, a 50 posto to radi stalno. Pokazalo je to istraživanje agencije za ispitivanje tržišta i Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Profesor odsjeka za psihologiju, Zvonimir Galić, objasnio nam je što je otežavajući čimbenik.

“Mi se učimo novoj valuti vrijednosti stvari. To se događa u uvjetima visoke inflacije, gdje nam je ionako teško procijenit, stavit si u glavu ta poskupljenja.”

Kako dvojno iskazivanje cijena prestaje sa zadnjim danom 2023., pitali smo ga kada će se građani naviknuti i ima li savjete kako se lakše prilagoditi. Galić kaže da će trebati još godina i pol do dvije i dodaje: “Moj savjet da množite s osam ili deset, ako želite izbjeći da kupite nešto što vam se čini jeftino”.

Zanimljivi su i podaci koliko je još kuna ostalo na tržištu. Od 500 milijuna komada novčanica koje su bile u opticaju, građani su vratili 436 milijuna komada, odnosno 87 posto. Ali od 3 milijarde kovanica u opticaju vratilo se tek 735 milijuna, odnosno 24 posto.

Ogromna količina kunske gotovine i dalje je kod građana. Tihomir Mavriček, izvršni direktor Sektora za gotov novac HNB-a, kaže: “Na jučerašnji dan još uvijek je u opticaju bilo 5 milijardi i 43 milijuna kuna, što znači da je to preostala količina novca kune koje građani trebaju zamijeniti. Iskustvo drugih zemalja koje su uvodile euro pokazuje da se nikada ne zamijeni sve”.

Novčanice se mogu mijenjati zauvijek, kovanice do kraja 2025. Ove godine i u bankama, poštama i FINA-i. Od 2024. u HNB-u, donosi RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari