NAJMLAĐI VIJEĆNIK U HRVATSKOJ

JESTE LI ZNALI? Najmlađi gradski vijećnik u Hrvatskoj ima samo 23 godine i još je student!

Foto: Facebook

Lovro Lukavečki (23) najmlađi je gradski vijećnik u Hrvatskoj. Ovaj Varadžinac ujedno je i predsjednik Savjeta mladih Varaždinske županije i dolazi iz redova SDP-a. Još je uvijek student, i to zadnje godine diplomskog studija na Fakultetu političkih znanosti.

Lovro Lukavečki u Gradsko vijeće Varaždina izabran je kao peti na listi SDP-a, koju je predvodio njegov stariji kolega Neven Bosilj. Za Lovru i društvo na izbornu nedjelju glasalo je 3318 Varaždinaca, odnosno 19,66 posto onih koji su izašli na izbore. Otada je prošlo već tjedan dana, Lovro se uspio odmoriti i od kampanje i od izborne večeri, pa je intervju za RTL dao u punoj formi:

Odakle se javio interes za politikom?

Još od osnovne škole sam društveno aktivan, a motiv mi je oduvijek isti – želim mijenjati ono što je loše u sredini u kojoj živim. Svojim angažmanom želim pokazati da mladi nisu samo, kao što mnogi kažu, “budućnost”. Mi smo “sadašnjost”, a svojim radom nastojim to i dokazati.

 Koji su najveći problemi koje primjećujete u Varaždinu?

U pogledu mladih, Varaždin najbolje opisuje epitet koji ga nažalost godinama krasi, “grad duhova”. Ne ulaže se dovoljno u sadržaje i politike za mlade te to pridonosi sveukupnoj apatiji. No, kao najveći problem istaknuo bih gubitak povjerenja u sustav i institucije. Mladi, ali i građani općenito, potpuno su izgubili nadu u bolje sutra. Ne vjeruju da se nešto može promijeniti na bolje i da upravo oni mogu odlučiti o tome. U našem Varaždinu na vlasti je čovjek s tri optužnice, koji godinama obmanjuje građane. Uključio sam se u ove izbore iz revolta, da pokažem da moja generacija može i mora biti aktivni sudionik u promjenama koje su zahvatile urbane sredine. Uvjeren sam da imamo stručan tim koji će biti na usluzi građanima i tako donijeti velike promjene i u Varaždin.

Obraćaju li se hrvatski političari, prema vašem mišljenju, dovoljno mladima?

Nažalost ne. Velik je problem što hrvatska politika nema sluha niti osjećaja za mlade. Također, nedostaju politike i sadržaji koji će mlade ljude zadržati u Hrvatskoj. Stranke i političari ne vide mlade kao partnere, već ih se uglavnom sjete samo pred izbore i pokušavaju ih privući demagogijom i jeftinim populizmom. Tu je problem i samo shvaćanje politike u Hrvatskoj kao isključivo trgovine, po principu “ja tebi nešto, ti meni glas”.  Mladi su uglavnom nezainteresirani za izbore, pa u takvom shvaćanju politike oni nisu atraktivni političarima. No, to se mora promijeniti.

Kakav je odnos starijih političara prema vama? Osjećate li generacijski jaz ili velike razlike u idejama?

Lagao bih kad bih rekao da nisam naišao na podcjenjivanje i ignoriranje ideja, i mene i drugih mladih ljudi s kojima surađujem, zbog toga što smo mladi. To se često događa iz nerazumijevanja potrebe uključivanja mladih u procese donošenja odluka. Meni je upravo to motiv da budem uporan i borim se da se mlade počne konačno doživljavati kao rješenje, a ne problem.

Prema vašem dojmu, kakav je odnos mladih prema politici? Jesu li dovoljno angažirani i zainteresirani?

Kada slušate naše “velike” političare, stvarno pomislite da su mladi pasivni, nemaju ideje i prijedloge i da se ne bore za svoje interese. No, nikada si ti političari ne postave pitanje koliko i na koji način oni doista komuniciraju s mladima? Uključuju li ih u kreiranje politika? Koliko je osnovano savjeta mladih u Hrvatskoj? Koliko županija, gradova i općina ima donesene i provedene programe za mlade? Naravno, svi navedeni razlozi, uz nedostatak kvalitetnog obrazovanja koje je u skladu s potrebama gospodarstva i zajednice, nedostatak građanskog odgoja i gubitka vjere u promjenu i bolje sutra, pridonosi pasivnosti mladih i daljnjem trendu odljeva mozgova.

Što je za vas dobar političar?

Dobar političar je pošten, uključiv, obrazovan i socijalno osviješten. Dobar političar sluša svoje građane i zna s kojim se problemima i izazovima svakodnevno susreću i nastoji ih riješiti. Dobar političar zna što je potrebno gradu, županiji ili državi i njenim stanovnicima kako bi se kontinuirano razvijali. Dobar političar daje sebe za dobrobit drugih.

Studirate na Fakultetu političkih znanosti, je li ti to dovoljna priprema za političku karijeru?

Svi koji studiraju političke znanosti barem su jednom čuli komentar od susjeda, poznanika ili obitelji da će biti političari! Fakultet političkih znanosti doista pruža široki spektar znanja i vještina iz različitih područja i siguran sam kako će mi to pomoći u daljnjem osobnom privatnom i poslovnom razvoju. Politiku ne gledam iz prizme posla, želim se prvo profesionalno ostvariti.

Koji su vam planovi za budućnost?

U tri godine, otkako sam predsjednik Savjeta mladih Varaždinske županije, pokrenuo sam brojne projekte. Primjerice projekt Financijske pismenosti i građanskog odgoja u školama, digitalizacije prijave za stipendije i uvođenja volonterskih sati kao kriterija za stipendije, osnivanje Mreže savjeta mladih Varaždinske županije, različite panele i edukacije te posebice pomoć mladima u vrijeme korona – krize, kroz olakšavanje otplate studentskih kredita i donošenje preporuka za konkretne mjere pomoći i sl.

U bližoj budućnosti, kao gradski vijećnik zalagat ću se da Varaždin stvarno postane grad mladih! Na zadnjoj sam godini diplomskog studija te na

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari