EU PATROLA

Jesu li osnovne namirnice u Sloveniji jeftinije? Kuglica sladoleda 2.60, kava s mlijekom 2.20 eura

Uoči izbora za Europski parlament krenula je RTL patrola koja posjećuje zemlje u okruženju. RTL želi provjeriti živi li se ondje bolje nego u Hrvatskoj, zašto i kako im to uspijeva. Više u video prilogu!

Slovenija Ima nešto više od dva milijuna stanovnika, kojima je pak prosječna neto plaća 1480 eura, osjetno više nego u Hrvatskoj. Cijena kvadrata stana je oko 2800 eura, ali kao i u Hrvatskoj, u glavnom gradu i do 5 tisuća. Za unajmiti jedan prosječni stan od 60 kvadrata, treba izdvojiti od 1080 do 1200 eura u Ljubljani, puše Danas.hr.

Kuglica sladoleda 2.60 eura, kava s mlijekom 2.20€, doduše u strogom centru glavnog grada Slovenije, Ljubljani. Statistika kaže da je inflacija 2.5 posto. Uzeli smo neke osnovne namirnice – jaja, mlijeko, banane, bijeli kruh, toaletni papir troslojni. U odnosu na hrvatske cijene ova košarica je 34 centa jeftinija

“Oprezniji smo, napravimo listu i onda kupujemo”, rekao je Zdravko.

Kakva je situcija s gorivom?

Baš kao i u Hrvatskoj, slovenska Vlada subvencionira cijene goriva i mijenja ih svaka dva tjedna. To ipak ne vrijedi za cijene na autocesti. Benzin košta isto u obje zemlje, dok je dizel ovdje 4 eura na prosječnom tanku skuplji. Sutra se situacija mijenja, pa će i benzin ovdje biti skuplji.

“Ja sam na poslu na terenu. Svaki dan pravim 200,300 kilometara. To ti je 6,7 punih tankova mjesečno, jedno 400, 500 eura po mjesecu. Kako čovjek da preživi”, rekao je Naj.

Provjerili smo i prosječnu starost slovenskih automobila – 10 godina. Zato su hrvatski stariji 4 godine. Valjda bolje stoje jer su im plaće veće. Njihove su 150 eura u prosjeke veće. Slovenska mirovina pak 270 eura je viša.

Svaki treći brak u Sloveniji baš kao i Hrvatskoj završi razvodom. Žene rađaju u istoj dobi, 29. godini života. Stopa fertiliteta jednako je loša. I jedni i drugi možemo očekivati da ćemo živjeti u prosjeku do 78 godine. Pa kada usporedimo te podatke i troškove i plaće u dvije susjedne zemlje, život se čini prilično sličan, piše Danas.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari