DOBRO PITANJE

‘Jesu li čiste Dinamove titule u prvenstvu?’ Nakon presude Mamiću postavljaju se pitanja…

Marko Lukunic/PIXSELL

Nažalost, propitivanje Dinamovih titula izazvalo bi više bure u javnosti nego što je izazvala vijest o potencijalnoj korumpiranosti sudaca i pravosuđa, kaže Puljak

“Navodi koje je iznio Zdravko Mamić, pravomoćno osuđeni kriminalac i bjegunac od institucija Republike Hrvatske ne smiju ostati neistraženi i nekažnjeni jer naši građani imaju pravo na pošteno pravosuđe. Institucije moraju u najhitnijem roku ili iz sustava odstraniti korumpirane suce ili sprati ljagu s njihovog imena i ugleda”, poručila je u srijedu zastupnica Centra Dalija Orešković, komentirajući presudu Vrhovnog suda u slučaju braće Mamić, izvijestili su iz stranke a prenose Vijesti.hr.

No, da bi to uopće bilo moguće, pojasnila je, potrebno je imati čvrste dokaze, o čemu istragu provodi USKOK, koji je jučer potvrdio da pet mjeseci ima famozni “stick” s navodnim dokazima koje je institucijama predao Mamić.

“Postavlja se pitanje kako je moguće da USKOK već pet mjeseci ne može rasvijetliti ovaj slučaj, čime se produbljuje nepovjerenje u institucije ove zemlje”, kazala je Orešković. Upitala je što u ovom slučaju radi DSV i je li postojala provjera imovinskih kartica sudaca, istaknuvši da u Hrvatskoj očito ne postoji suradnja među institucijama.

Orešković je podsjetila i na činjenicu da je u studenom prošle godine, mjesec dana nakon što je navodne dokaze o davanju mita sucima dostavio USKOK-u, Mamić svjedočio u sudskom postupku oko afere SMS, i to na osječkom sudu putem video linka iz susjedne BiH, iako je i tada bio bjegunac od hrvatskog pravosuđa.

“Ovakvo postupanje institucija rezultira poražavajućom činjenicom da velik broj naših sugrađana vjeruje pravomoćno osuđenom kriminalcu da je davao mito sucima. Niti jedan građanin kada ulazi u bilo koju sudnicu ne smije biti u sumnji je li sudac koji odlučuje o njegovoj sudbini korumpiran. Pravosuđe u koje nemamo povjerenja ne može obavljati svoju funkciju”, zaključila je.

Treba li Dinamu oduzeti titule?

Marijana Puljak upozorila je pak da presude braći Mamić otvaraju niz drugih pitanja. “S obzirom da je ovim presudama Dinamovo poslovanje proglašeno kriminalnim, postavlja se pitanje jesu li i Dinamove titule, koje je osvajao u hrvatskom prvenstvu, sasvim čiste ili su i one dio muljaža”, rekla je Puljak, podsjećajući da su na problematično poslovanje zagrebačkog nogometnog kluba  dugo upozoravali i iz Hajduka.

“Nažalost, propitivanje Dinamovih titula izazvalo bi više bure u javnosti nego što je izazvala vijest o potencijalnoj korumpiranosti sudaca i pravosuđa. U Europi smo vice-prvaci po percepciji građana o razini korupcije, a građani se više uzbuđuju propitivanjem sportskih titula nego skandalima u pravosuđu”, kazala je Puljak, zaključivši da upravo ovaj primjer pokazuje koliko malo povjerenja građani imaju u institucije, posebno u pravosuđe, izvijestili su iz stranke Centar a prenose RTL-ove Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari